FILMEZZUNK.HU
A Marvel már most a Végjáték Oscar-díjáért kampányol

A Marvel már most a Végjáték Oscar-díjáért kampányol

1662

A Marvel már most a Végjáték Oscar-díjáért kampányol

Évről-évre egyre jobb esélyekkel indulnak a képregényfilmek az Akadémia díjaiért, amelyet idén is szeretne kihasználni a Marvel Studios, írja a Puliwood.hu. Az Oscar-díj érdekében már most beindult a kampányolás. Az idei Oscar-gálán a show történetében először szállhatott versenybe egy képregényadaptáció a díjátadó legrangosabb trófeájáért, a legjobb filmnek járó díjért. Győznie ugyan nem sikerült a Ryan Coogler rendezte Fekete Párducnak, de nevezésének jelentőségéből mit sem veszített. Jelzés értékű ugyanis ez a nevezés a jövő képregényfilmjei számára, hogy igenis versenybe szállhatnak az Oscarért, ráadásul nem csak a technikai kategóriákban.

Közel két héttel ezelőtt került mozikba a Marvel Studios eddigi 10 évét lezáró gigaprodukció, a Bosszúállók: Végjáték, ami nem csupán a kasszákat robbantotta fel, hanem a szakma szívét is megmelengette. Érthető tehát, hogy a stáb kemény munkáját többek között azzal is szeretné meghálálni a Marvel, hogy összehoz nekik egy Oscar-díjat. A cél elérése érdekében nem húzza el a cég a kampányolást év végére, helyette már most, még melegében kezdi el ütni a vasat.

A héten tartottak egy hatalmas Bosszúállók: Végjáték vetítést az Akadémia tagjainak. Ez lehet az előszele egy komoly Oscar kampánynak? Esélyes lehet a Végjáték a legjobb film kategóriában? Én azt mondom, igen.

Mindezt Erik Davis, a Fandago szerkesztője osztotta meg Twitteren, aki még maga is csak találgatni tudja, hogy ez vajon egy nagyszabású kampány első lépése-e. Nem példátlan eset, hogy egy stúdió már az Oscar időszakot megelőzően tartson vetítést az Akadémia tagjainak, de mégsem lepődnénk meg, ha a Marvel Studios és a Disney komoly pénzeket fektetne az ilyen irányú marketingbe is.

Bosszúállók: Végjáték kritika

Milyen díjakra lehet esélyes a Végjáték?

Evidens, hogy az audiovizuális technikai kategóriák elé jó kilátásokkal néz a film. A vásznon látott effektekre nem lehet panasz, ahogyan a hallottakra sem, még ha ez utóbbi talán Oscart annyira azért már nem érdemel. A sminkesek is kitetettek magukért, amikor földönkívüli karaktereket kellett életszerűvé tenniük, viszont az Akadémia rendre a “könnyed nyári sminkeket” díjazza az effelé mestermunkákkal szemben, így erre az elismerésre sem feltétlenül pályázhat a Végjáték. Fontosabb kategóriákban azonban talán még inkább lehet keresnivalója a Marvel nagyot vállaló eresztésének. Nem kevés forgatókönyvírói fejtörést okozhat ennyi karakter mozgatása, amelynek tetejében 22 film történetét is kielégítő módon kell lezárni, hogy aztán a film egyéb elemeiről – amelyeket a spoilerek elkerülése végett most nem említek – ne is beszéljünk. Christopher Markus és Stephen McFeely tehát teljesen megérdemelten lenne nominálva a legjobb adaptált forgatókönyv díjára.

Ha sok esélyt nem is látunk a jelölésükre, de hasonló dolgok mondhatók el a filmet rendező Russo tesókról, akik mindent megtettek azért, hogy összetartsák azt a monstrumot, amit a Végtelen háború és a Végjáték jelentettek. Örömmel vennénk, ha a film színészeiről sem feledkeznének meg az Oscaron, hiszen az MFU történetének talán legütősebb alakításait láthattuk a filmben egyes szereplőktől. És hogy mi a helyzet a legjobb filmnek járó díjjal? A lelkes rajongó bennem már most odanyújtaná a szobrocskát Kevin Feige-nak, már csak azért is, hogy ezzel koronázzák meg az elmúlt 10 év teljesítményét. A józan ész viszont azt diktálja, hogy érdemes kivárni az év többi Oscar-várományosát, mert sok jóval kecsegtet még 2019.

A Bosszúállók: Végjátékot már ti is elcsíphetitek a mozikban. Főbb szerepekben Robert Downey Jr, Scarlett Johannson, Jeremy Renner, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Josh Brolin és sokan mások.

Bosszúállók: Végjáték kritika [SPOILERES]

(Forrás: Puliwood.hu)


Article Tags: · · ·