FILMEZZUNK.HU
Az aranypinty a gyenge bevételi eredményeivel, A Wall Street pillangói pedig azzal, hogy remekül teljesített a mozikasszáknál

Két Oscar várományos film: az egyik elképesztő bukta, a másik hatalmas siker

2217

Hétvégi bevételi lista, USA – szeptember 13-15.

A napokban debütáló filmek közül kettő is meglepetést okozott az Egyesült Államokban – Az aranypinty a gyenge bevételi eredményeivel, A Wall Street pillangói pedig azzal, hogy remekül teljesített a mozikasszáknál. A Nicole Kidman és Ansel Elgort főszereplésével készült Az aranypinty Donna Tartt azonos című, Pulitzer-díjas regényét dolgozza fel – de úgy tűnik, a bestseller adaptációja közel sem olyan népszerű, mint maga az irodalmi alapanyag. A film ugyan nem kapott túl jó kritikákat (a Rotten Tomatoeson jelenleg 25%-on áll), de a szereplőgárdája, a témája (tragikus sorsú fiatalról szól) és a regény nimbusza miatt Oscar-esélyesnek tartják. A közönség kegyeit azonban nem sikerült elnyernie: 2,6 millióval indított, ami nem sokkal több a Nicole Kidman karrierjének legrosszabb nyitányát produkáló 2014-es Amnézia eredményénél (az a film 1,8 milliót termelt a premierhétvégén).

De míg Kidman drámája elhasalt, Jennifer Lopez és Constance Wu (Amerika Huangjai, Kőgazdag ázsiaiak) krimije, A Wall Street pillangói – amely az idős klienseik vagyonára pályázó sztriptíztáncosnőkről szól – meglepően jó eredményt ért el a nyitóhétvégéjén. 33,2 millió dolláros bevétele minkét főszereplő számára rekordnak számít: egyaránt lekörözi Lopez eddigi legerősebben indító filmjét, a 2005-ös Anyád napját (annak 23.8 milliós premierhétvégéje volt) és Wu előző nagy sikerét, a Kőgazdag ázsiaiakat (26,5 millió). A film a kritikusok körében is népszerű (88%-ot ért el a Rottenen), Lopez alakítását pedig külön kiemelik, és egyesek azt jósolják, hogy ez a szerep hozhatja el neki az első Oscar-jelölését.

Az AZ – Második fejezet előző héten ugyan az elődjénél gyengébben, de nagyon jó teljesítménnyel indított, és bár mostanra több mint 50%-kal visszaestek a bevételei, a Warnernek van oka az örömre, ugyanis az új résznek hála az Az-filmek is beléptek a globálisan milliárd dollárt fialó franchise-ok klubjába. A top10 többi filmje ellenben viszonylag jól tartotta magát, a Halálos iramban: Hobbs & Shaw bevételei sem csökkentek jelentősen – de jelenleg az amerikai eredményeket tekintve a kilenc részes franchise ötödik legsikeresebb filmje 168,3 millióval, és nem úgy néz ki, hogy sikerülne utolérnie a negyedik helyezett Halálos iramban: Ötödik sebességet (ami 209 milliót termelt otthon).

Amerikai hétvégi bevételi lista:

  1. Az – Második fejezet – $40,7M / $323,3M
  2. A Wall Street pillangói – $33,2M / $37,7M
  3. Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása – $4,4M / $60,4M
  4. Jó srácok – $4,3M / $91,6M
  5. Az oroszlánkirály – $3,6M / $1,616MRD
  6. Halálos iramban: Hobbs & Shaw – $2,8M / $740,9M
  7. Overcomer – $2,7M / $28,9M
  8. Az aranypinty – $2,6M / $3,6M
  9. The Peanut Butter Falcon – $1,9M / $15M
  10. Dóra és az elveszett Aranyváros – $1,9M / $90,4M

(Sötéttel a frissen bemutatott filmek vannak; első oszlop a hétvégi amerikai bevételt, második oszlop az összbevételt mutatja)

Az aranypinty (The Goldfinch, 2019) – Kritika

(Forrás: hu.ign.com)


Article Tags: · · · · · · · · ·