John Carter - A legnagyobb filmes bukták a filmtörténetben

A legnagyobb filmes bukták a filmtörténetben

8615

Filmes bukták, avagy minden idők legnagyobbat hasaló filmjei

Avatar, Titanic, Star Wars: Az ébredő erő… Mi a közös bennük? Az, hogy mindhárom film több mint két milliárd dollárt zsebelt be világszerte. Ez elég sok pénz. Nos, mai cikkünkben egyetlen egy film sem kaszált ennyit, sőt együttvéve is nagyon messze vannak a két milliárd dollártól. Ma tíz olyan filmet mutatunk be kedves olvasóinknak, melyek óriási veszteséget termeltek vagy másképp szólva a legnagyobb filmes bukták lettek a filmtörténetben

Pluto Nash – Hold volt, Hold nem volt… (2002)

A történet 2087-ben játszódik a Holdon. Pluto Nash az egykori csempészkirály Kis-Amerika legmenőbb night klubjának tulajdonosa lesz, miután átvállalja a korábbi tulaj tartozásait – megmentve őt ezzel a kínhaláltól. Pluto leszámol ellenségeivel és megvédi a klubot. Előtte azonban szembe kell néznie önmagával – a szó szoros értelmében…
Kiskoromban nagyon sok Eddie Murphys filmet néztem, szerettem őt, mert mindig meg tudott nevettetni. Úgy látszik viszont, hogy a Pluto Nash nem volt annyira népszerű 2002-ben, mert 100 milliós büdzsé mellett csekély 7 millió dollár volt a bevétele és összesen 126 millió dollárt bukott.

Anyát a Marsra! (2011)

Milo egy kisfiú, aki épp most akarja belevetni magát a vakáció örömeibe. Édesanyja azonban különböző feladatokat ad neki. Egy vita hevében Milo közli édesanyjával, hogy ő nem érti, mi olyan különleges az anyákban. Amikor a fiú elalszik, egy rakéta landol a házban, amely elrabolja édesanyját. Milo feladata, hogy megmentse őt.
150 milliós forgatás, mindössze 39 milliós bevétel és megközelítőleg 137 millió dollárnyi veszteség. Ez a 2011-es animációs film mondhatni hatalmas melléfogás volt.

A Római Birodalom bukása (1964)

Időszámításunk után 180. A római birodalom hanyatlik. Az idős császár Marcus Aurélius fiát, Commudust nevezi ki utódjául, de mielőtt a döntését hivatalossá tehetné meggyilkolják.Eközben lánya, Lucilla – bár érzelmei máshoz kötik – kelet békéje érdekében összeházasodik Örményország királyával. Commodus, akinek a hatalom a kezébe került zsarnoki módon kormányozza Rómát, mely így már megállíthatatlanul halad a végső bukás felé…
Ha elolvastad a rövid történetét a filmnek akkor arra eszmélhetsz, hogy ‘jéé ez a Gladiátor története csak épp Maximus nincs benne a filmben… Hát igen, de ez egy ’64-es film és a Gladiátornál majdnem 100-szor kisebb bevétele van (457m>4.75m). Elkészítése 20 millió zöldhasúba került és az évek során körülbelül 126 millió dolláros veszteséget termelt a készítőinek. Rossz gyerek volt…

47 Ronin (2013)

A szamuráj élete urának szolgálata körül forog. Így mikor egy elveszti gazdáját, azaz roninná válik, különösen nagy csapás a számára. Épp ezért készül 47 ronin a bosszúra uruk gyilkosa ellen. Éveken keresztül tervezgetik, hogyan hajtják majd végre a várva-várt bosszút, amely után méltósággal távozhatnak az élők sorából.
Keanu Reeves nem szerepelt túl sok jó filmben, a 47 Ronin sem a jobbak közé tartozik, viszont a filmes bukták közé annál inkább. 151 millió dollárt hozott a film és nagyjából ugyanennyit vesztett is. Az elkészítése 225 millió dollárra rúgott a három évvel ezelőtt készült alkotásnak.

A 13. harcos (1999)

A második évezred hajnala előtt Bagdad városa a legfejlettebb civilizáció központja. Kultúrája védőfalai között az ifjú Ahmed Ibn Fahdlan élvezi előkelő helyzetével járó kiváltságait, amíg politikailag veszélyes kapcsolatba nem kerül egy gyönyörű, fiatal nővel. Mint távoli földre kiküldött képviselő Ibn szolgája és mentora Melhizédek társaságában karavánnal utazik, amikor a harcosok csapatával találkoznak.
A 13. harcos leforgatása 100-160 millió  dollárba került a készítőknek. Világviszonylatban a bruttó bevétele a mindössze 61.7 millió dollár volt és körülbelül 98-183 millió dollár veszteséggel büszkélkedhet az Antonio Banderas főszereplésével leforgatott film.

A kincses sziget kalózai (1995)

A kincses sziget kalózai című kalandfilm főhőse a  rettegett kalóz, Morgan Adams, aki apja halála után átveszi a legénységet és a kalózhajót. Kezébe kerül egy kincsestérkép harmada, ezért nyomozni kezd a hiányzó darabok után. A kereséssel azonban nincs egyedül, mivel Morgan nagybátyja is a térkép összeillesztésén munkálkodik. A nagybácsi attól sem fél, ha a tengeren kell vérre menő csatát vívnia a lánnyal.
A kincses sziget kalózai a filmen kívül nem nagyon találtak kincset, mert a 98 milliós produkció nevetséges 18.5 millió dollárt ‘kaszált’ a mozikban. Összesen 137 millió dollárt buktak a készítők, így joggal került be a legnagyobb filmes bukták listájába.

John Carter (2012)

John Carter háborús veterán, akit most a Marsra küldenek, hogy felderítse azt. A bolygót 12 láb magas zöld barbárok lakják, akiknek a férfi elég hamar a börtönébe kerül. Hősünk persze kiszabadul, de nem azért, hogy elmeneküljön, célul a barbárok királyával, Dejah Thoris-szal való megmérkőzést tűzte ki.
Ez a Marson játszódó kaland-sci-fi 284 millió dollárt hozott és 264 millió dollárból készült, de így is kb. 125 millió dollárt vesztett a marketingköltségek miatt.

Final Fantasy: A harc szelleme (2001)

2055-öt írunk, az általunk ismert világ pedig nem létezik többé. A földet gyilkos űrlények, a fantomok szállták meg, akikkel szemben képtelenek voltunk felvenni a küzdelmet. Az emberiség maradéka erődítményekben húzta meg magát. Aki Ross azonban meg van győződve róla, hogy tudja a megoldást, ismeri a béke nyitját. Elkeseredetten igyekszik felvenni a kapcsolatot a Föld szellemével, miközben testét az idegenek vírusa pusztítja.
Hát ezt sem fogom megnézni, de biztos meg van az a réteg is akit ez érdekel. Viszont ez a réteg maximum olyan vastag, mint a rétes lap, mert a Final Fantasy: A harc szelleme mindössze 85.1 millió dollárt hozott. Mondjuk a filmes bukták listájában voltak ennél sokkal rosszabb bevételek, ez tény… Az elkészítés 137 millióra rúg és összesen 126 milliót bukott a film.

A magányos lovas (2013)

A Texas Rangerek azok, akik megpróbálják a törvényeket betartatni a vadnyugaton. Most azonban egy rettegett bandita, Butch Cavendish és csapata az összes ilyen emberrel végez, csupán egyetlen egy marad, John Reid (kinek testvére is a halottak közt van), aki inkább hisz a jogban, mint a fegyverek erejében. Hozzácsapódik a lökött indián, Tonto, és együtt indulnak kalandra, hogy elfogják Cavendish-t, illetve a személyéhez kötődő nagyobb összeesküvést is leleplezzék.
A magányos lovas Johnny Deppel a főszerepben nem hozott olyan nagy sikert mint pl. a Karib-tenger kalózai, de a produkció készítési költségeit így is visszahozta a bevétel. Előbbi 225-250 millió, utóbbi pedig 260 millió dollár volt. Viszont a marketing kiadások miatt a készítők hozzávetőlegesen 100-125 millió dollárt buktak…

Sajnos a filmes bukták sorát még sokáig lehetne sorolni, ám nálunk most csak ennyi fért fel a TOP10-es listánkra. Arra vagyunk kiváncsiak, hogy a fent említett hatalmas filmes buktákk közül van-e olyan, ami neked nagyon tetszett? Válaszokat várjuk a hozzászólásokban vagy Facebook oldalunkon kommentben!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Infók forrása)

//bengur//


Article Tags:

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download