George Clooney

George Clooney 10 legjobb filmje

9363

10 George Clooney főszereplésével készült film, amit mindenképpen érdemes megnézni

Ma ünnepli 55. születésnapját, a kétszeres Oscar és négyszeres Golden Globe-díjas színész, George Clooney. Ennek apropóján gondoltuk úgy, hogy kiválasztjuk George eddigi színészi pályafutásából, a tíz általunk legjobbnak tartott alkotást. Clooney ereiben ír, német, angol, skót és holland vér is csörgedez. A profi baseballt és kipróbálta, 1977-ben a Cincinnati Redsnél próbálkozott, de a játékosok válogatóján már az első körben kiesett, így nem ajánlottak neki szerződést. Pénzszerzés reményében női cipőket árult, házaló biztosító volt, polcokat szerelt, dolgozott az építőiparban és dohányt is darabolt. Mi nem bánjuk, hogy végül a színészetnél kötött ki. Íme a 10 kedvenc filmünk, a születésnapját ma ünneplő színésztől!

10. Egek ura (Up in the Air, 2009)

Ryan Bingham (George Clooney) a nagyvállalati leépítések szakembere, azaz embereket rúg ki. Élete nagy részét szállodákban és repülőkön tölti, és bőszen gyűjti a törzsutas mérföldeket. Hamarosan eléri a tízmillió mérföldet, ám megismerkedik egy szintén törzsutas nővel, és kiszámíthatóan biztonságos élete egy csapásra a feje tetejére áll. A produkciót 5 Oscarra és 6 Golden Globe-díjra is jelölték, ám ebből mindösszesen egy Golden Globe szobrocskát tudott megkaparintani, mégpedig a legjobb forgatókönyvért járót.

9. Viharzóna (The Perfect Storm, 2000)

Billy Tyne kapitány (George Clooney) kardhalvadászatra hívja össze legénységét. Tudja, hogy az idő októberben bármikor rosszra fordulhat, de belevág a nagy zsákmány reményében. Öten követik őt: a két hősszerelmes ifjú, Bobby (Mark Wahlberg) és Bugsy (John Hawkes), a nemrégen elvált Murph (John C. Reilly), Alfred (Allen Payne), a hallgatag jamaikai és egy ellenszenves férfi. Az első kudarc után veszélyesebb vizekre merészkedik a kapitány. A sikeres halászat után azonban elromlik a hajó felszerelése. Nehéz döntés előtt állnak: vagy áthajóznak a viharon, vagy várnak és elvesztik a zsákmányt. A film megtörtént esetet dolgoz fel. Külön érdekesség, hogy a forgatáshoz egyetlen valódi halat sem használtak fel.

8. Utódok (The Descendants, 2011)

Hawaii a turisták számára maga a földi paradicsom, azonban az ott élőknek ugyanolyan az élete, mint bárki másnak. Matt King felesége egy szerencsétlen baleset következtében életét veszti, a férfi pedig egyedül marad két lányával, miközben elhunyt társáról megdöbbentő dolgok derülnek ki. Matt vállára óriási tehet szakad: döntenie kell a megöröklött ősi erdőség eladásáról. A 2012-es Golden Globe gálán, a filmben nyújtott alakításáért George Clooney elnyerte a legjobb színésznek járó díjat, mindamellett, hogy az alkotást is a legjobbnak találták.

7. Sziriana (Syriana, 2005)

21 év a CIA szolgálatában kiélezi az érzékeket. Robert Baer ügynök azt is pontosan látja, amikor saját cégében támadnak bajok. A hidegháborúnak vége, a Közel-Keleten mind nagyobb a káosz, és a titkosszolgálat egyre nehezebben boldogul. A politikusok túl sokszor szólnak bele a munkájába, túl sok információt próbálnak saját érdekeik szerint befolyásolni. Baer számára csak akkor válik személyessé mindez, amikor egy olajmágnás és felesége a saját bőrén érzi meg, mire képes a terrorizmus. Szülinapos színészünk a filmben nyújtott játékáért kiérdemelte a legrangosabb díjat, az Oscar szobrocskát.

6. Ó, testvér, merre visz utad? (O Brother, Where Art Thou?, 2000)

A gazdasági világválság sújtotta Délen három rab megszökik a börtönből: Everett Ulysses McGill, a bájos, egyszerű Delmar, és az örökké zsémbelődő Pete. Egész életükre kiható kaland vár rájuk, mikor nekiindulnak, hogy visszaszerezzék szabadságukat, és hazatérhessenek otthonukba. Nincs vesztenivalójuk: bilincsbe verve futnak az életükért. Útjuk hihetetlen kalandok sorában és emlékezetes találkozásokban bővelkedik. Nyomukban jár Colley, a ravasz és rejtélyes nyomozó, aki minden igyekezetével azon van, hogy a három fegyencet visszavigye a börtönbe. George Clooney úgy vállalat el a szerepet, hogy egy mondatot nem olvasott el a forgatókönyvből.

5. Michael Clayton (2007)

Michael Clayton egy komoly, befolyásos jogi cégnél áll alkalmazásban, és a dolga az, hogy rendbe rakjon dolgokat. A filmben Claytonnak egy szokásosnál is zűrösebb, több millió dolláros céges ügyet kell elkennie, és az sem könnyíti meg a dolgát, hogy közben válik is, saját vállalkozása csődbe megy, és fűnek-fának tartozik. Idővel természetesen rádöbben: annyi év után itt az ideje, hogy végre ne elkendőzze, hanem felkutassa az igazságot.

4. Sivatagi cápák (Three Kings, 1999)

Az Öböl-háború végeztével a katonák haza készülődnek, azonban vannak köztük olyanok, akik nagyon jól megvannak a civil élet nélkül is. Egyikük egy menekültnél rátalál egy térképre, amely állítólagosan a kuvaiti aranyrudak rejtekhelyét ábrázolja. Négy katona magánakciót szervez a kincs felkutatására, azonban csakhamar kiderül, hogy a valóság sokkal kegyetlenebb, mint azt korábban gondolták. George Clooney csak az után kapta meg Archie Gates szerepét, hogy Clint Eastwood, Mel Gibson, Nicolas Cage és Dustin Hoffman is visszautasította a felkérést.

3. Gravitáció (Gravity, 2013)

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) tapasztalatlan űrhajós, azonban mikor egy meteorraj megsemmisíti az űrbázist ahol doglozik, elveszti társait. A földi irányítással minden kapcsolata megszakad, ő és az életben maradt Kowalski (George Clooney) magukra hagyaatva sodródnak az űrben magatehetetlenül. Ryanen eluralkodik a pánik, amikor rádöbben, hogy csak magára számíthat, a hazafele vezető út viszont több olyan buktatót rejt, melyekre senki sem készíthette fel. A Gravitáció a 2014-es Oscar gálán hét díjjal gazdagodott, többek között a legjobb rendező, a legjobb operatőr és a legjobb vágásért érdemelték ki az arany szobrocskát. Érdekesség, hogy az űreposz teljes játékideje 90 perc. A Nemzetközi Űrállomás ennyi idő alatt kerüli meg a Földet.

2. Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (Ocean’s Eleven, 2001)

Három alapszabály van: senki ne sérüljön meg, senkit ne érjen kár és játssz úgy, mintha nem volna veszteni valód. Danny Ocean (George Clooney) 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már új, eddigi legmerészebb tervén dolgozik. Egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. A bandája csupa különleges emberekből áll. Mindannyian profik, akik tudják: a tét 150 millió dollár. Azt, hogy a három kaszinónak ugyanaz a tulajdonosa (Andy Garcia) és Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár mostanában, azt egyikük sem sejti.
Amikor elküldték a forgatókönyvet, Julia Roberts egy 20 dolláros számlát talált mellette George Clooney üzenetével: „Hallom, most már húszast kapsz egy filmért.” Ez egy vicc volt, mellyel Clooney arra utalt, hogy Julia Roberts volt akkoriban az egyik legjobban fizetett színésznő, aki 20 millió dollárt kapott egy filmért.


1. A hatalom árnyékában (The Ides of March, 2011)

Az idealista Stephen Meyers (Ryan Gosling) egy kampányon dolgozik. Mindenét arra teszi fel, hogy Mike Morris kormányzót (George Clooney) hatalomra segítse, mert Morris elnökjelöltként olyan áttörő ötletekkel áll elő, melyek megváltoztathatják a politika menetét. Stephen a kampány legerősebb időszakában hibázik: csapdát állítanak neki, hogy botrányba keverve lehetetlenítsék el. A túlélés kulcsa: kettős játék. Az alkotást Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték. George Clooney a film forgatási helyszínén, Cincinnatiben nőtt fel. 

Ha te nem így állítanád fel a sorrendet, vagy nincs benn a legjobb nyolcban a te kedvenced, kíváncsian várjuk alább, hogy neked melyik a favorit George Clooney filmed.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása; Érdekességek forrása)

//milos//


Article Tags:

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download