12 focis film, amit még a foci EB előtt látnod kell

12 focis film, amit még a foci EB előtt látnod kell

7383

Hangolódjunk együtt a labdarúgó Európa Bajnokságra, íme a 12 legjobb focis film!

Már csak napok kérdése és kezdetét veszi a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a labdarúgó Európa Bajnokság. Nekünk, magyaroknak plusz örömforrás, hogy ezúttal már hazánk válogatottjának is szurkolhatunk, hiszen 44 szűk esztendő után vívtuk ki újra a jogot, hogy részt vehessünk mi is egy igazán nagy tornán. Ha kedves Olvasóink között akad olyan, aki szeretne egy igazán jó focis filmmel hangolódni erre a nagy eseményre, akkor azoknak ajánljuk főleg figyelmébe az alábbi válogatást. Ne is húzzuk tovább, íme 12 focis film, ami tökéletes ráhangolódás lehet a focirajongók júniusi ünnepére, azaz a labdarúgó Európa Bajnokságra!

Pelé (Pelé: Birth of a Legend, 2016)

A legaktuálisabbal kezdjük listánkat, hiszen ez a focis film még mindig látható a mozikban. Az alkotásból megtudhatjuk, hogyan lett egy nincstelen, de ördögien tehetséges brazil fiúból minden idők legnagyobb focistája, aki 17 évesen egy győztes góllal világbajnokká tette hazáját. Egy nehéz és küzdelmes gyerekkor után Pelé egyedi játékstílusát és legyőzhetetlen szellemét ötvözve vált valódi nagysággá, aki még saját országát is megváltoztatta.

Két félidő a pokolban (1961)

Valahol Ukrajnában, Hitler születésnapja alkalmából felsorakozik egy munkaszolgálatosokból álló futballcsapat, hogy a német katonák válogatottjával összemérje az erejét. A németek Ónodi II-t (Sinkovits Imre), a futballcsillagot bízzák meg a szervezőmunkával. Csapatának sikerül a lehetetlen: mivel az életükért játszanak, legyőzik a németeket, de örömük nem tart sokáig.

A csodacsapat (Les seigneurs, 2012)

Patrick Orbera ünnepelt futballsztár volt. A sikeres pályán töltött éveket a kezdetekben még eredményes edzői karrier követte, de napjainkra lecsúszott, alkohol- és drogfüggő kezelhetetlen lumpenné lett. A bírónő a jó útra térés reményében egy Bretagne partjainál található kis szigetre “száműzi”, ahol egy kilátástalan sorsú közösség küzd a tisztességtelen ingatlan befektetőkkel a halfeldolgozó üzemük bezárása ellen. Utolsó reményük a konzervgyár futballcsapata, amely egy véletlen folytán még versenyben van a nemzeti kupáért folyó küzdelemben. Ha további három mérkőzésüket megnyerik, megmenthetik a szigetlakók egyetlen bevételi forrását, a halfeldolgozót. A helyi halászokból álló hobbi csapat esélytelen a további küzdelmekben, csak a csoda segíthet rajtuk. Egy nagyszerű, szórakoztató francia focis film!

Huligánok (Green Street Hooligans, 2005)

Matt Buckner (Elijah Wood) miután kénytelen elhagyni az egyetemet, elutazik a tengerentúlra a nővéréhez Londonba. Hamarosan összeismerkedik sógora testvérével (Charlie Hunnam), akiről kiderül, hogy egy futballhuligán banda tagja. Matt bekerül az erőszakos, de izgalmakkal teli világba, ahol megedződik testileg és lelkileg. Hamarosan azonban fontos leckéket kell tanulnia az összetartásról, testvériségről, és hogy mindezért milyen árat kell fizetnie. Bár nem egy olyan tipikus focis film, ami a labdarúgásról szólna, de mindenképpen ajánlott minden labdakedvelőnek a megnézése.

Gépállat SC (Mean Machine, 2001)

Danny Meehan (Vinnie Jones) egykori labdarúgó hároméves börtönbüntetését tölti ittas vezetésért és két rendőr megveréséért. A börtönben megpróbál visszahúzódni és balhé nélkül megúszni az éveket, de a szadista börtönőrök folyamatosan provokálják. A Helytartónak hívott őr összejátszik a gazdag elítéltekkel, ő az élet és halál ura. Megparancsolja Danny-nek, hogy legyen az őrök trénere egy elítéltek elleni meccsen. Danny vállalja a következményeket és nemet mond. A visszavágás lehetőségét csakis az elítéltek oldalán tudja elképzelni. A nagy meccsig azonban számos megaláztatást kell még elviselni…

Góóól! (Goal!, 2005)

Santiagónak (Kuno Becker), a szegény mexikói bevándorlónak minden vágya, hogy híres focista legyen. A tehetséges fiút hamarosan szerződtetik a rendkívül népszerű angol klubhoz, a Newcastle Unitedhoz. Santiagónak az új csapatában be kell bizonyítania, hogy megállja a helyét, csakhogy a riválisok között ez nem is olyan könnyű. Egy igazi, motiváló focis film, mely azóta meg sem állt a harmadik részig, a világbajnokságig.

Puskás Hungary (2008)

Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet: a városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon. Olyan világsztár, aki egész életében – politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül – mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik.

Régi idők focija (1973)

Minarik Ede (Garas Dezső) mosodás nagy rajongója a futballnak, mindent megtenne csapatáért, a Csabagyöngye SC-ért. A csapat azonban szegény, így el kell adnia a reménybeli bajnokcsapat legjobb játékosait.

United (2011)

A Manchester United futballcsapatát egy páratlan sikersorozat közben érte az a csapás, amelyből kis híján nem sikerült felállnia. Az 1958-ban a müncheni repülőtér kifutópályáján bekövetkezett szerencsétlenség a csapat nyolc tagjának életét követelte, és többen súlyosan megsérültek. A túlélők és a családtagok visszaemlékezései nyomán készült film nemcsak az elhunyt sportolóknak állít emléket, hanem annak az elszántságnak, amellyel a csapat képes volt túlélni a tragédiát, és visszatérni a bajnokság élvonalába.

A foci hőskora (The Game of Their Lives, 2005)

Bár a labdarúgás világszerte óriási népszerűségnek örvendett, a legtöbb amerikai jószerivel azt sem tudta, mi fán terem a foci 1950-ben. Bill Jeffreynek azonban eltökélt szándéka, hogy csapatával kijusson a Brazíliában megrendezésre kerülő világbajnokságra. Alig két hét leforgása alatt Jeffrey összeállít egy csupa amatőrből álló csapatot. Az együttes főleg Keleti-parti játékosokból áll, a legénységet haiti, portugál és skót bevándorlókkal bővíti ki. Az esélytelen amerikai csapat a torna legnagyobb meglepetését okozza azzal, hogy 1:0-ra legyőzi Anglia válogatottját. Naná, hogy ebből is készült focis film, és mi csöppet sem bánjuk!

Menekülés a győzelembe (Victory, 1981)

A németek 1943-ban szövetséges hadifoglyokat propagandacélzattal futballmeccsre kényszerítenek egy német csapat ellen. A foglyok a félidőben akarnak megszökni a francia ellenállók segítségével. De 1:4 a mérkőzés állása, ezért úgy döntenek, hogy végigjátsszák a meccset. 4:4-es döntetlen állásnál tudnak elmenekülni, amikor a közönség megrohamozza a játékteret.

A csodacsatár (1956)

Futbólia államelnöke, hogy elkerülje az ország összeomlását, megbízza Duca tengernagyot, hogy szerezze meg a Svájcban játszó magyar csapat csodacsatárát. Duca el is végzi a feladatot, de tévedésből egészen mást szerződtet. Ha győz a csapat a Ruganda elleni meccsen, az ország megmenekült. Mindenki Jóskában bízik. A csalás kiderül, de csak a bennfentesek tudják az igazságot. Duca puccsra készül. A meccs botrányba fullad, de Jóskának sikerül elmenekülnie. Futbóliában minden marad a régiben.

Melyik focis film maradt ki listánkból? Netalántán a kedvenced? Írja meg nekünk hozzászólásban vagy Facebook oldalunkon kommentben!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//batigol//


Article Tags:

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download