A harcias Liam Neeson 10 legjobb filmje

A szülinapos Liam Neeson 10 legjobb filmje

7709

Szülinapja alkalmából összegyűjtöttük Liam Neeson 10 legjobb filmjét

William John “Liam” Neeson Oscar-díjra jelölt, észak-ír színész ma ünnepli születésének 64. évfordulóját. Liam Neeson a középiskola elvégzése után a belfasti Queen’s egyetemre járt, ahol fizikát és számítógép-tudományt tanult, de igencsak unta a biflázást, éppen ezért inkább elment dolgozni. Targoncakezelő volt a Guinness sörgyárban, majd idővel sofőr lett. Már akkoriban is érdeklődött a színészet iránt, így néhány évvel később a dublini Abbey Theater tagja lett. Mára már 70 filmet tudhat a háta mögött, amiből mi most kiválasztottuk azt a tízet, amelyik nekünk volt a kedvencünk tőle. Ha nem értesz egyet a listával, várjuk az ötleteidet kommentben.

10. Mennyei királyság (Kingdom of Heaven, 2005)

Balian, egy noramdiai falu patkolókovácsa Godfrey lovaggal a Szentföldre érkezik, ahol Jeruzsálem hamis csillogása és a lovagok acsarkodása közepette rátalál a szerelemre. Bár eleinte úgy tűnik, távol áll a fiútól a vallási célokért vívott háború, végül mégis az események vezéralakjává lesz, és szembenézve Szaladin óriási hadsegerével mindent megtesz, hogy megvédje a várost.

A 20th Century Fox eredetileg egy akcióorientált kalandfilmet szeretett volna, azonban Ridley Scott és William Monahan inkább a vallási konfliktust feldolgozó történelmi filmet képzelt el. A stúdió úgy harangozta be a Mennyei királyságot mint a Gladiátor rendezőjének új romantikus akciófilmjét. Azonban miután Scott megmutatta nekik a 194 perces alkotását, a Fox feje, Tom Rothamn utasítására két órásra kellett megvágnia azt.

9. A szupercsapat (The A-Team, 2010)

Egy balul elsült küldetés után az A-Team különleges egységét olyan bűnökkel vádolják, melyeket el sem követtek. A csapat szembeszáll a parancsokkal, és a saját útját járja élén Hannibal Smith ezredessel. Embereivel, a jóképű Peck hadnaggyal, a harcedzett keményfiúval, Baracus őrmesterrel és az őrült pilótával, Murdock-kal az oldalán egy cél lebeg a szeme előtt: hogy végérvényesen tisztázza a csapat nevét. Nincs azonban könnyű dolga, ugyanis a katonai redőrség nyomozója már szorosan a nyomában jár.

Hannibal Smith védjegye a szivarozás. Az őt játszó Liam Neeson hosszú évtizedek után hagyta abba a dohányzást. A filmhez eredetileg folytatást is terveztek, azonban az alacsony bevételek miatt elvetették a projektet.

8. Star Wars I. rész – Baljós árnyak (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, 1999)

A Star Wars I. rész: Baljós árnyak a legendás trilógia első előzményfilmje, amelyből megtudhatjuk, hogy Palpatine szenátor miként növeli politikai befolyását a Kereskedelmi Szövetség segítségével, és a Jedi tanács hogyan próbálja megakadályozni Qui-Gon-Jinn és Obi-Wan Kenobi segítségével a Naboo bolygó megtámadását. A történetben feltűnik Anakyn Skywalker is, aki gyerekként kerül Obi-Wan Kenobi szárnyai alá.

Liam Neeson, mint Qui-Gon-Jinn mindenkinek ott lehet az emlékezetében. A produkcióban egyetlen olyan jelenet van, amely nem tartalmaz semmilyen vizuális effektet. A Fox cég még a trailer vetítésének körülményeit is szigorúan ellenőrizte. Amikor egy kanadai moziban véletlenül a határidő előtt egy nappal mutatták be az ízelítőt, a forgalmazó megvonta a mozitól a film bemutatásának jogait.

7. Kinsey – Mindenki másképp csinálja (Kinsey, 2004)

Alfred Kinsey (Liam Neeson) professzor modern szexuális nézeteivel és kísérleteivel felforgatja egész Amerikát. Amikor rájön, hogy meglepő hiányosságok mutatkoznak a szexuális viselkedés tudományos adatait illetően, csapatával kidolgoznak egy olyan kérdezési technikát, amellyel segítenek legyőzni az emberek szégyellőségét, félelmét és bűntudatát, így az interjúalanyok szabadon beszélhetnek saját szexuális élményeikről.

Liam Nesson-t Golden Globe-díjra jelölték, mint legjobb drámai színész. A szobrocskát végül Leonardo DiCaprio elhappolta előle az Aviátorban nyújtott alakításáért.

6. Ismeretlen férfi (Unknown, 2011)

Egy orvos egy konferenciára tartva balesetet szenved, és kómába esik. Ébredése után meglepődve tapasztalja, hogy valaki ellopta a személyazonosságát. Még a saját felesége sem ismeri fel. Egy fiatal nő segítségével próbálja bebizonyítani, hogy ki ő valójában.

Érdekesség, hogy a Martin Harris útlevelében látható születési dátum június 7. Ezen a napon született a karaktert játszó Liam Neeson is. A filmet Didier Van Cauwelaert “Out of My Head” című regénye ihlette.

5. Nyomorultak (Les Miserables, 1998)

Jean Valjean (Liam Neeson) húszévi kényszermunka után kiszabadul. Büntetését élelemlopásért kapta. Éjjelre befogadja egy püspök, akitől ellopja ezüst gyertyatartóit. Valjeant elfogják, de a püspök nem emeltet vádat ellene, hanem odaadja neki az ezüsttárgyakat. A gesztus mély nyomot hagy benne. Letelepedik egy kisvárosban, ahol idővel az egyik legbefolyásosabb üzletember és polgármester lesz. Múltja mégis kísérti: egyik volt őre lesz a helyi rendőrkapitány.

 A nyomorultak (Les Misérables)

A nyomorultak (eredeti cím: Les Misérables) Bille August 1998-ban bemutatott történelmi romantikus drámája. A forgatókönyvet Victor Hugo azonos című című regénye alapján Rafael Yglesias írta. A szülinapos színész mellett feltűnik még a filmvásznon Geoffrey Rush, Claire Danes és Uma Thurman is.

4. Atomcsapda (K-19: The Widowmaker)

A film nem a háborúról szól, hanem arról, hogy micsoda bátorság kell ahhoz, hogy ne legyen háború. A megtörtént eset ihlette film Vostrikov kapitány (Harrison Ford) hősiességét követi nyomon, akit a hidegháború csúcsán a nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáró, a K-19 parancsnokává neveznek ki, az eredeti parancsnok Mihail Polenin kapitány (Liam Neeson) helyére. Vostrikov azt a feladatot kapja, hogy villámgyorsan indítsa el első útjára a rosszul előkészített, nem megfelelően felszerelt tengeralattjárót – s nem számít, hogy milyen áron.

Liam Neeson mellett Harrison Ford nyújtott felejthetetlent ebben a víz alatt játszó thrillerben. Az alkotást az Oscar-díjas Kathryn Bigelow rendezte.

3. Michael Collins (1996)

Hétszáz éve tartott már az írek véget nem érő harca az angol uralom ellen, amikor 1916-ban kirobbant a tragikus kimenetelű Húsvéti felkelés. A vezetőket kivégezték, számtalan résztvevőt – köztük Michael Collinst és Harry Bolandot – bebörtönöztek. Szabadulásuk után Collins megszervezte a sajátos taktikával harcoló Úr Önkénteseket és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett.

Michael Collins (1996)

Amikor a felkelés 1916 húsvét hétfőjén elindult, Collins Patrick Pearse-szel és másokkal együtt dublini főpostahivatal elfoglalásában vett részt. Katonai értelemben a felkelés, ahogy sokan számítottak rá, csúfos kudarcba fulladt. Sokan mégis ünnepelték a felkelés tényét, azzal érvelve, hogy a véráldozat még több embert térít meg a függetlenség ügye számára. Michael Collins megformálásáért újfent Golden Globe-ra jelölték Liam Neeson-t.

2. Elrabolva (Taken)

Bryan Mills, a titkosszolgálat egyik legjobb ügynöke már visszavonult, mert a lánya, Kim közelében akart lenni, aki anyjával és tehetős mostohaapjával Kaliforniában él. Kim barátnőjével, Amandával Párizsba utazik, ami Bryannek ugyan nem tetszik, de beleegyezését adja. A kirándulás azonban nem várt fordulatot vesz, a lányt elrabolják, Bryan pedig minden tapasztalatát bevetve elindul, hogy leszámoljon a Kim fogva tartóival.

A filmben Bryan Mills (Liam Neeson) 35 embert öl meg, hogy kiszabadítsa a lányát. A születésnapját ünneplő színészünk egy korábbi SAS (Special Air Service) katonától, Mick Gouldtól kapott közelharci kiképzést, és ő tanította meg arra is, hogyan bánjon a fegyverekkel.

1. Schindler listája (Schindler’s List, 1993)

A második világháború elején kerül a megszállt Lengyelországba Oscar Schindler. Kiváló kapcsolatai révén gyárat szerez, és a háborús megrendeléseknek köszönhetően meggazdagszik. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli, hogy foglalkoztasson üldözötteket, akiknek így megmentheti az életét. Gyára, az Emalia a zsidók utolsó menedéke lesz. 1944-ben a nácik jóformán mindenkit gázkamrába küldenek. Csak az nem hal meg, akinek a neve szerepel Schindler listáján.

Maga a film hét Oscar-díjat is nyert, ám sajnos Liam nem tudta arany szobrocskára váltani a jelölését, pedig megérdemelte volna. Az alkotás alapjául szolgáló Thomas Keneally regény címe Schindler bárkája volt. A Schindler listája a mai napig a valaha készült legdrágább fekete-fehér produkció. Az eredeti listát a Schindler alkalmazásában álló zsidókról 1999-ben találták meg Schindler hildesheimi lakásának padlásán egy bőröndben, egyéb kéziratokkal együtt. A rendező, Steven Spielberg nem kapott fizetést a filmért. A munkadíjat azért utasította vissza, mert azt “véres pénznek” tartotta.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása itt és itt)

//iceman//


Article Tags:

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download