Érdekességek Julianne Moore színésznőről

10 meghökkentő tény az Oscar-díjas Julianne Moore-ról

3129

Érdekességek Julianne Moore színésznőről

Julianne Moore 1961. december 3-án született, Oscar-, és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, aki ma ünnepli 55. születésnapját. Karrierje a ’90-es évek elején kezdett felívelni, sorra kapott szerepet olyan filmekben, mint A szökevény, a Rövidre vágva, a Bérgyilkosok, a Jurassic Park II, de kritikailag is elismertté csak a Boogie Nights-ban nyújtott alakításával vált, amely egyben meghozta első Oscar-jelölését is. Mára az egyik legelismertebb színésznővé vált, köszönhetően a hihetetlen profizmusának. Születésnapja alkalmából lássunk most róla 10 érdekességet, amit biztos, hogy nem gondoltál volna.

10 meghökkentő tény az Oscar-díjas Julianne Moore-ról

Gyerekkor

Julie Anne Smith néven született. Édesapja, Peter Moore Smith ejtőernyős, majd katonai bíró volt az amerikai hadseregben, anyja, Anne Love (1940-2009) pszichológus; a család sosem töltött hosszabb időt egy helyen. Eredetileg orvos szeretett volna lenni.

Névváltoztatás

Mivel a színházi szereplés egyik feltétele volt, hogy belépjen a színház-szakszervezetbe, kénytelen volt nevet is változtatni, hiszen eredeti nevének nem volt olyan kombinációja, amit valaki nem viselt volna már a szakmában. Ezért két keresztnevét összevonta, és felvette apja második nevét, így lett belőle Julianne Moore.

10 meghökkentő tény az Oscar-díjas Julianne Moore-ról

Kezdeti karrier

A színésznő 1990-ben kapta meg első filmszerepét a Tales of the Darkside sorozat mozifilmes változatában, majd ezt követte több kisebb szerep olyan hollywoodi sikerfilmekben, mint A kéz, amely a bölcsőt ringatja (1992), vagy a Harrison Ford főszereplésével készült A szökevény (1993). Ebben a filmben figyelt fel rá Steven Spielberg, aki próbafelvételek nélkül főszerepet adott neki a Jurassic Park folytatásában, az Az elveszett világ: Jurassic Park (1997) című filmben. Szintén ebben az évben játszott a Boogie Nights (1997) című moziban, amelyért Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték.

Megmaradt Alice-nek (2014)

A film társrendezője, Richard Glatzer ALS-bem szenved, és ezért képes beszélni. Julianne Moore és Kristen Stewart is végrehajtotta a jeges vödrös kihívást (Ice Bucket Challange), melyet mindketten Glatzernek ajánlottak. A filmben statisztaként Julianne Moore fia is feltűnik.

Megmaradt Alice-nek (2014)

Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész (2014)

Julianne Moore gyermekei egy nyaralás alkalmával olvasták a könyvet, édesanyjukat ők beszélték rá, hogy szerepeljen ebben a különleges történetben.

Szerepei

Moore különösen arról ismert, hogy problémás nőket alakít, főként olyan “átlagos nőket, akik elnyomják erős érzelmeiket”. Oliver Burkeman a The Guardian-től azt írta, hogy karakterei tipikusan “azért küzdenek, hogy valami titkos gyötrelemmel szemben fenntartsák a normalitás látszatát vagy tudatosan kudarcba fulladnak. Suzie Mackenzie, szintén a The Guardian-től a következőképpen azonosította szerepeit: “Karakterek az elidegenedés állapotában… nők, akik megfeledkeztek magukról vagy elvesztették magukat. Emberek, akiknek kérdéses identitása kérdéses.”

Őrült, dilis, szerelem

Julianne Moore, mint író

A színészet mellett jelentős sikereket ért el gyermekkönyvek szerzőjeként is. Első könyve, a 2007-ben megjelent Freckleface Strawberry (Szeplős arcú Eper) a New York Times bestsellerévé vált. A könyvből készült musicalt New Yorkban mutatták be 2010-ben. A történetből könyvsorozat lett: a negyedik rész 2013 szeptemberében jelent meg.

Politika

Julianne politikailag liberális és Barack Obamát támogatta a 2008-as és 2012-es választásokon. Nagy aktivista és a Planned Parenthood főtámogatója. Kampányol a melegek jogaikért és 2008 óta a Save the Children művészi nagykövete.

10 meghökkentő tény az Oscar-díjas Julianne Moore-ról

Vallása

A vallást illetőleg Julianne burkoltan ateista. Amikor megkérdezték, mit mondana neki Isten, mikor megérkezik a Mennybe, ezt válaszolta: “Nos, azt hiszem tévedtél, tényleg létezem.”

Magánélet

Magánéleti botrányokra még soha nem adott okot a bulvársajtónak. Kétszer házasodott. 1986 és 1995 között John Gould Rubinnal élt házasságban, 2003-ban pedig a nála tíz évvel fiatalabb Bart Freundlich vezette oltár elé. Freundlichkel való kapcsolatából két gyermeke született: Caleb nevű fia 1997-ben, Liv nevű leánya pedig 2002-ben.

10 meghökkentő tény az Oscar-díjas Julianne Moore-ról

(Címlapkép forrása; Érdekességek forrása itt és itt)

//milos//

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download