Az Oscar-díjas Jeff Bridges 10 legjobb filmje

Az Oscar-díjas Jeff Bridges 10 legjobb filmje

6100

Jeff Bridges 10 legjobb filmje

Jeff Bridges amerikai színész, zenész, producer, fényképész. Karakteres, karakán megjelenésű férfi, ösztönös, többrétű tehetség, akit olyan legendás filmalkotásokból ismerhetünk, mint a Nagy Lebowski, a Halászkirály legendája vagy a Félszemű. Az Őrült szív c. filmben nyújtott kiemelkedő alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták 2010-ben. Feleségét 1975-ben ismerte meg a Rancho Deluxe forgatása idején, azóta is együtt vannak, három lányuk van. Jeff ma ünnepli születésének a 67. évfordulóját, melynek alkalmából egy csokorba szedtük a 10 kedvenc alkotásunkat tőle.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Jeff Bridges produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

10. Talajfogás (Stick It, 2006)

Haley Graham (Missy Peregrym), a lázadó egykori tornászlány mindig is gyűlölte a szabályokat. Amikor összetűzésbe kerül a törvénnyel, olyan büntetés vár rá, ami még a börtönnél is rosszabb: beíratják az ország legszigorúbb tornászakadémiájára, ahol a legendásan morózus Burt Vickerman (Jeff Bridges) készül épkézláb sportolót – és nem utolsósorban embert – faragni a kétségkívül tehetséges lányból. Haley először megpróbál ellenszegülni a reguláknak, ám idővel megtanulja, hogy barátok segítségével még szabályok betartása mellett is önmaga maradhat.

Talajfogás (Stick It, 2006)

9. K-Pax – A belső bolygó (K-Pax, 2001)

Prot (Kevin Spacey) egy ártalmatlan figura, akit valahogy elkapnak a rendőrök, ugyanis több rablótámadásnál is ott lábatlankodik. Prot a rendőrségen fura megjegyzéseket tesz, például, hogy ezen a bolygón nagyon erős a fény. A K-PAX-en, szülőbolygóján nagyobb a homály. Így kerül a képbe egy helyi kórház pszichiátere, Dr. Mark Powell (Jeff Bridges). Prot az ő gondozásába kerül. Powell egy sokat látott, tapasztalt orvos, aki megpróbál a dolgok végére járni. A férfi azt állítja, hogy tényfeltáró küldetésen van a Földön, és még a nyár vége előtt hazatér. Powell viszont sokkal földhözragadtabb magyarázatot keres Prot furcsa viselkedésére.

K-Pax - A belső bolygó (K-Pax, 2001)

A film alapjául szolgáló regény szerint Prot kedvenc filmje a Csillagember (1984), amiben egyébként Jeff Bridges is szerepelt. Az eredeti tervek szerint Prot szerepét Will Smith játszotta volna, Powell doktort pedig Kevin Spacey. Miután Smith kilépett a filmből Spacey úgy döntött, inkább Prot szerepét szeretné eljátszani.

8. Vasember (Iron Man, 2008)

Vasembernek két arca van: unalmas hétköznapokon Tony Starknak (Robert Downey jr.) hívják, és egy hatalmas iparvállalat igazgatója. Története Afganisztánban kezdődik, ahol egy hadúr fogságába esik, aki arra kényszeríti, hogy fegyvereket gyártson számára. Stark egy másik fogolyban szövetségesre talál, és együtt elkészítik a különleges tulajdonságokkal bíró Vasember-páncélt, amelynek segítségével Stark megszökik, és belevág a szuperhős-karrierjébe. Természetesen senki nem tudja, hogy Vasember azonos Starkkal, álcája, hogy ő Stark testőre. A szuperhős szerepet és az ezzel ráruházott felelősséget azonban nem könnyű elviselni, Stark épp ezért egy idő után alkoholista lesz.

A készítők mindenképpen szerettek volna egy erősebb érzelmi szálat a filmbe, ezért a fő gonosz (Jeff Bridges) és a főszereplő (Robert Downey jr.) között egy erősebb érzelmi kötelék kiépítésére törekedtek. A Rotten Tomatoes oldalán 94%-os értékelést kapott 266 kritika alapján.

7. Tükröm, tükröm (The Mirror Has Two Faces, 1996)

Rose (Barbra Streisand) irodalmat tanít a Columbia egyetemen. A diákjai szeretik, a kollégái elismerik. Mégis hiányzik valami fontos az életéből: a szerelem. Gregory (Jeff Bridges) matematikaprofesszor ugyanazon az egyetemen, és végképp elege van a vad, szenvedélyes viszonyokból, ezért apróhirdetés útján akar olyan társat találni, akivel érett, intellektuális, ám szexmentes kapcsolatot teremthet. Rose nővére, Claire (Mimi Rogers) összehozza őket. Szellemileg nagyon izgalmasnak ítélik egymást, és vonzalmukat formabontó házassági szerződéssel pecsételik meg, amelyből száműzik a testiséget. Csakhogy a természet fittyet hány a papírokra.

Tükröm, tükröm (The Mirror Has Two Faces, 1996)

6. Az utolsó mozielőadás (The Last Picture Show, 1971)

Egy texasi kisváros 1951-ben, röviddel a koreai háború előtt: a két kamasz, Sonny (Timothy Bottoms) és Duane (Jeff Bridges) a középiskola utolsó osztályát végzi, ez azt is jelenti számukra, hogy búcsút kell venniük ifjúságuktól, az illúzióiktól – és a mozitól. Többnyire az öreg Sam (Ben Johnson) biliárdszalonjában töltik el az időt, lányokról beszélgetnek, és terveket kovácsolnak. Az utolsó este, mielőtt Duane katonaként Koreába indul, a két barát még megnézi városkájuk mozijának utolsó előadását: Howard Hawks “Vörös folyó”-ját, azután a mozi örökre bezár.

Az utolsó mozielőadás (The Last Picture Show, 1971)

Esztétikai szempontból készítették el a filmet fekete-fehérben, ami ekkortájt meglehetősen ritka volt. A film szerepel Steven Jay által szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

5. Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991)

A Halászkirály legendája című filmdrámában egy rádiós műsorvezető csupán heccből, a női nem kiirtására szólítja fel egyik betelefonálóját. Ám valaki, aki hallgatja a műsort, komolyan veszi a kijelentést és gyilkos ámokfutásba kezd, a műsorvezetőt pedig kirúgják állásából. A férfi az alkoholba menekül és az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatja. Nehezen dolgozza fel egyrészt a véletlen kijelentésből fakadó tett következményét, másrészt a szakmai sikertelenséget. Egy napon rablótámadás éri és egy hajléktalan férfi siet segítségére, aki középkori lovagnak képzeli magát.

Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991)

4. Vágta (Seabiscuit, 2003)

Az élet lóverseny. E film három főszereplőjének biztosan az: számukra a lovi kárpótlás mindenért, amit elvesztettek, és jutalom mindazért, amit sosem nyertek meg. Egy karrierje mélypontjára kerülő zsokét, egy szörnyű tragédiákból kilábaló milliomost és egy öregedő cowboyt egymás mellé sodor a véletlen: egy a versenyzéshez túl alacsony ló körül találkoznak, és egy elvarázsolt pillanat megérteti velük, hogy ez a ló megváltoztathatja az életüket. Mert különleges. A különleges ló és a különleges emberek találkozásából aztán olyan fantasztikus események következnek, amelyek nem csak a lóversenyre járók számára válnak emlékezetessé…

Vágta (Seabiscuit, 2003)

A film valós és megtörtént eseményeken alapul!

3. A félszemű (True Grit, 2010)

Mattie Rosst (Hailee Steinfeld) a bosszú hajta, hogy megtalálja és megölje Tom Chaneyt (Josh Brolin). A férfi ugyanis hidegvérrel és gyáván ölte meg apját, és ez nem hagyja nyugodni a lányt, aki az iszákos és mogorva Rooster Cogburn (Jeff Bridges) békebíró segítségét kéri. A férfi minden tiltakozása ellenére belekeveredik a lány bosszú-hadjáratába, és még az ellenséges indiánok földjére is behatolnak, hogy elkapják a férfit a texasi ranger (Matt Damon) előtt. Az utazás és az összezártság nem csak a lánynak, a kiábrándult férfinek is olyan tanulságokkal szolgál, amik megváltoztatják az életét.

A Rotten Tomatoes oldalán 96%-os értékelést kapott 262 kritika alapján. Jeff Bridges első instrukciója, amit a rendezőktől kapott, az volt, hogy felejtse el a John Wayne-féle előzményt. A filmet 10 Oscar-díjra jelölték, amiből egyet sem nyert meg – így bevonult a filmtörténelembe, mint az egyik legtöbb jelölést kapott Oscar-díj nélküli film.

2. Őrült szív (Crazy Heart, 2009)

Bad Blake (Jeff Bridges) egy leharcolt, kiégett és kérges szívű countryénekes, túl sok tönkrement házassággal és túl sok, utazással töltött évekkel a háta mögött, ráadásul mindezt – túl sokszor – alkoholmámorban. Egy újságírónővel, Jeanne-nel (Maggie Gyllenhaal) való találkozása sorsfordító lehet számára, mivel Jean átlát a kiélt lelkű zenész szívének kemény páncélján, és felfedezi benne azt az embert, aki ő valójában…

Jeff Bridges Oscar-, és Golden Globe-díjat kapott az alakításáért, de nem szánt kiemelt helyet a szobroknak, sőt, állítólag azt sem tudja, hol van.

1. A nagy Lebowski (The Big Lebowski, 1998)

Jeff Lebowski cimboráihoz hasonlóan békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc italát, és törzshelyének kedvenc tekepályáján döntögeti a rekordokat. Azonban idilli élete gyökeresen megváltozik, miután két gengszter egy félreértés kapcsán betör a lakásába, és összepiszkítja dédelgetett perzsaszőnyegét. Jeff ekkor felkeresi névrokonát, az igazi Lebowskit, hogy tisztázza magát és kártérítést kérjen, ám az öreg milliomos üzletet ajánl neki: szerezze vissza “elrabolt” feleségét.

A nagy Lebowski (The Big Lebowski, 1998)

A Premiere 2006-ban minden idők legjobb 50 vígjátéka közé választotta A nagy Lebowskit. A produkció rajongói 2002-ben útjára indították a Lebowski Fesztivált, melyet azóta is minden évben megtartanak. A rendezvénynek adott már otthon Los Angeles, New York, Seattle, Las Vegas, Austin és az Egyesült Királyság is. Érdekesség még, hogy a főszereplő Töki ruháinak többsége Jeff Bridges sajátja, beleértve a papucsát is.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Jeff Bridges produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//batigoool//

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

  • Januárban,Németországban láttam egy ” karácsonyi történetet,” vele,és két gyerekszinésszel,—nagyon-nagyon tetszett,nem tudom pontosan mi volt a címe,–de a film utolsó jelenetében ” besétált ” a felesége is…Kérem ha lehet írják meg a pontos címét,Köszönöm.

    Kis lászlóné 2020-02-08 13:24

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download