TOP15 - Elgondolkodtató filmek

A 15 legjobb film, melytől garantáltan megáll az eszed

105024

TOP15 – Elgondolkodtató filmek

Alábbi cikkünkben olyan filmeket veszünk egy kalap alá, melyek valamilyen szinten képesek megváltoztatni a gondolkodásmódodat. Ezeket a produkciókat nem csak azért jó nézni, mert izgalmasak, hanem olyan összeesküvés elméleteknek lehetünk a szemtanúi, melyek akár még igazak is lehetnek. Íme 15 elgondolkodtató film, melyeknek rendkívül fontos a cselekményvezetése, de készüljünk fel rá, hogy nem lesz egyszerű megérteni.

Harcosok klubja (Fight Club, 1999)

Jack (Edward Norton) terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb önmagához és embertársaihoz. Összebarátkozik Tylerrel (Brad Pitt), aki egy különös, titkos társaság megalapításával próbál úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok klubjának híre hamar elterjed az egyre intenzívebb élményekre vágyó yuppie-k között. A fiúk barátságának Marla (Helena Bonham Carter) vet véget, aki kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

Harcosok klubja (1999)

Viharsziget (Shutter Island, 2009)

Két amerikai rendőrbíró, Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) és Chuck Aule (Mark Ruffalo) egy Massachusetts partjaitól távol fekvő, sivár szigetre érkezik, ahol egy elmegyógyintézet áll bűnözők számára. Jövetelük célja, hogy egy gyilkosságért elítélt nő szökése ügyében nyomozzanak. A nyomozás során mindenki távolságtartó velük szemben, őrök is, rabok is, és a vezetőség is, s mintha mindenki csak a bemagolt szöveget fújná. Teddy Daniels-t eközben migrén és különös rémálmok kezdik gyötörni, melyben rendszeresen felbukkan halott felesége is. Ő pedig mindenképp rá szeretne jönni a sziget titkára…

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Mr. Nobody (2009)

Eme elgondolkodtató film a 20. és a 21. század között, különböző időzónákban, de egyazon szereplő életében játszódik. Nemo Nobody (Jared Leto) hétköznapi életet él feleségével, Elise-vel (Sarah Polley) és három gyermekükkel, mindaddig, amíg egy napon a valóságra ébred idős öregemberként, 2092-ben. Mr. Nobody a maga 120 évével a legidősebb ember és egyben az utolsó halandó is a Földet benépesítő új és halhatatlan emberi faj tagjai között. Ám ez úgy tűnik, nem igazán izgatja őt, az egyetlen kérdés, amely foglalkoztatja, hogy valóban azt az életet élte-e, amely számára a legmegfelelőbb volt; valóban azt a nőt szerette-e, akit neki szántak és azokat a gyerekeket nevelte-e, akiket kellett. Most csak az a célja, hogy megtalálja erre a választ.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

13. emelet (The Thirteenth Floor, 1999)

Megalkotja a harmincas évek Los Angelesének virtuális világát két számítógép-programozó, Douglas Hall (Craig Bierko) és Hannon Fuller (Armin Mueller-Stahl). Fullert megölik, a gyilkossággal pedig Hallt vádolják. A férfi a “virtuális múltba” utazik, hogy megtalálja a hidegvérű gyilkost.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

A forrás (The Fountain, 2006)

Ebben az elgondolkodtató filmben játszódó három történet egymástól 500 évnyire játszódik. Az első a XVI. században, amikor Tomas Verde (Hugh Jackman) kapitány spanyol katonákat és papokat vezet a maják ősi dzsungelének mélyére egy templomhoz, hogy megtaláljanak valami misztikus “dolgot”. 2500-ba ugorva ismét Verde-del találkozunk, aki ezúttal egy még veszélyesebb és még titokzatosabb útra vállalkozik. Űrhajóján különleges és egyben értékes szállítmány van, amelynek óriási ereje a maja dzsungelhez és egy elveszett szerelemhez kapcsolódik. A két, ezerévnyi távolságban játszódó történet közben “beugrunk” a jelenbe, ahol Tom Verde sebész, és egy orvosi csoport tagjaként rákkutatással foglalkozik. Főnöke tudja, hogy Tom zseniális tudós, és gyakran a logikát is mellőző feltevései helyesnek bizonyulnak. Ugyanakkor a férfi felesége rákban szenved, és kettejük élete várakozással valamint hazugsággal telik. Várnak az elkerülhetetlen halálra, és úgy tesznek, mintha még lenne remény.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Truman Show (The Truman Show, 1998)

Truman (Jim Carrey), a világszerte nézett Truman Show című tévéműsorból, bár erről semmit sem tud. Születésekor beültették egy díszletvárosba, s azóta élete minden pillanata kamerák előtt folyik, a körülötte megforduló emberek egytől egyig színészek. Harmincévesen ébred rá az igazságra, és csupán egyetlen vágya van: meg akar szökni.

Truman Show (The Truman Show, 1998)

Memento (2000)

Leonard Shelby (Guy Pearce) első ránézésre jól menő üzletembernek látszik. Drága öltönyöket visel, gyönyörű Jaguárt vezet, mégis olcsó motelszobákban lakik, és csak készpénzzel fizet. Életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megölte és megerőszakolta feleségét, és bosszút állni annak haláláért. Leonard egy furcsa és gyógyíthatatlan betegségben szenved. Egyrészt amnézia, bár a múlt egyes jeleneteit fel tudja idézni, másrészt viszont, ami talán még ennél is rosszabb, képtelen új emlékeket megtartani. Nem tudja mi történt vele 15 perccel azelőtt, hol van és hogy merre tart. Egyetlen egy dologban biztos csupán, hogy bosszút akar állni. Betegsége azonban különösen nehézzé teszi feladata végrehajtását. Apró jelek segítségével próbálja múltját összerakni és megtartani jelenét. Polaroid képekkel dokumentálja minden lépését, névjegykártyák, dokumentumok, tetoválások segítségével próbálja összerakosgatni élete, és a brutális gyilkosság darabkáit. Helyzetéből adódóan kénytelen másokra hagyatkozni, annak ellenére, hogy képtelen megítélni azok reakcióit és motivációit.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Eredet (Inception, 2010)

Ebben az elgondolkodtató filmben két ifjú és ambiciózus építész együtt dolgozik, s nem csak kollégák, hanem a legjobb barátok is, ám kapcsolatukra némi árnyék vetül. A vállalatnál kifejlesztettek egy olyan technológiát, amely segítségével be lehet lépni az álmokba, és bizonyos emberek fejéből így információhoz lehet jutni. Amikor Cobb (Leonardo DiCaprio) él ezzel a lehetőséggel, a dolgok egyre bonyolultabbakká válnak…

Eredet 2010

Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) az ötödik házassági évfordulójára készül. Boldogok, gazdagok, elégedettek ám az ünnep estéjén az ifjú feleségnek nyoma vész, és gyorsan kiderül, hogy a látszat csalt: a pár tele volt félelmetes, sötét titkokkal. Mindenki Nickre gyanakszik, és ő a hazugságaival meg ügyetlen elterelő hadműveleteivel egyre inkább magára tereli a figyelmet. Hiába bizonygatja makacsul, hogy nem tehet semmiről, már csupán az ikerhúga, Margo (Carrie Coon) bízik benne.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Felhőatlasz (Cloud Atlas, 2012)

Eme elgondolkodtató film felfedi előttünk, hogyan módosítják a másik életét az egymástól független emberek tettei és azok következményei a múltból kiindulva a jelenen át egészen a jövőig. Akció, titkok és románc, egy lélek, amely gyilkosból hőssé fejlődik és egyetlen kedves cselekedet, amely évszázadokon keresztülívelve forradalmat robbant ki a távoli jövőben.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Időhurok (Predestination, 2014)

Egy időügynöknek (Ethan Hawke) a feladata, hogy bűnözőket üldözzön korokon át. Minden megbízatása más és más évtizedbe vezeti őt. Utolsó megbízatása az, hogy fiatalkori önmagát beszervezze a Cégbe, illetve elkapjon egy olyan bűnözőt, aki eddig mindig kisiklott a kezéből.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

A tökéletes trükk (The Prestige, 2006)

Rupert (Hugh Jackman) és Alfred (Christian Bale) rivális bűvészek. Amikor Alfred egy nap egy lenyűgöző mágikus mutatvánnyal áll a közönség elé, Rupert kétségbeesetten próbálja kitalálni, hogy mi lehet a titka. Bármennyire is próbálkozik azt megfejteni, nem sikerül, így már ő maga is kezdi azt hinni, hogy a trükk nem is szemfényvesztés.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Letaszítva (Fallen, 1998)

John Hobbes (Denzel Washington) egyszerű kis sorozatgyilkosságokhoz van szokva. Elkapja a tettest, irány a villamosszék, agyő. Jöhet az újabb ügy. Most azonban magával a gonosszal kerül szembe. S ellene – legalábbis úgy tűnik – semmit sem tehet.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Csodás álmok jönnek (What Dreams May Come, 1998)

Annie (Annabella Sciorra) és Dr. Chris Nielsen (Robin Williams) házasságán otthagyja a nyomát életük legnagyobb tragédiája, két gyermekük korai halála. Annie nem képes túltenni magát a gyászon, Chris pedig minden tőle telhetőt megtesz, hogy rendbe hozza életüket. Négy évvel a történtek után Chris egy balesetben életét veszti, majd a Paradicsomba kerül. Itt újra találkozik gyermekeivel és szeretett kutyájával. Megtudja, hogy felesége nem sokkal a balesete után öngyilkosságot követett el, és az alvilágba jutott. A derék férj Alberttel (Max von Sydow), az őrangyalával az asszony felkutatására indul.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Az őslakó (The Man from Earth, 2007)

Ebben az elgondolkodtató filmben John (David Lee Smith) az egyetemi professzor egy hűvös éjszakán találkozik barátaival, hogy búcsút vegyen tőlük, mielőtt elutazik. A búcsú éjszakáján a professzor egy megdöbbentő vallomással áll elő: ő nem egyszerű földi halandó, hanem több tízezer éves halhatatlan lény, aki túlélte az emberi történelem minden megpróbáltatását. De amit ezután készül mondani, még hihetetlenebb.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download