A 7 legjobb fekete-fehér film, amit mindenképpen látnod kell

A 7 legjobb fekete-fehér film, amit mindenképpen látnod kell

7843

A legjobb fekete-fehér filmek a régi időkből

Régi idők filmjei, ugyan minőségükben nem hasonlíthatók a mai kor filmjeihez, de ez mit sem változtat mondanivalójukon. Olyan film címeket olvashatsz ebben a bejegyzésben, amelyek az 1930 és 65 közötti években készültek. Színviláguk kimerül a fekete-fehérben, de tartalmuk és izgalmuk annál inkább színesebb. Nosztalgiázzunk együtt, íme az általunk legjobban kedvelt fekete-fehér filmek toplistája!

Neked melyik a kedvenc fekete-fehér filmed? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Facebook oldalunkon! A filmek sorrendje kizárólag saját véleményen alapszik!

7. Modern idők /Modern Times, 1936/

Az első hangosfilm, amiben Charles Chaplin hangja hallható, egyúttal egy hatalmas szatíra a modern élet visszásságairól. A kritikusok által az utolsó nagy némafilm komédiának tartott alkotás éles szemmel mutat rá, hogy az elgépiesedés, a mindenütt jelenlévő elidegenedés miként teszi tönkre világunkat, ráadásul mindezt a Chaplintől megszokott kacagtató, mégis mélyenszántó stílusban.

Modern idők /Modern Times, 1936/

6. Tizenkét dühös ember /12 Anry Man, 1957/

Kamaradarab egy döntés meghozataláról. A tizenkét esküdtnek egy egyszerűnek látszó gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. Az egyik esküdtben azonban felmerül a gyanú, hogy a vádlott bűnössége mintha túlságosan is nyilvánvaló lenne, és alaposabban át kéne beszélni a tárgyalóteremben hallottakat, hiszen mégiscsak egy fiatalember életéről van szó. Kezdetben tizenegyen vannak ellene, de a helyzet lassan megváltozik, és kiderül, már nem is a gyilkossági ügyről van szó, sokkal inkább saját történeteikről és gyarlóságaikról.

Tizenkét dühös ember /12 Anry Man, 1957/

5. A hét szamuráj /Shichinin no samurai, 1954/

A banditák kényükre-kedvükre fosztogatják a védtelen falusi lakosokat. Ezt megelégelik a parasztok, és kis csapatot küldenek egy közeli városkába, hogy kevéske vagyonukért gazdátlan szamurájokat, roninokat béreljenek fel falujuk védelmére.

A hét szamuráj /Shichinin no samurai, 1954/

4. Aranypolgár /Citizen Kane, 1941/

A film egy gúnyrajz az Aranypolgárról, William Randolph Heartsról, aki Charles Foster Kane szerepében elevenedik meg, és aki a huszadik század első felének legbefolyásosabb médiamágnása volt. Egy újságíró segítségével nézhetjük végig, ahogyan a semmiből jött Kane ügyes taktikusként és rettenthetetlen üzletemberként tör egyre feljebb, míg a hatalom megbolondítja, és végül magányosan hal meg villájában.

Aranypolgár /Citizen Kane, 1941/

3. Alkonysugárút /Sunset Boulevard, 1950/

Eme fekete-fehér film az ötvenes évek Hollywoodjában játszódik. Norma Desmond (Gloria Swanson) a némafilmek idejében híres filmsztár volt, mára jószerivel elfeledték. A nő a komornyikjával, Max-szel (Erich von Stroheim) él, aki egykor a férje és filmjei rendezője volt. Norma a visszatérésről álmodozik, ezért viszonyba kezd a feltörekvő filmíróval, Joe Gillis-szel (William Holden). Kettőjük kapcsolata nemsokára teljes őrületbe és gyilkosságba fullad.

Alkonysugárút /Sunset Boulevard, 1950/

2. Tíz kicsi indián /The Little Indians, 1965/

A világtól elzárt, sziklára épült várba tíz vendég érkezik titokzatos meghívásra. A vacsorát követően egy hang a fejükre olvassa még büntetlen vétkeiket, gyilkosságaikat. A következő napokban megkezdődik a leszámolás: különös halálesetek, gyanúsítgatások teszik egyre őrjítőbbé a légkört, miközben a tíz kicsi indiánnal díszített tálcáról egy láthatatlan kéz újabb és újabb figurákat tör le.

Tíz kicsi indián /The Little Indians, 1965/

1. Casablanca /Casablanca, 1942/

A Casablanca a második világháború ideje alatt a német megszállás alatt álló, az emigrálni vágyók utolsó mentsvárában, az észak-afrikai Casablancában játszódik. Főhőse, Rick egy bártulajdonos, aki hamis papírokkal látja el az Amerikába emigrálókat, azonban amikor régi szerelme egy másik férfi oldalán keresi fel, hogy segítséget kérjen, Rick nehéz helyzetbe kerül. Az alkotás a hazafiasság és szerelem, az ön- és a közérdek nagy múltra visszatekintő konfliktusának drámája, melyet Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Paul Henreid alakítása, valamint a magyar származású Michael Curtiz rendezése emelte a klasszikusok közé.

Casablanca /Casablanca, 1942/

(Forrás: mafab.hu, port.hu)

//noncsi//


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download