15 világhírű sportoló, akiből világhírű filmsztár lett

15 világhírű sportoló, akiből világhírű filmsztár lett

35517

TOP15 – Sportolókból filmsztárokká váltak

A filmiparban nem újdonság, ha egy sikeres sportoló belekóstol a filmvilágba. Voltak, vannak és valószínűleg lesznek is olyan sportolók, akik a mozivásznon is bizonyítják tehetségüket. Íme a 15 legismertebb közülük. Ha ismersz te is sportolót, akiből hollywoodi csillag lett és nem tartalmazza listánk, kérünk írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

1. Johnny Weissmuller

A magyar származású Johnny Weissmuller orvosi javaslatra kezdett úszni. 1918-ban, miután édesapja elhagyta őket, vízimentőként dolgozott, illetve londiner volt az Illionis-i Sportklubban, ahol William Bachrach úszóedző figyelt fel rá és szárnyai alá vette. 1921-ben a nemzeti bajnokságon győzedelmeskedett. 20 éves volt, amikor a párizsi nyári olimpiáról három aranyérmet is hazavitt, de az amerikai vízilabdacsapattal is begyűjtött néhány elismerést. 1932-ben játszotta el először Tarzant, majd még 11 alkalommal bújt a legendás karakter bőrébe.

Johnny Weissmuller

2. Kurt Russell

Russell apjához hasonlóan baseball karrierjét is építgette. A ’70-es évek elején a California Angels csapatában játszott, amikor vállának egy futó játékos ütközött, és Russell dobó karja megsérült. A sérülés miatt kénytelen volt abbahagyni a baseballt, holott előtte a texasi liga vezető ütőjátékosa volt 0,563-as ütőátlaggal. Ezután visszatért a színészethez.

Kurt Russell

3. Esther Williams

Esther Williams-t nővére vitte le a manhattani strandra, ahol az életmentők tanítgatták úszni, amire teljesen rá is kapott. Három nemzeti bajnokságot nyert meg a 30-as években. Készült az olimpiára, de a II. világháború miatt az esemény elmaradt. Viszont felfigyelt rá a filmipar, a 40-es években rengeteg vízi musical-ben játszhatott, aminek eredményeképpen egyre többen kaptak rá a szinkronúszásra. 2013-ban hunyt el 91 éves korában.

Esther Williams

4. Carl Weathers

Carl Weathers gimiben bokszolt, futballozott, de judózott és pankrátorkodott is. Később az Oakland Raiders-hez igazolt, 1970-ben és 1971-ben hét meccsben vett részt. 1971-ben a BC Lions-hoz igazolt, ahol 18 alkalommal lépett pályára. 1974-ben visszavonult és a színészet felé fordult. Ő volt Apollo a Rockyban, találkozott a Predatorral és eljátszhatta Jacksont, a vadállatot.

Carl Weathers

5. Shaquille O’Neal

Shaquille Rashaun O’Neal amerikai visszavonult profi kosárlabdázó, rapper és színész. Négyszeres NBA-bajnok (hármat a Los Angeles Lakersszel, egyet pedig a Miami Heattel nyert meg). 2011 nyarán visszavonult, utolsó csapata a Boston Celtics volt. Filmes karrierje az 1994-es Csont nélkül című filmmel kezdődött, de azóta is folyamatosan kap felkéréseket. Utoljára a Nagyfiúk 2. részében láthattuk, köszönhetően Adam Sandler-rel való nagyon jó kapcsolatának.

Shaquille O’Neal

6. Burt Reynolds

Burt Reynolds-t futball ösztöndíjjal vették fel a Floridai Állami Egyetemre. A pályán a halfback pozíciót töltött be. Nagy álmokat dédelgetett, de másodéves volt, amikor komoly sérülést szerzett, erre még rátett egy lapáttal, hogy később autóval balesetezett. Majd kiderült, hogy jalapeno allergiája van, ami feltette az i-re a pontot. De ez csak nekünk volt jó, olyan remek filmekben játszott, mint a Gyilkos túra, a Smokey és a bandita, Ágyúgolyó futam.

Burt Reynolds

7. Michael Jordan

Michael Jeffrey Jordan visszavonult hivatásos amerikai kosárlabdázó. Széles körben a világ legsikeresebb kosárlabdázójának tartják, ő volt generációja legjobban szponzorált játékosa, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az NBA népszerűsége a 80-as és 90-es években világszerte egyre növekedett. Minden idők egyik legnagyobb hatású sportolója, aki a filmiparban sem vallott szégyent. Igaz, hogy csak két produkcióban vállalt szerepet, ám a Space Jam – Zűr az űrben mára igazi klasszikussá vált.

Space Jam - Zűr az űrben (1996)

8. Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger testépítőként szerzett hírnevet. Négyszer volt Mr. Universe és hétszer Mr. Olympia. A 70-es években Hollywoodban próbált szerencsét, a nagy áttörést a Conan hozta meg 1982-ben. Az évtized meghatározó akciósztárja volt, sajnos a 90-es évek végén megkopott hírneve, majd politikusként próbált szerencsét.

Arnold Schwarzenegger

9. John Wayne

John Wayne Marion Robert Morrison néven született az amerikai Iowa állam Winterset városkájában 1907 májusában, de nevét szülei Marion Michael Morrison-ra változtatták, mert testvére születése előtt arra a döntésre jutottak, hogy a fiatalabb gyermekük kapja majd a Robert nevet. Morrison gyermekkora elég nagy szegénységben telt, az apja olyan ember volt, aki nem bánt túl jól a pénzzel. Jó tanuló és népszerű diák volt, a korához képest elég magas, részben ezeknek köszönheti, hogy tagja lett, majd később egyik sztárja is a glendale-i középiskola futballcsapatának. Már az 1920-as években szerepelt némafilmekben, még ha színészi tehetségét nem is annyira ismerték el, megjelenése és járása, az akkori western, majd később második világháborús filmekben tette híressé. Ő volt a hős, aki egyedül áll ki és megy harcba az igazságért.

John Wayne

10. Jason Lee

Az 1980-as évek végétől az 1990-es évek elejéig profi gördeszkás volt. 1992-ben társalapítója a Stereo Skateboardesnak. Jason később dolgozott Tony Hawk-kal, amikor hangját kölcsönözte a Tony Hawk’s Project 8 videojátékhoz, majd 2010-ben a Skate 3-ban „Frank edző” karakteréhez. Jason gördeszkás karrierjét adta fel, hogy színész lehessen. Első fontos szerepét Kevin Smith Shop-show-jában kapta. Kevin és Jason között barátság alakult ki, és a későbbiekben Kevin több filmjében is szerepeltette (Jay és Néma Bob visszavág, Dogma, Képtelen képregény, Shop-stop 2., Két kopper).

Jason Lee

11. Dwayne Johnson

Dwayne Johnson 1996-ban mutatkozott be a Survivor Series-ben, 1997-ben a WWE bajnoki övét nyerte meg, 1997-ben pedig az Interkontinentális és nehézsúlyú világbajnoka lett. 2001-ben A múmia visszatérben alakíthatta a Skorpiókirályt, majd a karakter megkapta a saját filmjét is. Az Amazonas kincsénél pedzegették, hogy ő lesz az új generáció nagy akcióhőse. Ellavírozgatott a családi vígjátékok és kalandfilmek között, játszott néhány szórakoztató produkcióban, jellemző, hogy az alkotások általában eléggé jól teljesítenek pénzügyileg.

Dwayne Johnson

12. Chuck Norris

Chuck Norris Dél-Koreában az Osani bázison szolgált rendészként, ahol tangszudó-edzésekre járt. Nem csak ebből szerzett fekete övet, hanem teakwondóból, Shito-Ryu karatéból és Jiu Jitsuból is. Miután leszerelt, karateiskolát nyitott, de versenyekre is nevezett. Többek között középsúlyú karatebajnoki címet nyert. 1972-ben a Sárkány útjában küzdhetett meg Bruce Lee-val, majd hátat fordított a harcművész karriernek, és inkább a színészet felé fordult. Több klasszikus akciófilmben játszott: Ütközetben eltűnt, Delta kommandó, Tomboló terror, Magányos farkas. És ne feledjük a “Chuck Norris-tényeket” sem.

Chuck Norris

13. Jason Statham

Jason Statham 1967. szeptember 12-én született Shirebrookban. Apja utcai árus volt, de Jason úgy döntött, hogy nem követi apja nyomdokait, és más hivatás után nézett. Vinnie Jones-szal nőtt fel, aki először futballsztár, majd színész lett. Statham 5 évig komolyan focizott, másik hobbija a búvárkodás volt. 1988-ban a szöuli olimpián tagja volt a brit toronyugró csapatnak, és egészen 2000-ig hivatásszerűen sportolt. 1992-ben tizenkettedik lett a világbajnokságon.

Jason Statham

14. Bruce Lee

Bruce Lee Hongkongban ismerkedett meg a harcművészettel, Yup Man mester oktatta. Amerikába költözött, ahol a kung fu technikáját csiszolgatta és emellett oktatott is. Miután legyőzött egy másik mestert, úgy érezte, hogy van még mit fejlődnie, és 1967-ben hozta létre a Jeet kune do stílust. 1964 augusztus 2-án tartott egy bemutatót, ahol megismerkedett Dan Inosantóval, akinek segítségével megvetette lábát Hollywoodban is. Csak kevés filmben játszott – pl. A nagyfőnök, Tomboló ököl, A sárkány útja, a Sárkány közbelép –, de ez is elég volt ahhoz, hogy nevét megismerje a világ.

Bruce Lee

15. Bud Spencer

Bud Spencer szintén sportolóként szerzett különféle elismeréseket, mielőtt mázsás pofonokat osztott ki a vásznon. 1949-ben mellúszásban megnyerte az olasz bajnoki címet. Az 1951-es Mediterrán Játékokról ezüstmedállal távozhatott, majd egy évre rá a Helsinkiben megrendezett Olimpián is részt vett, az elődöntőig jutott, majd négy évvel később Melbourne-ben ismét eljutott eddig. 1954-ben megnyerte az olasz bajnokságot. Az úszással 1967-ben hagyott fel végleg a filmezés kedvéért. Életműve magáért beszél: Piedone, Seriff az égből, Aranyeső Yuccában, Nincs kettő négy nélkül, Az ördög jobb és bal keze, Akit Bulldózernek hívnak és még sorolhatnám.

Bud Spencer

 

Ha ismersz te is sportolót, akiből hollywoodi csillag lett és nem tartalmazza listánk, kérünk írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Forrás: filmdroid.hu; mafab.hu; wikipedia.hu)

//milos//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

  • Vannak még: Joe Burger, Hulk Hogan.

    Sándor 2017-03-01 17:51
  • Jean-Claude Van Damme

    Gyurcsó Gábor 2017-03-05 05:18

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download