Mélyenszántó filmek, melyek képesek lehetnek befolyásolni a gondolkodásmódod

15 mélyenszántó film, amit feltétlen látnod kell

17083

Mélyenszántó filmek, melyek képesek lehetnek befolyásolni a gondolkodásmódod

Mindenki szereti az olyan filmeket, amik nem csak a szokásos sablonokat tartalmazzák, hanem néhol egy kis zavart ültetnek el az ember agyában. Ki ne játszott volna már életében puzzle-vel!? Nos, némely filmnél az alkotók úgy tálalják elénk a produkciókat, mintha egy ezer darabos puzzle-val játszanánk. Szépen adagolják, jelenetről-jelenetre új, mélyenszántó darabkát mutatnak az egészből, majd a legvégén minden a helyére kerül. Alábbi cikkünkben ilyesfajta filmeket ajánlunk a kedves Olvasóink figyelmébe.

Cikkünk alatt hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben írd meg nekünk, hogy neked melyik a kedvenc mélyenszántó filmed, amit mindenképpen a figyelmünkbe ajánlanál.

1. Bújócska (Hide and Seek, 2005)

Emily (Dakota Fanning) egy képzeletbeli baráttal, Charlie-val vigasztalja magát anyja halála után. A vészjósló események nyomán apja kezdi elhinni, hogy a fickó mégis él – és nagyon gonosz dolgokat művel. Kénytelen a testet öltött rettenettel szembenézni. Segít neki a gyermekpszichológus (Robert De Niro).

Bújócska (Hide and Seek, 2005)

2. A hasonmás (The Double, 2013)

A félénk Simon (Jesse Eisenberg) teljesen tehetetlennek érzi magát élete alakulását illetően; munkatársai keresztülnéznek rajta, anyja megveti, álmai asszonya pedig ügyet se vet rá. Amikor új kolléga érkezik a munkahelyére, elkeseredése csak tovább fokozódik, James (Jesse Eisenberg) ugyanis fizikailag pontos mása Simonnak, személyiségében azonban gyökeresen eltér tőle: magabiztos, karizmatikus és szeretik a nők. Simon legnagyobb rémületére hamarosan azt veszi észre, hogy James nemcsak a saját életét irányítja, de kezdi átvenni az uralmat Simon ügyei felett is.

A hasonmás (The Double, 2013)

3. Donnie Darko (2001)

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) akár átlagos kamaszfiú is lehetne, azonban miután leáll gyógyszereivel, üzeneteket kap az űrből. Egy hatalmas groteszk plüssnyúl kommunikál a sráccal, aki megmenti az életét a házukba becsapódó repülőgépmotortól. A bűvöletben egyre elmerülő Donnie meggyőződése, hogy a világ 28 nap múlva megsemmisül.

Donnie Darko (2001)

4. A gépész (El maquinista, 2003)

Trevor Reznik (Christian Bale) egy éve nem aludt már rendesen. Álmatlansága azonban nem szokványos inszomnia, hiszen folyamatos ébrenléte nem más, mint szakadatlan rémálmok sora, melyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a felszolgálólánnyal, vagy egy prostituáltnál, Stevie-nél (Jennifer Jason Leigh), akinek ő a legrendszeresebb kuncsaftja. Egy ideje azonban Trevorral egyre furcsább dolgok történnek. Ki hagy kódolt üzeneteket a lakásán? Miért kezd Marie (Aitana Sánchez-Gijón) egyre inkább hasonlítani az anyjára? Miért nem szólt neki Stevie arról, hogy jól ismeri új munkatársát, Ivánt? És egyáltalán, ki valójában Iván (John Sharian)? A férfi egyre zavaróbb és nyugtalanítóbb, mintha állandóan őt figyelné… Mi történik vele tulajdonképpen? Összeesküvés áldozata lett vagy az egész csak meggyötört elméjének képzelgése?

A gépész (El maquinista, 2003)

5. A doboz (The Box, 2009)

Norma (Cameron Diaz) és Arthur Lewis (James Marsden) gyermekükkel a város peremén élnek, szegényes körülmények között. Egyik nap egy egyszerű, fából készült doboz kerül az ajtajuk elé, majd egy különös idegen érkezik, aki elmagyarázza nekik, hogy ha megnyomják a doboz gombját, egymillió dollár üti a markukat. Ám ennek ára van: a gomb megnyomásával egy időben a világ valamely pontján egy ember meghal. Norma és Arthur súlyos dilemma elé kerülnek, és szembe kell nézniük emberi természetük igazi arcával.

A doboz (The Box, 2009)

6. A John Malkovich-menet (Being John Malkovich, 1999)

A szerencsétlen bábművész, Craig egy különös cégnél kap munkát. Szobájában felfedez egy sötét alagutat, amely egyenest John Malkovich agyába vezet. Kolléganőjével és szívszerelmével, Maxine-nel üzleti vállalkozásba fog, száz dollárért bárki a híres sztárba juthat. Ám Craig később felfedezi, laza szemlélődés helyett irányítani is lehet a neves testet.

A John Malkovich-menet (Being John Malkovich, 1999)

7. Wicker Park (2004)

Matthew (Josh Hartnett) élete fenekestül felfordul, mikor egy kávézóban látni véli elveszettnek hitt szerelmét. Bár egy másik lánnyal készül összekötni az életét, ki akarja deríteni, miért tűnt el annak idején nyomtalanul egyetlen igaz szerelme – nem is sejti, nyomozásával milyen veszélyes talajra téved…

Wicker Park (2004)

8. Pók (Spider, 2002)

Dennis, azaz becenevén a Pók (Ralph Fiennes), harmincas fiatalember, aki életéből húsz évet elmegyógyintézetben töltött. Súlyos személyiségzavarral kezelték, soha nem épült fel. Idős rokonai megszánják és befogadják. A valósághoz Dennist nagyon vékony és törékeny szálak fűzik. Szobájában naphosszat látszólag értelmetlen jegyzeteket készít. Az ismerős környék hatására felsejlenek benne gyermekkori emlékei. Sokáig Dennis nem volt tudatában a szülei, Bill (Gabriel Byrne) és Yvonne (Miranda Richardson) közti feszültségnek és édesanyja valódi helyzetének. A megzavart elme néhány pillanatában tisztán látja sorsát. Nagyszerű alakításokkal előadott emberi dráma az utóbbi évek legmeglepőbb rendezőjétől.

Pók (Spider, 2002)

9. Az embermás (Enemy, 2013)

Adam Bell (Jake Gyllenhaal) egy zaklatott történelemprofesszor, akit jóformán semmi sem érdekel, még csodaszép barátnője (Melanie Laurent) sem. Egy szép napon kollégája ajánlására megnéz egy filmet, amelyben felfigyel egy férfire, aki az ő kiköpött mása. Adam nyomozni kezd, majd nem sokkal később meg is találja alteregóját, Anthony Clairt, ám kettejük találkozása nem várt következményekkel jár.

Az embermás (Enemy, 2013)

10. Mocsok (Filth, 2013)

Bruce Robertson a korrupt és álszent rendőrt előléptetésétől már csak egy gyilkossági ügy felgöngyölítése választja el. Az előléptetés megszerzésére kollégája Ray is esélyes, ezért Bruce a sikertelenség gondolatától vezérelve mindent megtesz azért, hogy Ray-t és mindenki mást környezetében – parancsnoka tudta nélkül – gátlástalanul tönkretegyen saját karrierjének érdekében. Kollégáit egymás ellen fordítja, feleségeiket elcsalja és titkaikkal tartja sakkban őket. De a hazugságspirálból, amit létrehozott már ő sem tud szabadulni. Életének zavaros múltja látszik visszatérni: újra a kokain, a szex és az erőszak lesz úrrá rajta, mely lassan az őrületbe kergeti. Kérdés, hogy képes-e visszatérni a valóságba és megoldani az ügyet vagy a kollégái számára is egyre nyilvánvalóbb elmeháborodott viselkedésében leli vesztét.

Mocsok (Filth, 2013)

11. Bermuda háromszög (Triangle, 2009)

Jess a barátaival hajókirándulásra indul, azonban nem is sejti, hogy a felhőtlen utazás hamar véget ér, és nemsokára elképzelhetetlen borzalmakat kell túlélnie a tengeren. Mert amikor viharba keverednek nincs más lehetőségük, minthogy felszálljanak egy közelben álló óceánjáró hajóra, melyről Jessnek meggyőződése, hogy már járt rajta. A rejtélyes hajó látszólag teljesen elhagyatott, a fedélzeten lévő órák mind megálltak. De hamar rá kell jönniük, hogy nincsenek egyedül, és valaki vagy valami egyesével vadássza le őket…

Bermuda háromszög (Triangle, 2009)

12. Azonosság (Identity, 2003)

Hatalmas vihar tombol az országúton, mely elől tíz utazó a közeli motelbe menekül. Miközben várják, hogy elüljön a vihar, és ismét felkerekedhessenek, valaki módszeresen nekilát a társulat lemészárlásának. A rendőrtiszt, a fogoly, a szerelmesek és a többiek gyanakodva méregetik egymást, és titokban reménykednek, hogy a következő áldozat valaki más lesz.

Azonosság (Identity, 2003)

13. Tideland (2005)

A tízéves Jeliza-Rose kábítószerfüggő szülei nem sokat törődnek lányukkal. Nem csoda, hogy a kislány saját képzeletvilágába menekül, ahol legjobb barátai azok a babafejek, amiket testükről leszedve ujjbábként használ. Miután Jeliza-Rose anyja heroin-túladagolásban meghal, az apja vidékre utazik vele, a nagymama egykori birtokára. A semmi közepén álló lepusztult ház megtelik a kislány fantáziája teremtette lényekkel, szellemekkel. Eközben az apja újra belövi magát, ám erről az útjáról már nehéz a visszatérés. A kislány pedig megismerkedik szomszédaival: a félszemű Dell-lel, aki a gyerek világában kétségtelenül maga a boszorkány; valamint Dickens-szel, Dell féleszű öccsével, akit Jeliza-Rose a saját férjének képzel.

Tideland (2005)

14. Inland Empire (2006)

Egy kihunyóban lévő hollywoodi filmcsillag, Nikki Grace (Laura Dern) végre megkap egy áhított filmszerepet, amitől karrierje felívelését reméli. Már a forgatás első napján különös dolgok történnek, és a színészeket szorongás tölti el. Kiderül, hogy a forgatókönyv egy régi lengyel film újrafeldolgozása. Az eredeti filmet sosem mutatták be, elátkozott produkcióként emlékszik rá mindenki, melynek során a két főszereplő színészt megölték. Nikki úgy érzi, hogy saját élete egyre jobban hasonlít filmbeli szerepére…

Inland Empire (2006)

15. David Gale élete (The Life of David Gale, 2003)

A halálbüntetés ellen dolgozó aktivista, David Gale most épp a halálsoron várja kivégzését. A férfit egy kolleganője meggyilkolásáért ítélték el. A dolog mögött azonban több van, mint a sors iróniája. Gale meg van győződve róla, hogy bemártották, és valaki szándékosan akar megszabadulni tőle. Meggyőzi a rámenős riportert, Bitsey Bloomot, hogy derítse ki helyette, ki az igazi gyilkos, és mentse meg az életét.

David Gale élete (The Life of David Gale, 2003)

Cikkünk alatt hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben írd meg nekünk, hogy neked melyik a kedvenc mélyenszántó filmed, amit mindenképpen a figyelmünkbe ajánlanál.

(Forrás: brightside.me; Történetek forrása ITT és ITT)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download