Érdekességek a Star Wars - Csillagok háborúja című filmről

40 meglepő érdekesség a 40 éves Csillagok háborújáról

6408

Érdekességek a Star Wars – Csillagok háborúja című filmről

Napra pontosan 40 évvel ezelőtt, 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, ahol néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte. Ezzel a George Lucas által rendezett filmmel indult el a hét részből álló Csillagok háborúja-sorozat. A hihetetlen sikereket elérő film bemutatásának 40. évfordulója alkalmából, itt az idő újra elidőzni néhány sor erejéig a messzi-messzi galaxisban…

George Lucas érdekességek

1. Darth Vadert három színész játszotta el. A hangját James Eral Jones adta, a végén az arc az Sebastian Shawhoz fűzödik és a test pedig David Prowse.
2. Yoda jellegzetes külső vonásait Albert Einsteinről mintázták.
3. A film bemutatója előtt, Lucas megmutatta a filmet néhány más rendezőnek. Sokan, köztük Lucas is úgy gondolták, hogy borzalmas film. Brian de Palma azt mondta, ez minden idők legrosszabb filmje. Egyedül Steven Spielberg hitt a sikerben.
4. Luke Skywalker eredeti neve Luke Starkiller volt.

12 dolog, amit tutira nem tudtál Mark Hamillről

5. James Cameron, a Titanic és az Avatar rendezője a Csillagok háborúja miatt kezdett a filmiparban dolgozni. Előtte kamionsofőr volt.
6. A Star Wars egyike a legtöbb filmes bakival rendelkező filmeknek: A szemfülesek összesen 81 hibát találhatnak a filmben.
7. Carrie Fisher-nek nagy erőfeszítéseket kellett tennie, hogy ne nevesse el magát a Moff Tarkint játszó Peter Cushing előtt, aki a való életben egy humoros úriember volt.
8. Han Solo szerepét Kurt Russell-nek is felajánlották, de ő visszautasította, mert úgy vélte, nem lesz sikeres a film.

Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)

9. A Star Wars-széria filmjeinek címe eredetileg nem “Star Wars”, hanem “The Star Wars” volt.
10. Ez volt az első film a világon, melyet Dolby Stereo hangzással vettek fel.
11. George Lucas a nyilvános bemutató idején leült az egyik mozival szemben egy étterembe, ahonnan figyelte az embereket, ahogyan áramlanak be a moziba, illetve megvárta, milyen reakcióval az arcukon távoznak onnan.
12. A stáb egy légi bemutató hangját felvette és ezt használták fel effektként a Millenium Falcon-hoz. Együttműködésükért cserébe a rendező a Millenium Falcon egyik modelljét oda is ajándékozta a légierő múzeumának.

Millenium Falcon - Star Wars

13. A filmben hallható hang, amit a lézerek adnak ki, nem más mint egy elektromos vezetékre történő suhintás hangja.
14. Mikor már állt a díszlet és minden készen állt ahhoz, hogy a forgatás megkezdődhessen, a rendező körbement és mindent megrongált, összekoszolt azért, hogy ne keltsenek új hatást. Pl. szegény R2-D2-t picit megrugdosták a porban.
15. A film alapból G besorolást kapott, azaz bárki megtekintheti, azonban produceri kérésre az MPAA ezt megváltoztatta PG-re, ami annyit tesz, hogy szülői felügyelettel. Ezzel azt akarták elkerülni az alkotók, hogy az emberek azt gondolják, gyerekfilmről van szó.
16. George Lucas-nak bírságot kellett fizetnie azért, mert filmje elején nem szerepelt a film készítőinek stáblistája. Az Amerikai Rendezők Egyesülete büntette meg ezért, ahonnan ezen lépésüket követően George Lucas azonnal kilépett. Előtte azért kifizette a büntetés összegét.

George Lucas érdekességek

17. A szintén George Lucas által rendezett 1973-mas American Graffiti című film forgatása során született meg R2-D2 neve. Az egyik vágóasszisztens kérte a kettes tekercsről a kettes párbeszédet (ez angolul Reel-2, Dialogue-2). Mikor ezt kimondta, nagyon megtetszett George Lucas-nak, így került be a Star Wars-ba névként.
18. Greedo karaktere perui indián nyelven beszél, az általa elmondottak pedig visszafele szólalnak meg a filmben.
19. A börtönben játszódó jelenet rádióbeszélgetése teljesen spontán, ugyanis Harrison Ford nem tanulta meg a forgatókönyv szövegét, rögtönzött. Így kívánta elérni azt, hogy alakítása valódi és ne mesterkélt legyen.
20. Olaszországban néhány Star Wars szereplő nevét másként fordították le, mint az eredeti filmben. R2-D2-t például C1-P8-nak hívják és a félelmetes Darth Vader Dart Fener lett.

George Lucas érdekességek

21. A vader szó hollandul azt jelenti, hogy apa.
22. C-3PO az első szereplő, aki megszólal a Star Wars IV. -ben. Ez azért is érdekes, mert az utólag készült Star Wars III zárómondatát is tőle hallhatjuk. Ráadásul az alkotók figyeltek arra, hogy C-3PO-t tökéletesen ugyanúgy állítsák be mind a két filmben, így olyan, mintha a történet onnan folytatódni, ahol az előző rész abbamaradt, holott a két film elkészítése között majdnem 30 év eltelt.
23. Tarkin (aki a Halálcsillag parancsnoka) neve kísértetiesen hasonlít a Tarquinius-ra, ami egy dinasztia neve volt a régi Római Birodalomban. Ebből a dinasztiából számos kiváló király és hadvezér származott.
24. Han Solo karaktere nagyon hasonlít John Wayne-re. Ő is egy magányos “cowboy”. A magányos, vagyis szóló a nevében is szerepel “Solo”.

Érdekességek a Star Wars - Csillagok háborúja című filmről

25. A Skywalker szó magyarul azt jelenti, hogy égjáró. Ez Luke-nak és Anakin-nak (apa-fia) a családneve, akik remek pilóták, számtalan csillagot látogatnak meg. Ráadásul Anakin, aki Darth Vader-ré válik felnőttként meg is hódítja őket.
26. Mikor a Millennium Falcon egy aszteroidamezőbe hajt bele, az valójában Leia hercegnő egykori otthona, jobban mondva annak maradványa, melyet a Halálcsillag semmisített meg.
27. Dél-Ázsiát óriási szökőár sújtotta 2004 év végén, a menekülteket segítők központja Utapau-ban (Thaiföld) volt. Érdekesség, hogy a Star Wars-ban is Utapau a neve annak a helynek, ahová a szakadár vezetők menekülnek.
28. 15 éven keresztül a Star Wars IV. vezette a toplistát, mint legtöbb bevételt hozó film, miután 1977-ben 775.397.007 dollárt hozott a Csillagok háborúja. 15 évvel később helyét Cameron Titanic-ja vette át.

Érdekességek a Star Wars - Csillagok háborúja című filmről

29. A Luke Skywalker-t életre keltő színész, Mark Hamill súlyos autóbalesetet szenvedett, ez az oka annak, hogy arcán a későbbi Star Wars VI-ban arcán vágások találhatóak.
30. Vannak akik úgy gondolják, hogy Chewbacca neve a chewing, azaz angol „rágni” szó és bacca, azaz tobacco, tehát dohány együtteséből ered. Chew+bacca= dohányt rágni, bagózni. Kétségkívül, Chewbacca bundája igen hasonlatos az őrölt dohányra.
31. Obi-Wan Kenobi nevét ha jobban megvizsgáljuk, rájövünk, hogy valójában egy szójáték az angol nyelvben. Kenobi két szóból tevődik össze: can + obey – ha ezt a két szót angolul kimondjuk: „kenobi”. A „can” jelentése: képes valamire, míg az obey engedelmest, szófogadót jelent. Akárcsak Obi-Wan Kenobi, aki egész életében engedelmes volt, mindig követte a Jedi Tanácsot és annak útmutatásait.
32. A Star Wars: Az ébredő erő (2015) kivételével a Star Wars-széria valamennyi darabjának bemutatója Amerikában május végére esett. Nem véletlenül időzítették így, ugyanis ekkor tartja George Lucas a születésnapját.

Érdekességek a Star Wars - Csillagok háborúja című filmről

33. Eredetileg a Star Wars nem trilógiának, hanem egyetlen hosszú űroperának íródott meg George Lucas által. A forgatókönyvet végigolvasva Lucas belátta, hogy igen hosszú, ezért döntött végül úgy, hogy szétszedi három különálló részre.
34. A stúdió meg volt győződve róla, hogy a Star Wars óriási bukás lesz, ezért egyetlen 1 dollárért eladták George Lucas-nak a filmmel kapcsolatos jogokat.
35. George Lucas nagyon szerette volna, ha a Star Wars-ban kizárólag klasszikus dallamok csendülnek fel, ezért felkérte John Williams-t egy közös munkára, akit egyébként Steven Spielberg ajánlott be neki. Jól választott, ugyanis az AFI (Amerikai Filmintézet rövidítése) 2007-ben a Star Wars zenéjét megválasztotta a 20. század legjobb filmzenéjének.
36. Az Obi-Wan Kenobi-t megformáló Ewan McGregor nagybátyja, Denis Lawson is játszott a Star Wars-ban, Wedge Antilles pilóta karakterét alakította.

Érdekességek a Star Wars - Csillagok háborúja című filmről

37. A jida és geki japán szavak, melyek szókapcsolatban annyit jelentenek: kosztümös dráma. E két szó átalakításával született meg a jedi elnevezés.
38. C3PO a filmben elsétál egy csontváz mellett. 2002-ben, amikor a „A klónok támadását” forgatták, még mindig ott hevert 25 évvel később.
39. George Lucas első filmjében a THX 1138-ban hangzik el először a vuki szó. A film főhősének mondata: „Azt hiszem az előbb az autópályán elütöttem egy vukit.” Habár rögtönzés volt, Lucasnak nagyon tetszett.
40. Steven Spielberg-nek, bár semmi köze a filmhez, mégis keres vele. Ugyanis George Lucas nem számított rá, hogy sikeres lesz a filmje, és elment Spielberg-hez, aki épp a saját filmjét forgatta. Fogadást kötöttek, hogy mindketten megkapják a másik filmjének két és fél százalékát. Spielberg sokkal jobban járt.

Steven Spielberg - Érdekességek a Star Wars - Csillagok háborúja című filmről

(Érdekességek forrása és további érdekességek: mafab.hu)

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download