Gyerekkorunk 18 legkedvesebb filmje, amit sose felejtünk

Gyerekkorunk 18 legkedvesebb filmje, amit sose felejtünk

16302

Gyerekkorunk 18 kedvenc filmje

Gyereknap alkalmából itt az idő újra felidézni azokat a boldog pillanatokat, amiket e filmek megtekintésekor – talán még gyermekként – éreztünk. Mindenkinek vannak meghatározó gyermekkori filmes élményei. Van aki már nem igazán emlékszik rá, van, akiben még mélyen ott motoszkálnak kedvenc filmjeinek képkockái, de nagy valószínűséggel olyanok is akadnak, akik most gyűjtik ezeket a filmes élményeket. Következő toplistánkban azokat a filmeket próbáltuk egy kalap alá venni, amelyek meghatározták gyerekkorunk unalmas estéit. A lista kizárólag saját véleményen alapszik!

Íme gyerekkorunk 18 legkedvesebb filmje, amit sose felejtünk el! Írd le nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy te melyik filmre vagy filmekre emlékszel vissza legszívesebben a gyermekkorodból.

1. A kicsi kocsi kalandjai (The Love Bug, 1969)

Amikor Jim Douglas (Dean Jones), a jobb napokat látott autóversenyző belép Peter Thorndyke (David Tomlinson) import autókat árusító üzletébe, Herbie, a kis Volkswagen azonnal gazdára talál. No nem mintha Jim meg akarná venni, vagy egyáltalán érdeklődne iránta. Az önfejű bogárhátú teljesen egyedül dönti el, hogy Jim lesz az új tulajdonosa. Így aztán, amikor a férfi távozik, a kis autó hazáig követi. Másnap Jim arra ébred, hogy egy “lopott” kocsi áll a háza előtt, amit, hogy jóvátegye a “rablást”, rövid úton megvetetnek vele. Az újdonsült tulajdonos eleinte egyáltalán nem lelkesedik szerzeményéért. Végül visszaviszi a kocsit az üzletbe, ahol Carole Bennett (Michele Lee), Thorndyke csinos beosztottja beleegyezik, hogy együtt menjenek próbaútra a kisautóval. Ekkor Herbie végre megmutatja, mit tud: ha akarja, nincs olyan járgány, amely a nyomába érne…

A kicsi kocsi legújabb kalandjai (Herbie Goes Bananas, 1980)

2. Hook (1991)

A középkorú ügyvéd a felnőttvilág hajszolt és fantáziátlan világát éli, s már rég nem emlékszik arra, hogy gyermek is volt egyszer, sőt Pán Péterként a meseország hőse. Hook (Dustin Hoffman), a gonosz kalózkapitány azonban elrabolja gyermekeit, s próba elé állítja: képes-e még csodára, tud-e még küzdeni és szeretni. Útra kel Seholországba, egy olyan világba, amelyben nem a pénz, a rang számít, hanem a szív.

Hook (1991)

3. Majomparádé (Dunston Checks In, 1995)

Robertet (Jason Alexander), a Majestic Hotel vezetőjét arra képezték ki, hogy a szálloda legkényesebb ügyeit is elegánsan elsimítsa. Játszi könnyedséggel koordinálja a szállóvendégek, a személyzet és a tréfát nem ismerő igazgatónő, Mrs. Dubrow (Faye Dunaway) életét. Mindaddig, amíg egy napon bejelentkezik Dunston, az orángután és gazdája, a szélhámos ékszertolvaj, Lord Rutledge (Rupert Everett). New York legelegánsabb szállodájában pillanatok alatt cirkusz kerekedik…

Majomparádé (1995, Dunston Checks In)

4. Richie Rich – Rosszcsont beforr (Richie Rich, 1994)

A világ leggazdagabb gyereke Richie (Macaulay Culkin). De hiába a szülők szeretete, a méregdrága játékok, Richie a külvárosban baseballozó gyerekek barátságára vágyik. Vágya különös körülmények között válik valóra. Amikor szülei repülőgépe lezuhan, Van Dough (John Larroquette) a család pénzéhes ügyvédje a saját felügyelete alá kényszeríti a kisfiút. Fő célja azonban, hogy a cégnél is átvegye a hatalmat. Ezért esze ágában sincs kerestetni a munkaadóit. A gyerekbanda azonban Richie segítségére siet.

Richie Rich - Rosszcsont beforr (Richie Rich, 1994)

5. Hull a pelyhes (Jingle All the Way, 1996)

Howard Langstonnak (Arnold Schwarzenegger), az elfoglalt üzletembernek nem marad ideje feleségére és kisfiára, Jamie-re. A szomszéd gyerek bezzeg igazi rénszarvast kap az apukájától, így Langston úgy dönt, hogy minden erejét latba veti és ha törik, ha szakad, megszerzi fiának minden gyerek aktuális álmát, Turbo Mant. Alaposan össze kell szednie magát, ha valóban teljesíteni akarja ezt a látszólag egyszerű kívánságot.

Hull a pelyhes Langstonéknál (Jingle All the Way, 1996)

6. Stuart Little, kisegér (Stuart Little, 1999)

Stuart Little-t örökbe fogadja a kissé szertelen Little família. Igaz, először gyerekre gondoltak, de az árvaházban ez a pici egérke tűnt a legelveszettebb lénynek. Mrs. Little (Geena Davis) vezényletével hamarosan feljavítják a gyenge Stuartot, aki teljes értékű családtaggá válik. A házban – érthető módon – egyvalakinek nem nyeri el tetszését a jövevény: a macskának. A gonosz kandúr mindent meg is tesz azért, hogy véget vessen az egér jó sorának.

Stuart Little, kisegér (1999)

7. Szabadítsátok ki Willy-t! (Free Willy, 1993)

Elképzelhetetlen barátság, felejthetetlen kaland. Willy, az óceántól és családjától elszakított kardszárnyú delfin a kisvárosi delfinárium látványossága lenne, azonban nem hajlandó a fogságban a turistaszórakoztatásra. A kőszívű tulajdonos a gyilkos bálna elpusztítása mellett dönt. Willy ekkor találkozik egy tizenkét éves utcagyerekkel, akivel gyorsan összebarátkoznak.

Szabadítsátok ki Willyt! (Free Willy, 1993)

8. Egértanya (Mouse Hunt, 1997)

Ernie (Nathan Lane) és Lars (Lee Evans) egy vénséges vén kastélyt örökölnek apjuktól. Első látásra szívesebben cserélnék el egy hamburgerre, ám hamar kiderül, hogy a romos ház valójában építészeti remekmű, s mint ilyen hatalmas kincs. A testvérpár már nyitná is a bukszáját, csupán egy apró egérkét kellene meggyőzniük arról, hogy kívül tágasabb. Ám a rágcsáló kitűnően érzi magát az egértanyán.

Egértanya (Mouse Hunt, 1997)

9. Kettőn áll a vásár (It Takes Two, 1995)

Amanda (Mary-Kate Olsen) és Alyssa (Ashley Olsen) két ugyanolyan kislány, mégsem ismerik egymást. Ám a sors közbelép, mert Alyssa apja, Roger Callaway (Steve Guttenberg) épp elvenni készül a világ legborzalmasabb nőjét Clarice-t (Jane Sibbett), Amanda pedig egy táborba készül elmenni a barátaival, “a félelmetes kastélyba”, ami véletlenül pont Alyssa-ék palotája. Itt ütköznek egymásba, ami nem is annyira meglepő, majd megbeszélik, hogy egy napra helyet cserélnek, ami persze sok bonyodalommal jár.

Kettőn áll a vásár (It Takes Two, 1995)

10. Úton hazafelé (Homeward Bound: The Incredible Journey, 1993)

Két kutyus és egy cica elhatározzák, hogy elszakadnak a gondjukat viselő családtól, és minden akadályt leküzdve megkeresik régi gazdáikat. Nekivágnak tehát a Sierra-hegység vadonjának a három gyerek és szüleik, Laura és Bob nyomát kutatva. Az állatoknak sejtelmük sincs arról, milyen veszélyek várhatnak rájuk, nem ismerik az idegen, vad világot. Bár hármuknak sem együtt, sem külön-külön nem lehet esélye a túlélésre, mégis elszántan követik azt a belső hangot, amely gazdáikhoz vezeti őket.

Úton hazafelé (Homeward Bound, 1980)

11. Reszkessetek, betörők! (Home Alone, 1990)

Kevin (Macaulay Culkin) szülei igazi nagy családi karácsonyra utaznak Párizsba. A felfordulásban végül csak egy “valamit” felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradt kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Amikor már unatkozni kezdene, két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal bánik el a gazfickókkal.

Reszkessetek, betörők! - 15 érdekesség, amit még biztosan nem hallottál

12. Európai vakáció (European Vacation, 1985)

Griswaldék, az átlag amerikai papa, mama és a két gyerek egy vicces vetélkedőn európai utazást nyernek, de alig teszik be a lábukat a kontinensre, máris kellemetlen kalandba keverednek, majd újabb és újabb kalamajkák következnek.

Európai vakáció (European Vacation, 1985)

13. Kincsvadászok (The Goonies, 1985)

Néhány fiú egy térképet talál, mely a rég halott Félszemű Willy kalózkapitány kincseinek rejtekhelyét jelzi. A víz alatt egy barlangban rá is találnak az elsüllyedt hajóra, ám a kincs holléte másokat is érdekel.

Kincsvadászok (The Goonies, 1985)

14. Három férfi és egy bébi (3 Men and a Baby, 1987)

Három barát éli gondtalan agglegényéletét Manhattanben, de egy napon egy csecsemőt találnak közös lakásuk ajtaja előtt, és tetszik, nem tetszik, kénytelenek gondjaikba venni az ártatlan gyermeket.

Három férfi és egy bébi (3 Men and a Baby, 1987)

15. Space Jam – Zűr az űrben (Space Jam, 1996)

Egy távoli bolygón Swackhammer (Danny DeVito) ördögi tervet eszel ki. Mivel vidámparkjából hiányoznak a vendégcsalogató látványosságok, elrabolja Tapsi Hapsit (Billy West) és társait. Tapsinak remek ötlete támad, kihívja fogva tartóit egy kosárlabda meccsre, s ha győznek, szabadon távozhatnak. A szerencsétlen kis szörnyeknek esélyük sincs nyerni, ezért ellopják a Föld legnagyobb kosarasainak tehetségét. A szörnyek drasztikus átváltozáson esnek át, a Bolondos Dallamok hőseinek segítségre lesz szüksége, amit meg is találnak Michael Jordan (Michael Jordan) személyében.

Space Jam - Zűr az űrben (1996)

16. Drágám, a kölykök összementek (Honey I Shrunk the Kids, 1989)

Salinski professzor kicsit lökött, de zseniális. Senki se tiszteli a munkáját, szomszédai egyenesen hülyének tartják, kollégái pedig gúnyolják elektromagnetikus zsugorítógépe miatt. Pedig nem röhögnének, ha látnák a prof gyerekeit! De nem láthatják, mert összementek. Olyan kicsire, hogy összesöprik őket az asztalra hullott morzsákkal együtt, és a kukába kerülnek.

Drágám, a kölykök összementek (Honey I Shrunk the Kids, 1989)

17. Hóbortos hétvége (Weekend at Bernie’s, 1989)

Amikor Larry és Richard leleplezi, hogy a cégnél visszaélés történt, mókás kedvű főnökük, Bernie meghívja őket egy hétvégére tengerparti luxus villájába. Arra azonban az elején a két fiú nem jön rá, hogy amikor ők beköltöznek, Bernie “kiköltözik”. Ami egy ragyogó hétvégének indul, végül gyilkosságba, románcba és mulatságos szerencsétlenkedések sorozatába fullad.

Hóbortos hétvége (Weekend at Bernie's, 1989)

18. Ovizsaru (Kindergarten Cop, 1990)

John Kimble (Arnold Schwarzenegger) egy kiváló rendőr, aki semmitől sem riad vissza, de most egy olyan feladattal kel szembenéznie, amire nem volt felkészülve. Egy nyomozás érdekében be kell épülnie egy óvodába. A derék rendőrnek huszonhárom gyerkőccel kell megbirkóznia, mindezt úgy, hogy inkognitóját nem fedi fel senki előtt. A beilleszkedés nehezen indul, de nincs az a feladat, ami kifogna Johnon.

Ovizsaru (Kindergarten Cop, 1990)

Gyereknap alkalmából olvashattátok gyerekkorunk 18 legkedvesebb filmjét! Írd le nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy te melyik filmre vagy filmekre emlékszel vissza legszívesebben a gyermekkorodból.

(Gyerekkorunk kedvenc filmjeinek forrásai ITT és ITT)

//spencer//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download