15 alacsony költségvetésű film, amely hatalmasat kaszált

15 alacsony költségvetésű film, amely hatalmasat kaszált

4027

15 alacsony költségvetésű film, amely hatalmasat kaszált

A zöld képernyők (CGI) és a 3D korszakában a hihetetlen pompához szoktunk a filmvilágból: elképesztő filmes készletek, fantasztikus látványvilág, különlegesebbnél-különlegesebb effektek és zseniális színészi gárdák. Ezeket összeadva nem kevés pénzről beszélünk. Ami a legszebb a filmtörténelemben, hogy időről-időre akad egy-egy olyan film, amely sikerrel nyűgözi le a filmkritikusokat és nyer meg magának több ezer plusz bemutató termet anélkül, hogy túl sokat belefektettek volna az alkotók. Alábbi cikkünkben olyan alacsony költségvetésű filmeket mutatunk be, amelyek a sokszorosát visszahozták büdzséjüknek.

Nulladik óra (Breakfast Club, 1985)

Öt különc középiskolai diák a rossz magaviseletükért járó büntetésüket töltik szombaton reggeltől a suli könyvtárában. Úgy tűnik, semmi közös nincs bennük, mindegyik utálja a másikat, és nem tud a saját előítéleteitől megszabadulni. A csapatra felügyelő igazgató azonban mint közös ellenség összekovácsolja ezt a nagyon heterogén kis csoportot, barátságok és szerelmek is szövődnek a bezártság 8 órája alatt.

Nulladik óra (Breakfast Club, 1985)

A megálló (Fruitvalle Station, 2013)

A 22 éves afro-amerikai Oscar Grant különös érzéssel ébred 2008. szilveszterének reggelén. A megélhetési gondokkal küszködő, a börtönt is megjárt férfi úgy érzi, változtatnia kell eddigi életén. Elhatározza, hogy jobb fia lesz anyjának, akinek ma van a születésnapja, jobb társa a barátnőjének, és jobb apja a négyéves kislányának. Amilyen jól indul a nap, olyan tragikusan végződik. Grantot egy rendőri intézkedés során lelövik a San Franciscó-i Fruitvale metróállomáson. Halála megrázza Amerikát.

A megálló (Fruitvalle Station, 2013)

Isten hozott a babaházban! (Welcome to the Dollhouse, 1995)

Dawn Wiener hetedik osztályos diáklány egy New Jersey-beli iskolában. Az átlagosnál is jelentéktelenebb, szemüveges csitri céltáblája mindenfajta gúnyolódásnak. Árulkodása miatt osztályfőnöke is megalázza, de otthon sem felhőtlen a világ körülötte, mert szülei balerina testvérét dédelgetik. A fiúk érdeklődésére sem számíthat, így reménytelenül rajong Steve-ért, bátyja zenekarának énekeséért. Egyetlen barátja kábítószer-terjesztés gyanújába keveredik, ezért szökni készül otthonról. Amikor felelőtlensége miatt egy napon eltűnik a húga, úgy tűnik, minden összeomlik a kislány körül…

Isten hozott a babaházban! (Welcome to the Dollhouse, 1995)

A bal lábam (My Left Foot, 1989)

Christy Brownt még saját szülei is gyógyíthatatlannak, mozgássérültnek és gyengeelméjűnek tartják. Egy szép napon azonban a családnak rá kell döbbennie, hogy Christy nemcsak ért, érez, de gondolkodik és iszonyú elszántsággal küzd szerettei elismeréséért. Segítségükkel emberfeletti harcot vív azért, hogy teljes értékű embernek tarthassák.

A bal lábam (My Left Foot, 1989)

Fél Nelson (Half Nelson, 2006)

Dan Dunne sosem alszik kétszer ugyanott. Na nem mintha minden este másik bombázóval bújna ágyba; az éjszakákat otthon tölti, brooklyni lakásában. Néha sikerül pár órára lehunynia a szemét lepedőt sose látott ágyán, vagy egy vacak fotelban – már ha egyáltalán alszik. A film nyitójelenetében Dan (Ryan Gosling) bambán ücsörög dohányzóasztala mellett egy kokó bűvöletében eltöltött éjszaka után; aztán végül csak megmozdul, hogy elhallgattassa a csörgő ébresztőórát. Új nap kezdődik, vele vagy nélküle. És neki töriórát kéne tartania a középsuliban, mint mindig. A szánalmas monotóniából aztán egy nap kizökkenti csinos tanítványa, aki véletlenül tudomást szerez a tanár úr természetének “szívósabbik” feléről…

Fél Nelson (Half Nelson, 2006)

Vénasszonyok nyara (Pranzo di ferragosto, 2008)

A középkorú Giovanni idős édesanyjával, Valeria-val él és gondoskodik róla. Mivel Giovanni a 60-as éveiben jár, Valeria pedig közel a 100-hoz egyiküknek sem egyszerű az élete, ráadásul Valeria a korához képest tele van ötletekkel és tervekkel és így bőven ellátja a fiát feladatokkal. Csak a jól bejáratot szokások és a napirend könnyítnek a kis súrlódásokon. Giovanni sajnos anyagi gondokkal küzd, súlyos hátraléka van a lakbérrel. Nincs más választása, mint elvállalni, hogy a ház főbérlőjének, Luigi-nek az édesanyját vendégül látja a tradicionális olasz ünnepen, augusztus 15.-én.

Vénasszonyok nyara (Pranzo di ferragosto, 2008)

Nader és Simin – Egy elválás története (Jodaeiye Nader az Simin, 2011)

Nader (Peyman Moaadi) feleségével, Siminnel (Leila Hatami) és lányával él együtt Iránban. A család egy nehéz kérdés előtt áll: hagyják el Iránt és Nader magatehetetlen, Alzheimer-kóros édesapját, vagy maradjanak az országban? Simin egyértelműen a válás és a költözés mellett van, hogy jobb jövőt biztosítson lányának, Nader pedig mindent megtenne az apjáért.

Nader és Simin - Egy elválás története (Jodaeiye Nader az Simin, 2011)

Beépülve (Brick, 2004)

Brendan átlagos középiskolai diák, aki egy dél-kaliforniai városban éli mindennapjait. Egy nap azonban exbarátnője eltűnéséről kap hírt, akit hamarosan holtan találnak meg. Brendan nem sokkal korábban beszélt a lánnyal, és tudta, hogy bajban van. Az eset nem hagyja nyugodni, úgy dönt, nyomozásba kezd. Nem sejti azonban, hogy ezzel az alvilág legsötétebb bugyraiba kell leszállnia.

Beépülve (Brick, 2004)

Nevetséges Napóleon (Napoleon Dynamite, 2004)

Napoleon Dynamite (Jon Heder) egy igazi lúzer. Különc viselkedése és gátlásossága miatt senki nem kedveli. Sajnos a családja sem különb, pozitív példát otthon sem lát. Aztán megismerkedik egy lánnyal és egy fiúval, akik épp hasonló cipőben járnak. A barátság új távlatokat nyit meg Napoleon életében, és fejébe veszi, hogy elindul a diákigazgató választáson.

Nevetséges Napóleon (Napoleon Dynamite, 2004)

Bronson (2009)

Michael Peterson egész életében arról álmodozott, hogy híres lesz. A forrófejű, huszonkét éves srác úgy gondolta, ennek legegyszerűbb módja, ha kirabol egy postahivatalt. Petersont azonban gyorsan elfogták és hét év börtönbüntetésre ítélték. Végül több mint harmincnégy évet töltött rács mögött, ebből harmincat magánzárkában. A hollywoodi sztár, Charles Bronson nevet is itt vette fel. Hírnevét fékezhetetlen természetével, túszejtő akcióival szerezte. Az Egyesült Királyság legerőszakosabb rabjaként tartották számon, aki nemcsak a fegyőrökre, de a társaira nézve is állandó veszélyt jelentett. Átváltozásáról, életéről több könyvet írt.

Bronson (2009)

Wendy és Lucy (Wendy and Lucy, 2008)

A munkanélküli Wendyre rámosolyog a szerencse, jövedelmező nyári munkát talált magának. Ám úgy tűnik, minden összeesküdött ellene, amikor úton Oregon állam felé lerobban az autója, a kutyája pedig megszökik. A lány Lucy keresésére indul. Wendy céltalanul bolyong, miközben egyre fogy az amúgy is kevés pénze. Emiatt azután egyre súlyosabb döntésekre kényszerül.

Wendy és Lucy (Wendy and Lucy, 2008)

Egyszer (Once, 2006)

A fiatal utcazenész és a cseh zongorista lány, aki nem tud megfizetni egy zongorát, ezért egy hangszerüzletbe jár játszani, Dublin utcáin ismeri meg egymást. A lányt magával ragadja a fiú zenéje, és eldöntik, együtt is eljátszanak egy számot. A zene ereje eltéphetetlen köteléket képez közöttük. Együtt indulnak útnak, hogy beteljesítsék álmukat.

Egyszer (Once, 2006)

Felettünk a Föld (Another Earth, 2011)

Azon a napon, amikor a csillagászok felfedezték, hogy még egy Föld bolygó létezik Naprendszerünkben, Rhoda autóbalesetet okoz, John, a zeneszerző pedig elveszti családját. A lány négy évet tölt börtönben, és amikor szabadul, el akarja mondani Johnnak, hogy ő okozta szerettei halálát. John azonban azóta se tudott továbblépni, így a lány képtelen bevallani az igazságot… Időközben meg lehet pályázni az új bolygóra utazó űrhajón egy helyet, így Rhoda, nem találva helyét e világban, megpróbálkozik ezzel.

Felettünk a Föld (Another Earth, 2011)

Férfitársaságban (In the Company of Men, 1997)

Két hivatalnokot, Chad-ot és Howard-ot nagy csalódás ért: a munkában a fiatalok lekörözik őket, ráadásul kidobták őket a barátnőik. Elhatározzák, hogy bosszút állnak: kapóra jön, hogy hat hétre egy másik városba küldték őket. El akarják csavarni egy nő fejét, hogy aztán csúnyán elhagyhassák. Találnak is egy elragadó, ámde süket titkárnőt, s így övé lesz a nagy megtiszteltetés, hogy eltöltse ezt a hat hetet… férfitársaságban.

Férfitársaságban (In the Company of Men, 1997)

Követés (Following, 1998)

Bill, a fiatal angol író szereti figyelni az embereket. Kiválaszt valakit az embertömegből és a nyomába eredve elemezgeti annak viselkedését. Egy alkalommal azonban kiszemelt alanya szembe fordul vele és kérdőre vonja, majd betörések egész sorába csábítja bele Billt. A rablások alkalmával azonban nem lopnak el semmit, csupán az izgalom kedvéért csinálják. Bill hamarosan azonban szövevényes ügyekben találja magát…

Követés (Following, 1998)

(Forrás: Brightside)

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

  • Stop-shop
    Beillene ide a listába.

    Fülöp 2020-02-20 01:53

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download