15 karakter, akit valós személy ihletett

15 karakter, akit valós személy ihletett

33574

15 világhírű karakter, akit valós személy ihletett

Szerethetjük vagy utálhatjuk az alábbi karaktereket, de egy biztos: örökké beékelődtek a köztudatba. Alábbi cikkünkben olyan népszerű filmes karaktereket mutatunk be röviden, akiket valódi személyről mintáztak.

1) James Bond – (James Bond)

 

James Bond – (James Bond)

Sok vita volt már arról, hogy onnan merítették valójában James Bond karakterét. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy a sok kém közül a brit Sidney Reilly lehetett a legfőbb forrás. Reilly nem volt tanult ember, ennek ellenére nagyon jól beszélte a nyelveket, valóságos nőmágnes volt, és kiválóan tudott manipulálni. Könnyen adta ki magát más embereknek, jól oldotta meg a problémákat és soha nem zavarodott bele egyik alteregójába sem.

2) Ursula (A kis hableány)

 

Ursula (A kis hableány)

A gonosz vízi boszorkányt egy 70-es évekbeli transzvesztitáról, Divine-ről mintázták, aki a Mondo Trasho és a Rózsaszín flamingók című filmekben szinészként is megcsillogtatta tehetségét.

3) Dr. Gregory House — (Doktor House)

 

Dr. Gregory House — (Doktor House)

A Hugh Laurie-féle briliáns orvos annyiban hasonlított dr. Thomas Bolte-re, hogy mindketten olyan eseteket oldottak meg, amelyekre más gyógyítók egyszerűen nem jöttek rá. A sorozat alkotói előzetesen Bolte valós eseteinek leírásaiból merítettek inspirációt. Az orvos most is él, karrierje a sorozat óta csak felfelé ível. Azonban sétabot helyett görkorcsolyával szeret járni, mert így ér oda leggyorsabban a pácienseihez.

4) Jabba (Star Wars)

 

Jabba (Star Wars)

Jabba, a hutt egy kitalált szereplője a Csillagok háborújának, akit George Lucas Sydney Greenstreet színészről mintázott. A férfi szinte minden filmben egy kapzsi gengsztert keltett életre, mint amilyen a Casablancában vagy A máltai sólyoban is volt. Lucas állítólag eleve azzal kereste meg a Star Wars designer csapatát, hogy Jabbát egy olyan űrlényszerű, groteszk lényként ábrázolják, aki olyan, mint Sydney Greenstreet.

5) Perselus Piton (Harry Potter)

 

Perselus Piton (Harry Potter)

A Roxfort Mardekár házának vezetőjét John Nettleship, J. K. Rowling egykori tanára ihlette, akit egy heves természetű, hosszú hajú kémitanárként ismertek diákjai. A férfi állítása szerint egészen addig nem ismert magára a Harry Potter-kötetekben, amíg egy riporter rá nem kérdezett az írónőnél.

6) Sherlock Holmes – (Sherlock Holmes)

 

Sherlock Holmes – (Sherlock Holmes)

Sherlock Holmes figurája dr. Joseph Bell, az író saját egykori orvosi tanára és mentora alapján született meg. Állítólag elképesztően intelligens volt, és sajátos módszerekkel oldotta meg mindig a rejtélyeket. Arthur Conan Doyle egyszer egy levelében meg is írta a professzornak, hogy tartozik neki Holmes figurájáért.

7) Butters (South Park)

 

Butters (South Park)

A népszerű sorozat karakterét a széria egyik produceréről, Eric Stough-ról mintázták, akit kollégái sokszor cukkoltak korábban kedves természete és visszahúzódó személyisége miatt, ami azért is komikus, mivel egy ilyen szókimondó, sokszor trágár szavakkal tűzdelt sorozaton dolgozik. Munkatársai eleinte Buddynak, Little Buddynak, végül pedig Buttersnek becézték, ami azóta is rajta maradt.

8) Shrek (Shrek)

 

Shrek (Shrek)

A barátságos ogre karakterét Maurice Tillet, egy 40-es évekbeli birkózó ihlette, aki akromegáliában, egy ritka, a csontokat érintő betegségben szenvedett.

9) Rocko (Rocko)

 

Rocko (Rocko)

A Nickelodeon egykori sorozatának főszereplője nem más, mint maga Woody Allen. A producerek ugyanis úgy írták le a szereplőt annak idején, hogy egy fiatal, emberszerű Woody Allen, aki otthonát hátrahagyva a felnőttek szürrealisztikus világába költözik.

10) Popeye (Popeye, a tengerész)

 

Popeye (Popeye, a tengerész)

A jókedvű, mindig spenótot habzsoló tengerészt szintén egy létező személy inspirálta, méghozzá egy Frank “Rocky” Fiegel nevű fickó, aki Popeye megálmodójának a szülővárosából származott, és arról volt híres, hogy mielőtt kihívta volna ellenfelét egy párbajra, erősítőként valami erőset főzött magának.

11) Nacho Libre (Nacho Libre)

 

Nacho Libre (Nacho Libre)

Mielőtt Jack Black 2006-ban életre keltette a karaktert, valóban létezett egy Nacho Libre. A férfit eredetileg Sergio Gutierrez Beniteznek hívták és egy mexikói pap volt, aki szabadidejében maszkos birkózónak öltözött, a győzelmei által befolyó bevételből pedig árva gyerekeknek vásárolt élelmet.

12) Moe Szyslak (A Simpson család)

 

Moe Szyslak (A Simpson család)

Louis “Red” Deutsch egy New Jersey-i bartender volt a 70-es években, akit két professzionális csínytevő, Jim Davidson és John Elmo állandóan kamu hívásokkal idegesítettek. A csapost annyira felpaprikázták a telefonbetyárok, hogy megkapta a Red, azaz Piros becenevet, később pedig Moe Szyslak személyében képernyőre került A Simpson család keretein belül.

13) Jordan Belfort (A Wall Street farkasa)

 

Jordan Belfort (A Wall Street farkasa)

A Wall Street farkasa című film tulajdonképpen Jordan Belfort életrajzán alapul. A férfi először luxuskörülmények között élt, de két esztendő múlva tőzsdei csalás miatt börtönbüntetést kapott. Miután kiszabadult, Belfort írt két könyvet az életéről, és motivációs beszédeket tartott. A valóságban Jordan Belfortnak sosem volt “a Wall Street farkasa” ragadványneve. Ez a becenevet az ügynöke találta ki, amikor címet kerestek a könyvéhez, ami a film alapjául szolgált.

14) Edna Mode (A hihetetlen család)

 

Edna Mode (A hihetetlen család)

A 2004-ben bemutatott A hihetetlen családban Brad Bird által megszólaltatott Edna Mode-ot egy, az 50-es, 60-as, 70-es években népszerű volt hollywoodi jelmeztervező, Edith Head inspirálta, aki olyan nagymenő volt a szakmában, hogy munkájáért 35 Oscar-díjra jelölték, amiből nyolcat haza is vihetett.

15) Lucy (Az 50 első randi)

 

Lucy (Az 50 első randi)

Sokan azt gondolhatnánk, hogy a Drew Barrymore által alakított karakter betegsége, a Goldfield-szindróma egy kitalált betegség, ám a valóságban tényleg létezik az agynak egy olyan elváltozása, ami szintén előidézheti a rövid távú memória hosszú távú elraktározását. Michelle Philpots, a Lucyt ihlető hölgy is egy ilyen betegségben szenved, ugyanis agya 1994 óta nem tudja elraktározni az emlékeket, így a filmben is látott módon azzal kezdi a reggeleit, hogy átnézi a fényképalbumait, melyekben apró üzeneteket hagyott magának, hogy legalább nagy vonalakban képben legyen az életével.

12 elképesztő filmes hiba, amit biztosan nem vettél észre

(Forrás: Starity és Filmezzünk)


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download