12 életrajzi film, melyek miatt átértékeled az életedet

12 életrajzi film, melyek miatt átértékeled az életedet

9716

A legjobb életrajzi filmek

Vajon milyen lehet történelmet írni, túlélni súlyos tragédiákat és traumákat, uralkodónak vagy éppen hétköznapi hősnek lenni? Ezekből a nagyszerű, számos díjjal és jelöléssel jutalmazott alkotásokból bepillantást nyerhetünk a múlt néhány nagyágyújával, küzdelmeikből és győzelmeikből van mit tanulnunk.

1) Lincoln /2012/

Miután a polgárháború továbbra is dúl az országában, az Egyesült Államok elnökének a csatatéren szűnni nem akaró vérontás mellett a saját kabinetében küzd a rabszolgák felszabadításáért. Daniel Day-Lewis, aki Abraham Lincoln elnököt alakította, a legjobb férfi főszereplőknek járó Oscar figurát hazavihette.

Lincoln (2012)

 2) A szabadság himnusza /Amazing Grace, 2006/

Az idealista William Wilberforce (Ioan Gruffudd) igyekszik megoldást találni a brit Parlamentben egy rendkívül égető kérdésre: a bátor férfi az Atlanti-óceánon át közlekedő kereskedőhajókon szállított rabszolgák iránt tanúsított embertelen bánásmód ellen lépett fel, nem kis sikerrel.

A szabadság himnusza /Amazing Grace, 2006/

3) A boldogság nyomában /The Pursuit of Happyness, 2006/

Egy sok gonddal küszködő árus (Will Smith) szárnyai alá veszi a kisfiát, miközben egy életbevágóan fontos döntést kell meghoznia a karrierjével kapcsolatban.

A boldogság nyomában, 2006

4) Jackie /2016/

Jacqueline Kennedy testközelből élte át férje, John F. Kennedy, az Egyesül Államok elnökének meggyilkolását. Tragikus pillanatokat élhetünk át újra a volt First Lady-vel, végignézhetjük gyászát és a kétségbeesett küzdelmét, hogy újra talpra tudjon álljon, helyre tegye a dolgokat és ápolja férje emlékét.

Jackie (2016) - Kritika

5) Életrevalók /Intouchables, 2011/

Miután egy siklóernyős balesetben végtagbénulás sújtja a gazdag arisztokrata Philippe-et (François Cluzet), felfogad egy nem mindennapi, hátrányos helyzetű fiatalembert (Omar Sy), hogy gondoskodjon róla.

10 meglepő érdekesség az Életrevalók című filmről

6) Sully- Csoda a Hudson folyón /Sully, 2016/

Chesley Sullenberger, egy amerikai pilóta igaz története, aki igazi hős lett, miután sikeresen landolt egy megrongálódott repülővel a Hudson folyón, megmentve a teljes személyzetet és az utasokat.

7) Elizabeth /1998/

Elizabeth uralkodásánakelső néhány évét örökíti meg ez a kosztümös film. Bemutatja, milyen nehéz feladatot jelentett számára, hogy megtanulja, mely dolgok elengedhetetlenek egy uralkodónő számára.

Elizabeth (1998)

8) Hajléktalanul a Harvardon /Homeless to Harvard: The Liz Murray Story, 2003/

Liz Murray egy fiatal lány, drogfüggő szülők gyermeke. 15 évesen hajléktalanná válik, és miután újabb tragédia éri, a szétesés helyett megkísérli a lehetetlent: elvégzi a gimnáziumot. A Harvardról még csak álmodni sem mer, ám néha vannak csodák.

Hajléktalanul a Harvardon /Homeless to Harvard: The Liz Murray Story, 2003/

9) Az órák /The Hours, 2002/

Ez a dráma bemutatja, hogyan hat Virginia Woolf brit írónő által írt Mrs. Dalloway című film három generáció hölgytagjaira (Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore), akik így vagy úgy kapcsolatba kerülnek az öngyilkosság fogalmával.

Az órák (The Hours, 2002)

10) Piaf /La môme, 2007/

Néhány fontos pillanat megörökítése ez a film az ikonikus francia énekesnő, Édith Piaf életéből, akit a nagyanyja nevelt. Egy utcasarkon énekelt, amikor felfedezték a tehetségét, és onnantól nem volt megállás. Sikerei ellenére tragédiákkal teletűzdelt sorsa megrázó. Az énekesnőt alakító Marion Cotillard Oscar-díjat nyert a filmért mint legjobb női főszereplő.

Piaf (La Mome, 2007)

15 csodálatos film arról, hogy mennyire fontosak a családi értékek

11) A vaslédi /The Iron Lady, 2012/

Nagy-Britanniának volt már egy-két női uralkodója, de a miniszterelnökök szerepköre sokkal szélesebb, mint bármelyiküké volt. Éppen ezért volt nagy dolog a konzervatív Margaret Thatcher (Meryl Streep) megválasztása, aki nem kevés megrázkódtatáson ment át maga is, nem hogy a vezetése alá került ország!

A vaslédi 2011

12) Sissi – A magyarok királynéja /Sissi, 1955/

A híres német filmtrilógia főhősnője, a gyönyörű Elisabeth (Romy Schneider), ismertebb nevén Sissi hercegnő számos kalandon és megpróbáltatáson megy keresztül férje, Ferenc József császár (Karlheinz Böhm) oldalán, aki egy monarchia élén állt.

Romy Schneider – Sissi, A magyarok királynője /Sissi, 1955/

//Jana//


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download