15 film, amit életed során legalább egyszer látnod kell

7984

Filmek, amiket életed során legalább egyszer látnod kell

Valószínűleg ahány féle ember van, annyi féle alapfilm létezik. Mindenkinek más és más produkció az, amit először ajánlana barátjának, párjának vagy éppen családjának. Mi most azokat a filmeket próbáltuk egy kalap alá venni, amiket legalább egyszer az életben, de mindenképpen látni kell mindenkinek. Természetesen ezek a mi ajánlásaink, így lehet ki marad egy-egy alkotás, ami másnál biztos, hogy nem hiányozna.

Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mi az a film, amit feltétlenül ajánlanál másnak!

1. Keresztapa (The Godfather, 1972)

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándotló olasz család feje higgadt és keménykezű üzletemberként irányítja a rokoni szálakból szőtt maffiagépezet piszkos ügyleteit. Csak egy dologgal kapcsolatban marad tartózkodó: nem akar beszállni a drogbizniszbe. Az alvilág viszont nem csak a Corleone-családból áll: az ellentétes érdekek azonban nem csak Don Vitóra, hanem a család összes tagjára halálos veszélyt jelentenek. Vajon át tudja venni a családfő helyét fiatal és tapasztalatlan fia, Michael?

Marlon Brando

Tudtad, hogy…?

Robert Duvall-t, James Caan-t és Al Pacino-t is ugyanúgy a legjobb férfi mellékszereplő Oscar díjra jelölték abban az évben a filmben nyújtott alakításukért? Egyikük sem kapta meg.

2. Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Vincent és Jules, a két tökös behajtó és bérgyilkos feladata, hogy főnöküknek visszaszerezzenek egy fontos aktatáskát. Jules azonban, miután csodával határos módon túlél egy lövöldözést úgy dönt, visszavonul a a gengszterélettől. Eközben társára hárul a feladat, hogy vigye el szórakozni a maffiafőnök feleségét, Mia Wallace-t. A történetben feltűnik továbbá egy boxoló, aki Marsellus Wallace átvágását tervezi, és két piti rabló, akik épp azt a helyet nézték ki, ahol Jules és Vincent is reggelizik. Az egymással párhuzamos történetek végül a történet egy-egy pontján összefutnak, mely során üldözőből üldözött, rablóból megmentő válik.

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Tudtad, hogy…?

… a rendező, Quentin Tarantino egy ideig gondolkozott a második részen amely az előzményről szólt volna? Úgy volt, hogy egy filmben szerepel Vick és Vincent Vega, a helyszín Amsterdam lett volna.

3. Schindler listája (Schindler’s List, 1993)

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat. Zsidó származású könyvelője tanácsára kezd el zsidókat alkalmazni az üzemben, amely kiváló üzleti húzásnak tűnik, ám egy sokkal fontosabb oka is van: az alkalmazásába álló családokat így meg tudja menteni a deportálástól és a biztos haláltól. Az igaz történeten alapuló film egy megható történet arról, hogy egy ember is meg tudja változtatni a történelem menetét, ha képes az önfeláldozásra.

Schindler listája (Schindler's List, 1993)

Tudtad, hogy…?

… a Schindler listája a mai napig a valaha készült legdrágább fekete-fehér film?

4. A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie kell a hely hierarchiájával, és a börtönélet minden visszásságával. Azonban a pénzügyi tapasztalatainak köszönhetően hamar elyneri az őrök és a rabtársai bizalmát is. A börtön könyvtárának vezetőjeként pedig arra törekszik, hogy emberi méltóságot csempésszen az intézmény hétköznapjaiba.

A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Tudtad, hogy…?

… az igazi sikert a film 1995-ben érte el, amikor az év legtöbbet kikölcsönzött videokazettája lett és így bekerült a valaha legtöbbet kölcsönzött filmek közé is?

5. Hetedik (Se7en, 1995)

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét fő bűn szerint szedi áldozatait, és kegyetlensége nem ismer határokat. Módszerei nem csak a fiatal, lobbanékony nyomozót döbbentik meg, hanem sokat látott, higgadt társát is. A nyomasztóan izgalmas történet olyan végkifejletet tartogat, ami valóban csak egy zseniális bűnöző elvetemült tervében valósulhat meg.

Hetedik (Se7en, 1995)

Tudtad, hogy…?

… a film befejezése a stúdió szerint máshogy alakult volna, de Brad Pitt és David Finch akarta, hogy ilyen brutális legyen?

6. Forrest Gump (1994)

“Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál”, állítja a film főhőse, Forrest, amikor egy idegennel a buszmegállóban az intelligenciaszintjéről beszél. Annak ellenére, hogy az IQ-ja alacsonyabb az átlagosnál, Forrest varázslatos életet él: egyetetemen tanul, harcol a vietnami háborúban, megfordul az amerikai elnöknél, megfejti a Watergate-ügyet, oda-vissza átfutja az Államokat, míg végül befektető lesz az Apple-nél. A sors olyan olyan jelentős személyiségekkel hozza össze, mint Elvis Presley, J.F. Kennedy vagy Richard Nixon. Vajon a jámbor, butuska fiú békére lelhet fiatalkori szerelme, Jenny karjaiban?

Forrest Gump (1994)

Tudtad, hogy…?

… a jelenetben, ahol Forrest az iskolabuszon találkozik szerelmével, Jennyvel, a leány előtt nem más ül, mint Tom Hanks lánya, Elizabeth Hanks?

7. Életrevalók (Intouchables, 2011)

Philippe, a gazdag francia arisztokrata párizsi lakosztályában állandó ápolót keres maga mellé, ugyanis egy baleset következtében nyaktól lefelé megbénult. Az állásra rengetegen jelentkeznek, közöttük Driss, egy szenegáli fiatalamber, aki most szabadult a börtönből. Két egymás számára ismeretlen világ találkozik, kettejük között  azonban a bolondos és vakmerő kalandok során életre szóló barátság szövődik.

Életrevalók (Intouchables, 2011)

Tudtad, hogy…?

… a film valóságos eseményeken alapul, melyből 2004-ben Secrets Tournage címmel dokumentumfilm is készült?

8. Vissza a jövőbe (Back To The Future, 1985)

Marty McFly átlagos életének megvannak a maga problémái. A kopasz igazgató folyton elcsípi, amikor elkésik, a középkörú Biff pedig egyfolytában beleköt. Van azonban egy őrült tudós barátja is, aki plutónium hajtású időgépet épít. A Dokit halálos támadás éri, és Marty csak az átalakított DeLoreannal tud elmenekülni. 1955-ben köt ki, és felkeseri az akkori Dokit, hogy segítsen neki visszajutni a jövőbe. Miközben ő a megoldáson dolgozik, Marty összetalálkozik fiatal édesanyjával, aki érzelmeket kezd táplálni a fiú iránt. Ekkor kezdődik a probléma, ugyanis ha szülei nem jönnek össze, Marty meg se fog születni. Kettős feladat hárul rá: biztosítani, hogy édesapja és édesanyja egymásba szeressenek,  és persze visszajutni 1955-be.

Vissza a jövőbe (Back To The Future, 1985)

Tudtad, hogy…?

… a filmet körülbelül 20 millió dolláros költségvetésből fedezték, azonban ennek a húsz szorosát 400 millió dollárt hozott be?

9. A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Sir William Wallace a skót történelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy  országában a kegyetlen I. Edward, angol király uralkodása miatt kaotikus állapotok uralkodnak. Hosszú rábeszélés és hősies példamutatás árán hadsereggé kovácsolja a hitehagyott skót népet, és a sereg élén csatába indul a szabadságért.

A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Tudtad, hogy…?

… Mel Gibson annyira meg akarta csinálni ezt a filmet, hogy lecsúszott James Bond szerepéről az “Aranyszem”-ben?

10. A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs, 1991)

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy ügyet, melyben Dr. Lecter módszereit utánozva “Buffalo Bill” gyilkol. A fiatal levadászott nőket megnyúzza, hogy ruhát készíthessen a bőrükből magának. A meggyilkolt nők torkában pedig  az átváltozás jelképét, a halálfejes pillangó gubóját hagyta névjegyként.

A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs, 1991)

Tudtad, hogy…?

… ez a film az utolsó mostanáig is, amelyik mind az 5 fő Oscar díjat megnyerte?

11. Szerelmünk lapjai (The Notebook, 2004)

Allie (Rachel McAdams) és Noah (Ryan Gosling) első látásra megkedvelték egymást, és a kezdeti rokonszenvből szerelem alakult ki. Noah csóró munkásgyerek, Allie gazdag felsőosztálybeli értelmiségi lány. Szerelmüket Allie szülei nem nézik jó szemmel, anyja szerint ugyanis a lány sokkal jobbat érdemel, és mindent elkövet, hogy szétválassza őket. Évekkel később Allie és Noah ismét összetalálkozik, és szenvedélyük is fellángol. Allie-nek döntenie kell, hogy kinek vagy minek akar megfelelni. De vajon miért olyan különleges ez a történet, és miért kell ezt minden nap elmondani?

Szerelmünk lapjai 2004

Tudtad, hogy…?

… Rachel McAdams egy éjszaka alatt készült fel a meghallgatásra, mert előző este egy filmpremieren vett részt, mégis rögtön kiválasztották?

12. Gladiátor (Gladiator, 2000)

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus nem nézi jó szemmel, és amikor lehetősége nyílik rá, elárulja, és rabszolgakereskedők kezére juttatja Maximust. A katona gladiátorként Rómába kerül, ahol lehetősége nyílik rá, hogy az őrült zsarnok hatalmát megdöntse, ehhez viszont szüksége van a népre is, amely talán még nem vesztette el józan ítélőképességét.

Gladiátor 2000

Tudtad, hogy…?

… Maximus szerepét Mel Gibsonnak is felajánlották, de visszautasította, mert úgy érezte, hogy 43 évesen már túl öreg a szerepre?

13. Vaklárma (See No Evil, Hear No Evil, 1989)

Mivel a süket Dave háttal állt az eseményeknek, a vak Wally viszont csak arról tud beszámolni, amit hallott, ketten együttesen is csak csekély információval tudnak szolgálni. Dave látott egy lábat, Wally pedig egy Shalimar nevű parfüm illatát érzi. Kiderül, hogy az áldozatnál volt egy pénzérme, amelyet beledobott Dave borravalós dobozába, amelyet most Wally cipel magával. És ebben az érmében egy olyan microchip van, melyre sokaknak fáj a foga.

Vaklárma (1989, See No Evil, Hear No Evil)

Tudtad, hogy…?

… ahhoz, hogy felkészüljön a szereprem Richard Pryor elment egy Los Angeles-i Braille Intézetbe, ahol megtanulta hogyan kell használni a fehér botot és különböző osztályokat látogatott meg, hogy megfigyelje a vak gyerekek gesztusait?

14. Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon be az ellenséges területre, és hozza vissza James Ryan (Matt Damon) közlegényt, akinek testvérei szinte ugyanabban az időben estek el a második világháború különböző frontjain. Ryan közlegény abban a szerencsében részesül, hogy a szerencsétlenségtől sújtott család utolsó fiaként hazatérhet a családjához. Ehhez azonban először Millernek és emberinek életük kockáztatásával meg kell őt találnia.

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Tudtad, hogy…?

… a film minden szereplője kemény katonai kiképzésen ment keresztül, kivéve Matt Damont, akire a többiek emiatt nehezteltek, és ezt át tudták adni a játékukban is?

15. Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)

Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen elküldenie egy segélykérő üzenetet két droiddal. Az üzenet eljut a címzetthez, aki egyből tudja, hogy mit kell tennie, és magával viszi Luke-ot (Mark Hamill), hogy kiaszabdítsák a hercegnőt és megdöntsték a Galaxis rémuralmáért felelős Birodalmat. Küldetésüket egy piti tolvaj, han Solo (Harrison Ford) és társa, Chewbacca segíti – egy maroknyi jó a hatalmas rossz ellen.

Érdekességek a Star Wars - Csillagok háborúja című filmről

Tudtad, hogy…?

… Han Solo szerepét Kurt Russell-nek is felajánlották, de ő visszautasította, mert úgy vélte, nem lesz sikeres a film?

+1 Vuk (1981)

A kis róka születésétől fogva életrevaló kölyök volt, ezért – nagyapja után – Ő is a VUK nevet kapta: Vadászom Utamból Kotrodj! Rá is szolgál nevére a későbbiekben. Családját az ember kiirtja, így egyedül kénytelen vándorolni egészen addig, míg Karak – a nagybátyja – be nem fogadja. Mikor felcseperedik elindul megkeresni szülei gyilkosát.

Vuk (1981)

Tudtad, hogy…?

… Pogány Judit azt nyilatkozta egyszer, hogy miközben szinkronizált nem látta a rajzokat, úgyhogy Vuk alakjában egy kisgyereket idézett fel maga előtt?

10 világhírű film, amit Magyarországon forgattak

Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mi az a film, amit feltétlenül ajánlanál másnak! 

(Történetek forrása)

//spencer//


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download