10 film, ami meghamisította a történelmet

10 film, ami meghamisította a történelmet

18238

Filmek, melyek meghamisították a történelmet

Alábbi összeállításunkban ezúttal olyan filmekből készítettünk toplistát, melyekre mind igaz a kijelentés, hogy a maguk módján meghamisították a történelmet. Vajon melyik ferdítette a legnagyobbat?

10. Pocahontas (1995)

John Smith sok társával együtt a pénz reményében érkezik az Újvilágba, és fel van készülve rá, hogy ha kell, megküzdjön a barbár vademberekkel, akik ellenük szegülnek. Nem számít azonban arra, hogy mikor találkozik az indián törzsfőnök gyönyörű lányával, Pocahontasszal, át kell értékelnie, kinek az oldalán is áll.

10. Pocahontas (1995)

Miért hamisította meg a történelmet?

Sokan talán nem tudták, de a Disney meséje elvileg megtörtént eseményeken alapszik. Csakhogy Pocahontas és John Smith között soha nem volt romantikus kapcsolat. A férfi ugyanis 28, míg az indiánlány mindössze 11 éves volt a találkozásukkor. Pocahontas megmentette Smith életét, de nem szerelemből óvta meg attól, hogy törzsfőnök apja megölje, hanem szánalomból. Idősebb korában hozzá akarták adni egy Kokoum nevű férfihez, azonban a lány áttért a kereszténységre, és John Wolf vette feleségül, akitől egy fia született. Pocahontas betegség következtében 21 éves korában hunyt el, de előtte még meglátogatta a királyi családot is.

9. Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind, 2001)

John Forbes Nash Jr.  (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen hallgat matematikát, ahol a könyörtelen versenyhelyzetben igen nehéz kitűnnie egy olyan valakinek, akinek sem gazdag családja, sem vagyona nincs. Nash viszont valamiben különbözik a többiektől, és zsenialitásának tanújelét is adja, amivel egy csapásra megváltoztatja nem csak saját életét, hanem a tudományét is. Élete egyre inkább sínre kerül, amikor megismeri szerelmét (Jennifer Connelly), barátja (Paul Bettany) pedig mindenben támogatja. Ám Nash tudása nem csak a magánemberek számára érdekes…

Egy csodálatos elme (2001)

Miért hamisította meg a történelmet?

A Nobel-díjas John Nash életét feldolgozó filmben számos pontatlanságot és valótlanságot fedezhetünk fel. Ezek közé tartozik, hogy valójában soha nem dolgozott a Védelmi Minisztériumnak, volt egy házasságon kívüli fia, akinek elhagyta az anyját, és nem mondott beszédet a Nobel-díj átvételekor.

8. Phillips kapitány (Captain Phillips, 2013)

Az USA Tengerészeti Hivatala egy közleményben szólítja fel az amerikai hajókat, hogy 1100 kilométeres körzetben kerüljék el Szomália partjait, ahol veszélyes kalózok garázdálkodnak. Csak egy nap telik el, és a kalózok megtámadják a Maersk Alabama névre hallgató segélyszállító hajót. Hosszú harc után a legénység végül a gépházban húzódik meg, csak a kapitány, Richard Phillips tartja a frontot. Más megoldást nem látva Phillips, hogy elengedjék legénységét, jelentkezik túsznak.

Phillips kapitány (Captain Phillips, 2013)

Miért hamisította meg a történelmet?

A film középpontjában álló hajó legénységének tajga elmondta, hogy Phillips kapitány közel sem volt akkora hős, mint amilyennek a film ábrázolja. Sőt, a többség nem szeretett az ő irányítása alatt hajózni, ráadásul néhányan az ő hibájának tartják a kalóztámadást, mert figyelmen kívül hagyva az előírásokat és a biztonsági protokollt megszegve túlságosan közel hajózott partokhoz.

7. Mindent a győzelemért! (Rudy, 1993)

Rudy Ruettiger még kisiskolásként a fejébe vette, hogy belőle futballsztár lesz. Pedig az amerikai futball világa csak kőkemény és harcedzett embereknek való. A zöldfülű Rudy azonban nem ismer félelmet, és mindent megtesz, hogy elérje célját.

Mindent a győzelemért! (Rudy, 1993)

Miért hamisította meg a történelmet?

A Mindent a győzelemért az egyik legfelemelőbb sportdráma, azonban az igazsághoz nem sok köze van. Emlékszünk még arra a jelenetre, melyben a játékosok megpróbálják meggyőzni az edzőt, hadd játszhasson Rudy? Vagy arra, hogy a közönség skandálja a sportoló nevét? Nos, ebből semmi nem történt meg.

6. Az Argo-akció (Argo, 2012)

1979-ben Iránban forradalom tört ki, és a dühös tömeg megostromolta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. Hat embernek sikerült kicsúsznia az ostromból, és elmenekültek a kanadai nagykövethez, de csak napok vagy órák kérdése volt, hogy mikor akadnak a nyomukra. Tony Mendez (Ben Affleck), CIA ügynök békés polgári mentőakciót tervezett, hogy hamis útlevelekkel kicsempéssze őket az országból.

Az Argo-akció 2012

Miért hamisította meg a történelmet?

Ben Affleck 3 Oscar-díjas filmje meglehetősen pontatlan abban a tekintetben, hogy minimalizálta Kanada közbenjárást az eseményekben. Az USA egykori elnöke, Jimmy Carter azonban elmondta, hogy az akció kitervelése 90 százalékban a kanadaiak érdeme, és nem a CIA-é, ahogy a film ábrázolja.

5. Hajsza a győzelemért (Rush, 2013)

1976-ban a száguldó cirkusz rajongói legendás párharcnak lehettek szemtanúi a vagány brit versenyző James Hunt, és a fegyelmezett, zseniális pilóta, 1975 világbajnoka, Nikia Lauda között. Az idény során kis híján végzetes balesetet szenvedő osztrák hat héttel a súlyos sérülése után ismét volán mögé ült, hogy visszaszerezze a bajnoki trófeát.

Hajsza a győzelemért (Rush, 2013)

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár a 2012-es sikerfilmet méltatta a szakma és a nézők is nagyra értékelték, a valóságban azonban Niki Lauda és James Hunt viszonya korántsem volt ennyire ‘ellenséges’. Olyannyira jóban voltak, hogy egy időben volt egy közös házuk is, és gyakran jártak együtt italozni.

4. Amerikai mesterlövész (American Sniper, 2014)

Az Amerikai mesterlövész minden idők egyik legtehetségesebb lövészének életét mutatja be. Chris Kyle-t édesapja tanította meg lőni, majd az amerikai hadsereg tagjaként kiváló lövésszé képezte magát. Tengerészgyalogos-kommandós lett, s Irakban és a világ más háború által sújtotta területein csaknem 150 ellenséges katonával végzett. Élete azonban nem volt mentes a csalódásoktól és fájdalmas veszteségektől.

Amerikai mesterlövész /American Sniper, 2014/

Miért hamisította meg a történelmet?

Clint Eastwood filmje nagy sikernek örvendett a kritikusok és a nézők körében, azonban néhány ítész rámutatott a történelmi pontatlanságokra is. Ilyen például Mustafa (az ellenséges mesterlövész) ábrázolása, aki igen hangsúlyos szerepet kap, holott az eredeti történetet feldolgozó regényben mindössze egy bekezdésben szerepel.

3. JFK – A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását. A tragédiát övező számtalan rejtély közepette igyekszik utat találni Jim Garrison (Kevin Costner), a magányos jogász, aki fel akarja tárni az igazságot, és meg akarja találni a választ a mindenkit foglalkoztató kérdésre: ki ölte meg valójában Kennedyt?

John F. Kennedy - A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár a JFK ennek ellenkezőjét állítja a film végi vallomással, David Ferrie mindvégig tartotta magát az ártatlanságához. A cselekmény összeesküvés elmélete ráadásul egy 1967-es pletykán alapszik, melyet ’72-ben pontról pontra megcáfoltak. Arról nem is beszélve, hogy a való életben a koronatanút (Perry Russo) begyógyszerezték a vallomása előtt, amit a film egyáltalán nem ábrázol.

2. 300 (2006)

Párszáz spáratia katona a segédcsapatokkal karöltve hősisesen küzd a Xerxes vezette perzsák ellen a Thermopülai-szorosnál, hogy időt nyerjenek a görög seregek egyesítésére. Azonban amikor az ellenésg a hátuk mögé kerül, Leonidas és 300 katonája dicső küzdelmükkel örökre beírják nevüket a történelembe.

300 (2007)

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár képregény adaptációról van szó, nem túlságosan jogos számon kérni rajta a történelmi hitelességet, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a spártai hős sereg valójában nem 300, hanem a görög városok által küldött katonákkal együtt 7000 emberből állt. A túlerő ettől persze még hatalmas volt, ugyanis a perzsa sereg hozzávetőlegesen 100 ezer főből állt.

1. A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Sir William Wallace a skót tröténelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy  országában a kegyetlen I. Edward, angol király uralkodása miatt kaotikus állapotok uralkodnak. Hosszú rábeszélés és hősies példamutatás árán hadsereggé kovácsolja a hitehagyott skót népet, és a sereg élén csatába indul a szabadságért.

A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Miért hamisította meg a történelmet?

Egy skót történész, Ewan J. Innes állítása szerint egy csipetnyi igazságot sem tartalmaz. Már maga az 1276-os évszám pontatlan, ugyanis ebben az évben Skócia és Anglia között béke volt, III. Sándor életben volt, és a viszálykodás csak a három évvel később bekövetkezett halála után alakult ki. Eközben Wales hercegnője, Izabella mindössze kilenc éves volt, és boldogan élt (férj nélkül) Franciaországban.

15 film, amit életed során legalább egyszer látnod kell

(Forrás: Mafab)


Article Tags: · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download