10 film, amiről sosem hitted volna, hogy igaz történeten alapszik

10 film, amiről sosem hitted volna, hogy igaz történeten alapszik

13363

Nagyszerű filmek, melyek igaz történeten alapszanak

Az igaz történeten alapuló filmek valahogy mindig máshogy hatnak az emberre. Könnyebben átjön a film lényege és mondanivalója, öröme vagy szomorú hangulata. Folyamatosan érzékelhető, hogy nem csak egy jópofa vagy éppen siralmas kitalációról, fantáziáról van szó, hanem egy megtörtént eseményről. Íme 10 döbbenetes sztori, ami nem csupán kitaláció!

1) A Zodiákus (Zodiac, 2007)

San Franciscóban egy őrült, de zseniális sorozatgyilkos szedi az áldozatait. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, a lakosság körében pedig lassan eluralkodik a pánik: a gyilkosságok között látszólag nincs összefüggés. A gyilkos pedig játékba kezd a rendőrséggel és az újságokkal, rejtélyes, kódolt üzenetekben kommunikálva. Paul Avery (Robert Downey Jr.) újságíró és Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) rajzoló bíznak abban, hogy képesek megfejteni az üzeneteket, és elkapni a Zodiákus névre keresztelt arctalan pszichopatát.

Zodiákus (Zodiac, 2007)

Tudtad, hogy…?

… a Zodiákusként ismert sorozatgyilkos az 1960-as évek végén tartotta rettegésben Észak-Kaliforniát? Számos áldozatot hagyott maga után, miközben a rendőrséggel macska-egér játékot játszva rejtjeles üzeneteket és leveleket küldött a San Francisco Chronicle-nek és más újságoknak; személyazonosságára nem derült fény, sosem kapták el.

2) A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég tulajdonosa lett, és huszunhat évesen már heti 1 millió dollárt keresett. Még több pénz, még több hatalom, nők és kábítószerek; ezek hajtották Belfortot. Mit sem törődve a nyomában loholó FBI ügynökökkel, a bróker teljesen elmerült a korrupcióban.

Érdekességek A Wall Street farkasa című, 2013-as alkotásról

Tudtad, hogy…?

… az igazi Jordan Belfort és Leonardo DiCaprio többször találkozott a forgatás előtt, s a színész megpróbált néhány olyan esetet is előcsalogatni a brókerből, amelyek ugyan nem szerepeltek a könyvében, de a filmvásznon jól mutattak volna? Ilyen az volt, amikor a Stratton Oakmont egyik céges buliján pelenkáns csimpánzok görkoriznak a brókerek szórakoztatására (ilyen csimpánzokat a stáb csak Flordiában talált, így azokat onnan át kellett szállítani a forgatási helyszínre, New Yorkba).

3) Hét év Tibetben (Seven Years in Tibet, 1997)

11 hegymászó tragikus halála után az osztrák Heinrich Harrer (Brad Pitt) úgy dönt, hogy dicsőséget hoz hazájának, és meghódítja a Nanga Parbat csúcsot. Eközben az öreg Európában kitör a második világháború, és Harrert letartóztatják az angolok. Az osztrák hegymászó többször is megpróbál elmenekülni fogvatartóitól, végül sikerrel is jár, Peter Aufschnaiter (David Thewlis) barátjával a közeli Lhasa városában, a szent városban találnak menedéket. A szigorú szabályok szerint idegenek nem léphetnek be Lhasába, de a szerzetesek ezúttal kivételt tesznek. Peter itt találja meg a szerelmet, Harrer pedig életre szóló barátságot köt az ifjú Dalai Lámával, akit angolra, történelemre, földrajzra és a nyugati civilizáció szokásaira tanít.

Hét év Tibetben, 1997

Tudtad, hogy…?

… Kína kormánya negatívan bírálta a filmet, amiért a kínai hadsereg katonáit arrogánsnak és kegyetlennek ábrázolták, míg a Dalai Lámát pozitív színben tüntették fel?

4) Út a vadonba (Into the Wild, 2007)

A friss diplomás Christopher McCandless számára csak most kezdődik az élet. Építhetne karriert, családot alapíthatna, ő azonban belevág az ismeretlenbe, és bejárja Amerikát. Kalandos útja során egy igazi vándor sorsa tárul elénk: két év alatt a dél-dakotai búzamezőkön át a Colorado folyó zuhatagain keresztül, egy neohippi kolónián át egészen Alaszkáig hatolt gyalogosan és stoppal. A kaland azonban tragikus véget ért, és a természet megmutatta kegyetlen oldalát, ami nincs tekintettel se korra, se nemre, se erkölcsi kiválóságra. A bölcsesség és a naivitás, a tanulás és a tudás határmezsgyéjén a fiúnak szembe kellett néznie saját képességeinek korlátaival.

Út a vadonba /Into the Wild, 2007/

Tudtad, hogy…?

… a rendező, Sean Penn farkasokat bérelt a forgatáshoz egy ügynökségtől? Órákat játszott velük, etette őket, és játszott velük. A farkasok egy része még most is él, és meglátogathatók a Wolf Country USA-nél Palmer városában.

5) A zongorista (The Pianist, 2002)

1939-ben Varsóban Wladyslaw Szpilmanra, a zongoraművészre lesújt a háború. Mikor bombázni kezdik a várost, a lemezstúdió felfüggeszti a működését, ő pedig hazamegy. Otthon családtagjai már lázasan készülnek a menekülésre a nácik elől. Wladyslaw nagyon kötődik a városhoz, és nem akarja elhagyni azt, ráadásul ott lakik szerelme,  Dorota is. A nő retteg az antiszemita láztól, és félti szeretteit, akik már beköltöztek a fallal lezárt gettóba.

A zongorista (The Pianist, 2002)

Tudtad, hogy…?

… Adrien Brody 2002-ben a maga 29 évével lett a legfiatalabb színész, aki Oscar-díjat vehetett át férfi főszereplő kategóriában? Meg is dolgozott a szerepéért. Amellett, hogy éheztette magát, eladta lakását, autóját, és megtagadott magától szinte mindent, hogy átélhesse a szerepét.

6) Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a nők manipulásásáról. Frank szülei válását nem tudja feldolgozni, ezért amikor el kéne döntenie, hogy édesapjával vagy inkább édesanyjával marad, elrohan a döntés elől. Fiatal, nincs szakmája, nincs pénze, mindössze a szélhámosságra való képessége van meg. Jóképű csibész, aki kezdteben csekkeket hamisít, majd beáll a Pan Am légitársaság másodpilótájának, és a levegő James Bondja lesz, de belekóstol az orvosi és ügyvédi karrierbe is. Nem tud sok időt egy helyben tölteni, mert nyomában jár az FBI különleges hamisítási ügyekkel foglalkozó nyomozója, Carl Hanratty (Tom Hanks).

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

Tudtad, hogy…?

… Frank Abagnale Jr., a film történetéhez szolgáló könyv írója egy nyilatkozatában azt mondta, hogy ezt a filmet csak Steven Spielberg tudja elkészíteni? Azonban egy későbbi nyilatkozatából megtudhattuk, hogy ő maga sohasem találkozott a rendezővel, és még a forgatókönyvet sem volt módjában elolvasni, viszont nem volt vele gondja, hogy az apját a filmben sokkal jobb színben tüntette fel Spielberg, mint amilyen ő a valóságban volt.

7) Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) csupán negyvenhárom éves, amikor agyvérzést kap, és kómába esik. Húsz nappal később a férfi magához tér, ám szinte teljesen lebénult, csupán a bal szemét képes mozgatni. Egy speciális eszközt fejlesztenek ki számára, így Jean-Do újra képes felvenni a kapcsolatot a világgal. A tragikus állapota ellenére sikerült megőriznie szellemi frissességét, humorát, szexualitását és életszeretetét. A férfi betűről betűre haladva lassan megírja könyvét az érzelmeiről, egy csodás képzeletbeli utazás keretein belül.

Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Tudtad, hogy…?

… a szövegkönyv egy korábbi változata angol volt, a főszerepre pedig Johnny Deppet szánták? A színész azonban A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007) forgatása miatt nem tudta vállalni a szerepet.

8) A lehetetlen (Lo imposible, 2012)

Thaiföld kiváló hely egy családi vakációra. Ezért dönt úgy Henry (Ewan McGregor) és Maria (Naomi Watts), hogy három gyermekükkel ott töltik a karácsonyt. A téli szünidő kiválóan telik, egészen december huszonhatodikának reggeléig, mikor egy váratlan földrengés következtében hatalmas szökőár indul meg Thaiföld partjai felé, a család pedig az utóbbi idők legpusztítóbb természeti katasztrófájának áldozatává válik. A valós eseményeket feldolgozó film nem csak a természet pusztító erejéről, de az együttérzés, a bátorság, és a jóindulat hatalmáról is szól.

A lehetetlen /Impossible, 2012/

Tudtad, hogy…?

… a történetet a 2004-es természeti csapás, és egy spanyol túlélő család története inspirálta?

9) 127 óra (127 Hours, 2010)

Aron Ralston (James Franco) 2003-ban egyedül nekivág egy kanyontúrának a Utah állambeli Nemzeti Parkban. A férfi egy szerencsétlen mozdulat miatt lezuhan egy sziklahasadékba, és beszorul a karja. Először még próbál segítségért kiabálni, de a hasadék elnyeli a hangját, kimerülve igyekszik kitalálni, hogyan élhetné túl a helyzetet. A film Aron fogságának 127 óráját dolgozza fel.

127 óra (127 Hours, 2010)

Tudtad, hogy…?

… amikor Aron megtudta, hogy James Franco fogja őt alakítani elmondta, hogy biztosra veszi, hogy hitelesen el fogja tudni őt játszani?

10) A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge, 2016)

A második világháború idején egy amerikai katonai orvos, Desmon Doss fegyvertelenül indul a csatamezőre, ugyanis erkölcsi nézeteivel ellenkezik az emberölés. A férfi hőssé válik, amikor a háború legvéresebb, okinawai összecsapásában egyetlen elsütött fegyver nélkül hetvenöt ember életét menti meg, kiérdemelve ezzel a Kongresszus Becsület Érdemrendjét.

A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge, 2016) - Kritika

Tudtad, hogy…?

… amikor Desmond T. Doss-t megkérdezték hogy hány katonát mentett meg, ő körülbelül 50-et mondott? Egy szemtanú szerint azonban közel 100-at, végül megegyeztek 75-ben.

10 tanulságos, sok mondanivalóval bíró film, amit látni kell

(Történetek és érdekességek forrása)

//spencer//


Article Tags: · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download