FILMEZZUNK.HU
A 6 legjobb filmadaptáció Jane Austen világhírű regényei alapján

A 6 legjobb filmadaptáció Jane Austen világhírű regényei alapján

40

A legjobb filmadaptációk Jane Austen világhírű regényei alapján

Ha az összes olyan filmet meg akarnánk nézni, melyeket Jane Austen regényei ihlettek, akár több évig is eltartana, mire mindnek a végére érnénk. Ha „csak” a minőségi, és valóban szórakoztató filmadaptációkra lennénk kíváncsiak, az is biztosan egy-két hónapunkba kerülne, mire mindet végigélveznénk (hacsak éjjel-nappal nem ülünk a tévé előtt). Ezek az alkotások tökéletesek egy csajos filmmaratonhoz. Íme egy kis ízelítő a világhírű angol írónő műveinek kiváló filmfeldolgozásaiból, természetesen a teljesség igénye nélkül.

1) Értelem és érzelem

Az eredeti művet Jane Austen 1811-ben írta meg Sense and Sensibility címmel. Aki igazán nagy Jane Austen rajongó, és nem mellesleg nincs ellenérzése a 90′-es évek előtt készült filmekkel szemben, bátran belevetheti magát a fotelbe egy gőzölgő ötórai teával, és végignézheti az 1971-ből, illetve az 1981-ből származó Értelem és érzelmet, ugyanakkor fiatal fejjel a legtöbben inkább a két viszonylag újabbnak számító feldolgozást kedvelnék. Az 1995-ös film elképesztően jó színészgárdája meghozta a gyümölcsét: Kate Winslet Marianne Dashwood-ként (az érzelem megtestesítőjeként), Emma Thompson pedig Elinor Dashwood-ként (két lábon járó megfontoltságként) szerepel. Thompson 1996-ban Oscar-díjat nyert alakításáért. A 2008-as, eddigi legújabb változat többek között Charity Wakefield és Hattie Morahan színészi tehetségét dicséri.

Értelem és érzelem (Sense and Sensibility, 1995)

2) Büszkeség és balítélet

Jane Austen legismertebb műve 1813-ban kerülhetett először a könyvespolcokra. Már a két világháború között is magától értetődő tény volt, hogy Jane Austen legkedveltebb regénye mindig is a Büszkeség és balítélet lesz. 1938 és 1980 között összesen nyolc filmadaptáció készült, melyekben több évtized kiváló színészei és színésznői csillogtatták meg tehetségüket Elizabeth Bennet, Mr. Darcy vagy éppen a társaságukba tartozó egy-egy hölgy vagy úr szerepében. 1957-ben olasz, 1961-ben pedig holland film készült az írónő regénye alapján. Döbbenetes titkok övezik az 1958-as Büszkeség és balítélet sorozatot, melyet sajnos sohasem fogunk tudni megnézni, hiszen eltűnt az összes szalag eltűnt belőle! Soha véget nem érő viták zajlanak arról, hogy az „új”, rövidebb (2005-ös) Büszkeség és balítélet, vagy a „régi”, hatórás (1995-ös) sorozat-e a jobb. Sok érv szól mindkét kitűnő alkotás mellett, többek között a szerencsés színészi választások: Colin Firth kontra Matthew Mcfayden, illetve Jennifer Ehle kontra Keira Knightley. Az ember egészen beleborzong!

Colin Firth ma ünnepli 56. születésnapját, íme néhány érdekesség róla

3) Mansfield Park

Az eredeti az 1814-es regény. Három filmváltozatot érdemes megemlítenünk. A legrégebbit 6 epizódban forgatták le 1983-ban. Kiváló brit színészek játszanak az 1999-es változatban: Frances O’Connor és John Lee Miller igazán felejthetetlenné teszik ezt a verziót. 2007-ben megjelent a legfrissebb Mansfield Park Iain B. MacDonald nagyszerű rendezésében.

Mansfield Park

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · ·