7 elképesztő filmadaptáció, ami jobb, mint a könyv

7 elképesztő filmadaptáció, ami jobb, mint a könyv

10482

A legjobb filmadaptációk

Mindig hatalmas kihívás egy bestseller regényből olyan filmet készíteni, ami garantált kasszasiker. Általában a kritikák a könyvet ezerszer jobbnak ítélik, mint az adaptációját. Sajnos akadnak néhányan, akik nehezen ismerik el, hogy vannak olyan irodalmi alkotások, melyek a vásznon kelnek csak igazán életre. Elismerjük, hogy ez nem gyakori, de csodák csodájára időnként a rendező tényleg lepipálja az írói művet!

A brightside.me szerint legalábbis ezek a filmek jobban sikerültek. Az alább felsorakoztatott hét példán kívül azonban még számtalan rendezői gyöngyszem bukkan fel, ne habozz ezeket megemlíteni, vagy megosztani velünk véleményedet kommentben.

7. Színes fátyol /The Painted Veil, 2006/

Somerset Maugham könyve a főszereplőre, Kitty Garstin változó, életre kelő érzelmeit tartja górcső alá. Szerelem, hűség, kötelesség, csalódás. John Curran filmrendező és kiváló csapata megkísérelte mindezt tágabb látószögből megjeleníteni. Megmutatják, hogy a szerelem előbb-utóbb kihűl, és mindenkinek meg kell tanulnia bátorságot gyűjteni ahhoz, hogy megtegye a helyes lépést.

Színes fátyol (The Painted Veil, 2006)

6. A cápa /Jaws, 1975/

Peter Benchley író eredeti ötlete egy kisvárost rettegésben tartó fehér cápa története volt. Steven Spielberg filmjében is ez a szörnyeteg rémíti halálra az embereket. A hetvenes években készített rémisztő thriller tartogat néhány olyan pillanatot, amikor a nézőknek leesik az álla, nem hiába tartják az egyik legnagyobb filmtörténeti klasszikusnak.

A cápa (Jaws, 1975)

5. Benjamin Button különös élete /The Curious Case of Benjamin Button, 2008/

Ez a film sokban különbözik F. Scott Fitzgerald novellájától, mely csupán néhány oldalba tömöríti bele Benjamin izgalmas és magával ragadó történetét az ő nem mindennapi öregedési folyamatáról. Amit Fitzgerald kihagyott, azt hozzátette David Fincher filmrendező. A szerelem, a hit és a remény története egy második esélyt ad a filmadaptációnak.

Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button, 2008) - Teljes film magyarul!

4. A nagy Gatsby /The Great Gatsby, 2013/

Ha már F. Scott Fitzgerald, akkor legyen A nagy Gatsby! Az aztán regény a javából! Hogyan lehetséges, hogy a filmadaptáció mégis több színt visz a történetbe, elvarázsolva a nézőt a szívből jövő érzelmek világába? Csak azután döbbenünk rá a szereplők lényének összetettségére és bonyolultságra, ha vásznon is megelevenednek előttünk az általuk kedvelt fényűző életmód árnyoldalai.

Leonardo Dicaprio - A nagy Gatsby /Great Gatsby, 2013/

3. A segítség /The Help, 2011/

Kathryn Stockett regénye nemhiába ihlette meg Tate Taylor rendezőt. Az Oscar-díjas Emma Stone által bravúrosan alakított Skeeter Phelan halált megvető bátorságról tesz tanúbizonyságot, amikor két fekete szolgáló igaz történetét akarja megírni az amerikai szegregáció idejében. A filmmel ellentétben Stockett művében ténylegesen a sötét bőrszínű bejárónők szólalnak meg, szinte hallható a fehérektől eltérő nyelvhasználatuk, melyet körülölel az írói vénával megáldott Skeeter választékos megfogalmazása. Ettől lesz igazán egyedi a regény, és pontosan ez teszi kihívássá a megfilmesítését is.

A segítség (The Help, 2011)

2. A remény rabjai /The Shawshank Redemption, 1994/

Stephen King Rita Hayworth and Shawshank Redemption című novellája talán nem a legmeghatóbb, legromantikusabb vagy legkomolyabb műve, de kiváló alapul szolgált A remény rabjai című filmhez, mely filmtörténeti klasszikussá nőtte ki magát, és méltán tekinti mindenki kihagyhatatlannak, minden idők egyik legjobb alkotásának. Még maga az író, Stephen King is elismerően nyilatkozott róla, és művei egyik kedvenc variációjának tekinti.

A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

1. Forrest Gump /1994/

Próbáljuk meg először elolvasni a művet, és csak azután megnézni az az alapján készült filmet! Kizárt, hogy Winston Groom amerikai író Forrest-jét elbűvölőbbnek találjuk, mint a Tom Hanks által ragyogóan alakított különcöt. Robert Zemeckis filmje osztatlan sikert aratott és arat még most is, 23 évvel a premier után. A furcsa, de elragadó férfi története mindig megolvasztja a szíveket.

15 dolog, amit nem gondoltál volna a Forrest Gump című filmről

12 horror film, amiket valós események ihlettek

//Jana//


Article Tags: · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download