FILMEZZUNK.HU

A filmtörténet 15 legmegrázóbb holokauszt mozija

106198

Holokauszt témájú filmek

Összeállításunkban olyan filmeket ajánlunk, amelyek a 20. század történelmének egyedülállóan sötét fejezetét helyezik reflektorfénybe: az 1933 és 1945 közötti eseményeket, a fasizmus térnyerésének folyamatát, a holokauszt történetét és utóhatását. A második világháborút már rengetegszer láthattuk vissza különböző képkockákban, ám magáról a Holokauszt szörnyűségeiről kevesebbet tudnak az emberek. Mi most ebből a témából próbáltuk kiválasztani a tizenöt legjobban sikerült alkotást.

1. A csíkos pizsamás fiú (2008)

A nyolcéves Bruno (Asa Butterfield) gondtalanul éli hétköznapjait Berlinben, a Harmadik Birodalom központjában, büszke katona apjára, de nem sejti, hogy családjával együtt hamarosan átirányítják őt, méghozzá egy olyan helyre, ami nemhogy gyerekeknek, de embernek sem való. Mert a papa bizony egy koncentrációs tábor élére kerül valahol Lengyelországban, és ott valódi náci elhivatottsággal ügyködik, miközben az anyuka gyermekeit félti a borzalmaktól, és próbálja megakadályozni, hogy Bruno megtudja, mi történik valójában szolgálati villájuk szomszédságában.

A csíkos pizsamás fiú (The Boy in the Striped Pyjamas, 2008)

A két gyermek barátsága örökre megváltoztatja Bruno életét, aki kénytelen rájönni, hogy milyen szörnyűségek zajlanak a körülötte lévő világban.

2. Schindler listája (1993)

A második világháború elején kerül a megszállt Lengyelországba Oscar Schindler (Liam Neeson). Kiváló kapcsolatai révén gyárat szerez, és a háborús megrendeléseknek köszönhetően meggazdagszik. Könyvelője, Itzhak Stern (Ben Kingsley) rábeszéli, hogy foglalkoztasson üldözötteket, akiknek így megmentheti az életét. Gyára, az Emalia a zsidók utolsó menedéke lesz. 1944-ben a nácik jóformán mindenkit gázkamrába küldenek. Csak az nem hal meg, akinek a neve szerepel Schindler listáján.

Schindler listája (Schindler's List, 1993)

A Schindler listája alkotói az 1994-es legrangosabb filmes díjátadókon 7 Oscart és 3 Golden Globe-ot vihettek haza.

3. Jób lázadása (1983)

Jób és felesége a Tisza menti faluban él. A szerencsétlen sorsú emberek, miután hét gyermeküket eltemették, elhatározzák, hogy örökbe fogadnak valakit. Jób a közeli városka árvaházából kiválasztja Lackót. Azt akarja, hogy legyen kire hagynia majd a vagyont, amit – hitben és emberségben -, egész életükön át gyűjtöttek. A történelem vihara azonban elsöpri ezt az álmot. A német megszállás után hamarosan elszabadul a pokol, megkezdődik a deportálás.

Jób lázadása (1983)

4. A felolvasó (2008)

Michael (David Kross), a kamaszfiú hirtelen rosszul lesz az utcán. Segítségére siet egy nála jóval idősebb nő, akinek hálául felolvasni jár. A fiú beleszeret a Hannába (Kate Winslet), aki azonban egyszercsak eltűnik. Nyolc évvel később a már joghallgató Michael (Ralph Fiennes) bejár a bíróságra a náci háborus bűnösök pereire. Egyszercsak megpillantja a vádlottak padján a nőt, akibe beleszeretett.

A felolvasó (2008)

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·