FILMEZZUNK.HU
Daniel Day-Lewis legjobb filmjei

A 10 legjobb film Daniel Day-Lewis-tól, amit vétek lenne kihagyni

21887

Daniel Day-Lewis legjobb filmjei

Daniel Day-Lewis brit-ír kettős állampolgárságú színész. A Bristol Old Vic Theatre School elvégzése után számos színdarabban és filmben szerepelt, melyeknek köszönhetően három Oscar-díjat, három BAFTA-díjat és egy Golden Globe-díjat nyert el. A filmipar egyik legválogatósabb színészeként tartják számon, az elmúlt tíz évben mindössze három filmben tűnt fel. A „method acting” képviselője, szerepei iránt állandó elhivatottságot mutat, s kutatómunkát is végez velük kapcsolatban. Gyakran marad szerepében a kamerán kívül is a forgatási munkálatok alatt. Sir Daniel Michael Blake Day-Lewis a napokban ünnepli születésének a 66. évfordulóját, melynek alkalmából egy listába szedtünk 10 filmet, amit mindenképpen látni kell tőle.

10. Lincoln (2012)

1865-ben végéhez közeledik az amerikai polgárháború. Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis), az újraválasztott elnök elhatározza, hogy bármi áron, de rákényszeríti a kongresszust az alkotmány kiegészítésére: a rabszolgaság elötlésére.  A politikai nyomás ellenére a kiváló stratéga eléri célját, bár ellenfelei mindent megtesznek, hogy ne járjon sikerrel.

Lincoln (2012)

Tudtad, hogy…?

Két Oscar-díjat is nyert az alkotás, amiből az egyik Daniel Day-Lewis-nak járt a legjobb színész kategóriában. Daniel Day-Lewis volt az első színész, aki Oscar-díjat nyert egy Steven Spielberg által rendezett filmben. Steven Spielberg eredetileg Liam Neeson-t szerette volna Lincoln szerepére.

9. Kilenc (Nine, 2009)

Guido Contini (Daniel Day-Lewis) középkorú és nagyon híres filmrendező, aki egyszerre kerül magánéleti és szakmai krízisbe. Rengeteg nő van az életében, akik között egyensúlyozni próbál, ott van például a felesége, Luisa (Marion Cotillard), a szeretője, Carla (Penélope Cruz), a filmsztár, aki egyben a múzsája is, Claudia Nardi (Nicole Kidman), idős jelmeztervezője, Liliane La Fleur (Judi Dench), egy amerikai divatszakértő újságíró, Stephanie (Kate Hudson), az örömlány a múltjából, Saraghina (Stacy Ferguson), illetve édesanyja.

Kilenc (Nine, 2009)

Tudtad, hogy…?

A musical 4 Oscar- és 5 Golden Globe jelöléssel is büszkélkedhet, azonban díjat nem sikerült nyernie. Szülinapos színészünket utóbbi kategóriában jelölték.

8. Az ártatlanság kora (The Age of Innocence, 1993)

Newland Archer (Daniel Day-Lewis) nem sokkal eljegyzése után megismerkedik menyasszonya rokonával, a kétes hírű Ellen Olesnkával (Michelle Pfeiffer). Archer, a helyi elõkelõ társaság megbecsült tagja saját társadalmi rangját használja arra, hogy helyreállítsa Ellen Olenska megtépázott hírnevét. Azonban az idõ múlásával egyre erõsebb vonzalom ébred benne az asszony iránt, egyre jobban tetszik neki az, ahogy Ellen szembeszáll a társasági illemmel és a képmutatással. Amikor Newland felismeri saját érzelmeit, úgy dönt, hogy egyre jobban sietteti May Wellanddal (Winona Ryder) kötendő esküvőjét, ám mégis bevallja Ellennek, hogy mit érez iránta. Az asszony azonban tudja, mit jelentene Newland számára egy kompromittáló viszony, s inkább elhagyja New Yorkot.

Az ártatlanság kora (The Age of Innocence, 1993)

Tudtad, hogy…?

A három főszereplő, Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer és Winona Ryder egytől egyig Martin Scorsese első számú választásai voltak a szerepükre. A hölgy, aki Winona Ryder mellett áll és csodálja az eljegyzési gyűrűjét a Beauforts bálon, valójában Tamasin Day-Lewis, Daniel Day-Lewis testvére, aki épp a városban járt, hogy meglátogassa a testvérét és Martin Scorsese elcsábította egy kisebb szerepre. Tamasin amúgy szakácskönyvek szerzőjeként ismert.

7. A bunyós (The Boxer, 1997)

A bunyós című filmben a 14 év börtönbüntetés után szabadult Danny, az egykori IRA-terrorista, elhatározza, hogy megváltozik. Temperamentumát úgy dönt, hogy a bokszolásban vezeti le. Azonban ezt a régi társak nem nézik jó szemmel. A férfinek régi szerelmével, Maggie-vel újjáéledő kapcsolat is akadályokba ütközik: apja, az IRA vezető embere és börtönben ülő terrorista férje miatt.

A bunyós (The Boxer, 1997)

Tudtad, hogy…?

A produkció 3 Golden Globe jelöléssel is büszkélkedhet, azonban díjat nem sikerült nyernie. Szülinapos színészünket a legjobb drámai színész kategóriában jelölték.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·