Robin Williams legjobb filmjei

15 Robin Williams film, amit mindenképpen látnod kell

15608

Robin Williams legjobb filmjei

Robin Williams Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező és producer 1951-ben született Chicagóban ezen a napon. Ez alkalomból pedig összeválogattuk a legjobb filmjeit. Így emlékezünk rá.

Kihagytuk a kedvenc filmedet a legendás színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Robin Williams alkotás nyerte el legjobban a tetszésedet!

15. Rumlis vakáció (Rv, 2006)

De a családfő ultimátumot kap főnökétől: meg kell jelennie egy coloradói megbeszélésen, különben búcsút mondhat a munkájának. A szorult helyzetben Bob úgy dönt, hogy összeköti a kellemest a hasznossal. Repülőút helyett az aszfaltturnét választja, és azzal nyugtatgatja vonakodó családját, hogy a közös út majd jól összehozza őket. Ám már az indulás pillanatában világossá válik, hogy ez az álom inkább rémálom.

Rumlis vakáció (Rv, 2006)

Tudtad, hogy…?

… a férfi, akinek a képe a lakókocsi oldalán található, nem más, mint a rendező, Barry Sonnenfeld?

14. Csodás álmok jönnek (What Dreams May Come, 1998)

Annie (Annabella Sciorra) és Dr. Chris Nielsen (Robin Williams) házasságán otthagyja a nyomát életük legnagyobb tragédiája, két gyermekük korai halála. Annie nem képes túltenni magát a gyászon, Chris pedig minden tőle telhetőt megtesz, hogy rendbe hozza életüket. Négy évvel a történtek után Chris egy balesetben életét veszti, majd a Paradicsomba kerül. Itt újra találkozik gyermekeivel és szeretett kutyájával. Megtudja, hogy felesége nem sokkal a balesete után öngyilkosságot követett el, és az alvilágba jutott. A derék férj Alberttel (Max von Sydow), az őrangyalával az asszony felkutatására indul.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Tudtad, hogy…?

Annabella Sciorra nem akart megjelenni a filmben, de Robin Williams meggyőzte őt?

13. Hook (1991)

Peter Banning (Robin Williams) nagyon elfoglalt ügyvéd, mindig csörög a telefonja, és állandóan rohan valahova. Családjával egyáltalán nem tud foglalkozni. Lemarad a fia baseball meccséről, mindenhonnan elkésik, az ígéretei semmit nem érnek. Felesége, Moira (Caroline Goodall) sok küzdelem árán elviszi Londonba, hogy megünnepeljék Wendy nagyi (Maggie Smith) születésnapját. Az éj leple alatt Hook kapitány kilép a mesék birodalmából, és elrabolja Peter gyerekeit. Csak Pán Péter mentheti meg őket.

Hook (1991)

Tudtad, hogy…?

… Robin Williamsnek Pán Péter karaktere miatt teljes felsőtestét és a karjait is rendszeresen le kellett borotválnia?

12. Aladdin (1992)

Agrabah városában él a furfangos utcagyerek, Aladdin és barátja, Abu, egy kismajom. Jafar, a szultán kapzsi varázslója évek óta vágyódik egy csodalámpa után, amiben egy titokzatos dzsinn lakik, aki a legenda  szerint minden kívánságot teljesít. Azonban a csodalámpát csak az találhatja meg, aki nem is keresi. Jafar ravasz csellel ráveszi Aladdint, hogy hozzon el neki egy lámpát a Csodák Barlangjából.

Aladdin (1992)

Tudtad, hogy…?

… Robin Williams Dzsini szövegeinek nagy részét improvizálta? Még a kezdet kezdetén közel 20 órás hanganyagot vettek fel a színésszel, amelyből Eric Goldberg, Dzsini rajztervezője igen sokat merített a karakter megalkotásánál.

11. A szeretet szimfóniája (August Rush, 2007)

August Rush egy ír gitáros és egy New York-i csellista gyermeke, aki azonban árvaként nő fel. A fiút elképesztő zenei tehetséggel áldotta meg az ég, egyetlen vágya azonban, hogy megtalálja szüleit. Kutatásában a titokzatos férfi, Wizard siet segítségére, együtt indulnak útnak, hogy megtalálják August elveszett családját.

A szeretet szimfóniája (August Rush, 2007)

Tudtad, hogy…?

… Robin Williams “Wizard”-előadását Bono ihlette?

10. A kétszáz éves ember (Bicentennial Man, 1999)

A Martin család legújabb tagja, Andrew (Robin Williams), a háztartási robot, akit arra programoztak, hogy némán és kötelességtudóan teljesítse tulajdonosai minden kívánságát. Csakhogy Andrew különbözik a többi robottól, mindenbe beleszól, saját véleménye van, sőt érzelmekre is képes, és beleszeret a kislányba, akire vigyáznia kell. Andrew-nak megadatott a halhatatlanság, ám ő mégis halandó életre vágyik.

A kétszáz éves ember (Bicentennial Man, 1999)

Tudtad, hogy…?

… a robotok három törvényét Isaac Asimov alkotta meg?

9. Jumanji (1995)

Miután Alan rátalál a tiktokzatos Jumanji-táblára, leül játszani Sarah-val. Ekkor azonban a 12 éves fiú egy pillanat alatt eltűnik, és Jumanji dzsungelvilágában találja magát. Csak akkor kerülhetne ki a csapdából, ha valamelyik játékos egy meghatározott számot dobna. Alan 26 évre az őserdő foglya marad, egészen addig, ameddig két fiatal, Judy és Peter meg nem találják a társasjátékot. A férfi azonban csak akkor szabadulhat ki, ha a két gyermek megtalálja a felnőtt Sarah-t.

Jumanji (1995)

Tudtad, hogy…?

… a filmet sokan kritizálták azért, mert annak ellenére, hogy családi filmként reklámozták, túl ijesztő egy gyereknek? Állítólag még maga Robin Williams sem engedte meg a gyerekeinek, hogy megnézzék.

8. Ébredések (Awakenings, 1990)

Dr. Malcolm Sayer magának való, de kiváló kutató orvos, aki a Baibridge-i Kórház ideggyógyintézetén úttörő kísérletekbe kezd. Betegei gyerekkoruk óta szinte csak vegetálnak egy súlyos agyhártyagyulladás miatt. Sayer meg van róla győződve, hogy képes visszahozni betegeit a normális életbe, és felébreszteni a bennük szunnyadó embert.

Ébredések (Awakenings, 1991)

Tudtad, hogy…?

… forgatás közben Robin Williams véletlenül eltörte Robert De Niro orrát?

7. Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991)

A Halászkirály legendája című filmdrámában egy rádiós műsorvezető csupán heccből, a női nem kiirtására szólítja fel egyik betelefonálóját. Ám valaki, aki hallgatja a műsort, komolyan veszi a kijelentést és gyilkos ámokfutásba kezd, a műsorvezetőt pedig kirúgják állásából. A férfi az alkoholba menekül és az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatja. Nehezen dolgozza fel egyrészt a véletlen kijelentésből fakadó tett következményét, másrészt a szakmai sikertelenséget. Egy napon rablótámadás éri és egy hajléktalan férfi siet segítségére, aki középkori lovagnak képzeli magát.

Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991)

Tudtad, hogy…?

Bruce Willis is részt vett a meghallgatáson?

6. Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

A Welton Akadémia tanára egészen rendhagyó módszerekkel kezdi meg a tanítást 1959-ben a konzervatív iskolában. Diákjait arra ösztönzi, hogy ne könyvből akarják megtanulni az életet. A felismerés minden diákban változást idéz elő, mely végül lázadáshoz vezet.

Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

Tudtad, hogy…?

… az eredeti forgatókönyv szerint Robin Williams karaktere meghalt volna leukémiában? Azonban a rendező úgy döntött, hogy a történetet a diákokra helyezi, így ez a szál kikerült a szkriptből.

5. Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van (Mrs. Doubtfire, 1993)

Daniel Hillard (Robin Williams) csapnivaló családapa, legalábbis felesége szerint, aki válni szeretne, és férjétől még a gyerekeik láthatási jogát is sajnálja. Ám amire Daniel férfiként nem volt alkalmas, arra idős nőnek maszkírozva tökéletes: megszületik Mrs. Doubtfire alakja, aki saját családjához kerül felvigyázónőnek. Daniel egyre jobban érzi magát a szerepben, ami ráadásul jól is áll neki, a családja is kezdi megszeretni, a probléma csak az, hogy ez az idill egy csalásra épül. Mrs. Doubtfire szerepe pedig kezd Daniel fejére nőni.

Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van (Mrs. Doubtfire, 1993)

Tudtad, hogy…?

… Robin Williams a film reklámkampánya során gyakran adott interjúkat Mrs. Doubtfire jelmezben?

4. Hazudós Jakab (Jakob the Liar, 1999)

Jakab Heym egy lengyelországi gettóban raboskodik megannyi társával egyetemben. A rabok elzárva a külvilágtól csak találgatni tudnak felszabadulásukat illetően. Jakab megelégelve a helyzetet kitalálja, hogy beszerzett egy rádiót, amely folyamatosan a szövetségesek közeledtéről tudósít – tehát közel a szabadulás ideje. Társai olyannyira fellelkesülnek, hogy a férfinek nincs szíve bevallani az igazságot, ezért tovább folytatja a hazudozást.

Hazudós Jakab 2000

Tudtad, hogy…?

… rengeteg szakmabeli hangot adott annak, hogy se Oscarra, se Golden Globe-ra nem jelölték a filmet?

3. Patch Adams (1998)

Patch Adams örökre megváltoztatta a gyógyításról kialakított képünket. Egy olyan időszakban kezdett dolgozni, amikor az orvosok puszta tárgyakként, megoldandó problémaként tekintettek betegeikre, de ő meglátta bennük az embert, és rájött, hogy az emberi közelség, és főképp a nevetés legalább annyira fontos a gyógyuláshoz, mint a megfelelő diagnózis és a gyógyszerek. Ez a film az ő történetét mutatja be.

Patch Adams 1998

Tudtad, hogy…?

… Robin Williams néha tartott egy-egy stand up comedy előadást az egyetem hallgatóinak, ahol forgattak?

2. Good Will Hunting (1997)

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de fotografikus memóriájának köszönhetően megoldhatatlannak tűnő matematikai feladatokat old meg. Egy újabb kocsmai verekedés után azonban nem tud kibújni a büntetés alól, az egyetlen ember, aki ebben a nehéz helyzetben segíthet neki, Sean McGuire (Robin Williams) pszichológus.

Good Will Hunting (1997)

Tudtad, hogy…?

… Robin Williams utolsó sora: “A kis szaros. Ellopta a szövegemet.” improvizáció volt? Eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben.

1. Jó reggelt, Vietnám! (Good Morning, Vietnam, 1987)

A Vietnamban harcoló amerikai alakulatok szórakoztatására új rádiós műsorvezető érkezik a táborba Adrian Cronauer (Robin Williams) személyében. Cronauer jókedvű műsorai, tele vagány rockzenével és szókimondással hamar a katonák kedvencévé válnak. Ikonikus beköszönő szövege, “Jó reggelt Vietnam!” mindenki számára egyet jelent a vidámsággal a háború szörnyűségei közepette. A műsorok azonban, amelyek nyíltan kritizálják a parancsnokokat és a háborút magát, hamarosan szemet szúrnak a vezetésnek.

Jó reggelt, Vietnám! (Good Morning, Vietnam, 1987)

Tudtad, hogy…?

… Robin Williams az összes rádióadást improvizálta?

Kihagytuk a kedvenc filmedet a legendás színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Robin Williams alkotás nyerte el legjobban a tetszésedet!

10 világhírű film, amit Magyarországon forgattak

(Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása)

//spencer//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download