A 6 legjobb film, amiben a mesterséges intelligencia az úr

A 6 legjobb film, amiben a mesterséges intelligencia az úr

18285

6 film, amiben a mesterséges intelligencia az úr

Hollywood is egyre inkább érdeklődik a modern technika fejlődése iránt, így természetes, hogy egyre több szuperkomputereket és önállóan gondolkodó robotokat felvonultató, epikus alkotás önti el a mozikat. Ezekből válogattunk össze hét, műfajban és üzenetében teljesen eltérő filmet, a teljesség igénye nélkül. Íme hat film, amiben tényleg a mesterséges intelligencia az úr!

Ha toplistánk nem tartalmazza a te kedvencedet, amiben a mesterséges intelligencia játssza a főszerepet, írd meg nekünk hozzászólásban vagy Facebook oldalunkon kommentben!

6. Chappie (2015)

A Johannesburgban elszaporodó bűntények miatt a dél-afrikai kormány csúcstechnológiás végrehajtó robotokkal próbálja fenntartani a rendet. A robotokat tervező fiatal zseni, Deon Wilson(Dev Patel) otthon egy mesterséges intelligencia programot fejleszt, de a robotokat gyártó cég igazgatója (Sigourney Weaver) megtiltja, hogy tesztelje. Egy leselejtezett robot azonban pont jól jön Wilsonnak, aki így titokban feltölti rá programját. Chappie életre kel, és innentől kezdve képességeit hol jó, hol rossz célokra használja, attól függően, kinek a társaságába kerül, ezzel is morális kérdéseket felvetve a nézőben.

Az alkotásban egyébként végig ott húzódik a rejtett transzhumanizmus is, többször felmerül ugyanis annak a lehetősége, hogy mesterséges intelligencia helyett valaki a saját elméjét tölti fel egy robotba – ez a koncepció pedig kulcsfontosságú a film befejezésével.

5. 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, 1968)

Stanley Kubrick mára már kultuszfilmmé vált három órás művének kultikus képei közé tartoznak a kongadobok hangjára a Föld mögül felkelő Nap vagy a fekete monolit. A filmben a Jupiter holdjához küldött űrhajó egy Holdról küldött jelet követ, intelligens lények után kutatva. A fedélzeten ,,él” HAL-900, az űrhajó rendszereit fenntartó mesterséges intelligencia.

Képes a szóbeli kommunikációra, érzelmek felismerésére, érvelésre, sőt, még sakkozni is tud. Eleinte HAL együttműködik a legénységgel, azonban minden baljósra fordul, amikor HAL kijelenti: ,,Sajnálom Dave, attól tartok, nem tehetem”.

4. Tron, avagy a számítógép lázadása (Tron, 1982)

Tron korának úttörő filmje volt, szinte teljesen számítógéppel megrajzolt látványvilága már az olyan sci-fik előtt lenyűgözte a közönséget, mint a Terminátor vagy a Star Wars. A történet szerint az ENCOM számítástechnikai vállalat által megtervezett, nemes egyszerűséggel csak Mesterprogramnak nevezett mesterséges intelligencia folyamatos tanulás mellett tervezőinél is okosabbá válik és a Pentagon és a Kreml rendszerei feletti hatalomátvétellel fenyeget.

Tron, avagy a számítógép lázadása (Tron, 1982)

Egy másik programozó, Kevin Flynn (Jeff Bridges) megpróbál behatolni a vállalat rendszerébe, azonban egy betörési kísérlet közben a Mesterprogram digitalizálja Flynnt, ezzel az úgynevezett Rácsra küldve a főhőst, ahol a Mesterprogram szoftverei emberi módon viselkednek. Így kezdődik meg a programozó harca a programmal- a számítógép szívében.


Article Tags: · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download