FILMEZZUNK.HU
A feledhetetlen Robin Williams 10 legemlékezetesebb alakítása

A feledhetetlen Robin Williams 10 legemlékezetesebb alakítása

6571

Robin Williams legjobb filmjei

Sokunk kedvenc színésze, Robin Williams hét éve már, hogy nincs közöttünk. A Chicagóban született, egy Oscar-díjjal és hat Golden Globe szobrocskával rendelkező zseniális előadó már gyermekkorában is szórakoztatta kortársait. Az akkor még nagyon visszahúzódó Robin ezzel próbálta palástolni félénkségét. 1973-ban bejutott a Julliardra és dialektológiai tanulmányai alatt rengeteg akcentust elsajátított. A 70-es évek elejétől számos stand-up comedy turnén vett részt. 1997-ben az Entertainment Weekly a legjobb komikusnak választotta. Filmes pályafutása alatt 68 produkcióban vállalt szerepet, mint színész, szinkronhang és ügyvezető producer, amiből mi most megpróbáltuk kiválasztani az általunk 10 legjobban tetszett alkotást.

10. Ébredések (Awakenings, 1991)

Dr. Malcolm Sayer magának való, de kiváló kutató orvos, aki a Baibridge-i Kórház ideggyógyintézetén úttörő kísérletekbe kezd. Betegei gyerekkoruk óta szinte csak vegetálnak egy súlyos agyhártyagyulladás miatt. Sayer meg van róla győződve, hogy képes visszahozni betegeit a normális életbe, és felébreszteni a bennük szunnyadó embert.

Ébredések (Awakenings, 1991)

Sajnos az Oscar gálán egyik jelölését sem tudta díjra váltania a film, de nálunk akkor is helye van a legjobbak között. Ha a kedves olvasóink között van olyan, aki doktori pályán halad és még nem látta ezt az alkotást, akkor kifejezetten ajánljuk neki. Robin Williams olyannyira beleélte magát a forgatásba, hogy véletlenül eltörte Robert De Niro orrát.

9. Hook (1991)

A középkorú ügyvéd a felnőttvilág hajszolt és fantáziátlan világát éli, s már rég nem emlékszik arra, hogy gyermek is volt egyszer, sőt Pán Péterként a meseország hőse. Hook, a gonosz kalózkapitány azonban elrabolja gyermekeit, s próba elé állítja: képes-e még csodára, tud-e még küzdeni és szeretni. Útra kel Seholországba, egy olyan világba, amelyben nem a pénz, a rang számít, hanem a szív.

Hook (1991)

Egy Pán Péter klasszikus Steven Spielberg rendezésében, amit valószínűleg már mindenki letudhatott gyermekkorában. Bár azóta is és azelőtt is volt több feldolgozása már a legendás regénynek, de megkockáztatjuk, hogy ez az etalon.

8. Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991)

A Halászkirály legendája című filmdrámában egy rádiós műsorvezető csupán heccből, a női nem kiirtására szólítja fel egyik betelefonálóját. Ám valaki, aki hallgatja a műsort, komolyan veszi a kijelentést és gyilkos ámokfutásba kezd, a műsorvezetőt pedig kirúgják állásából. A férfi az alkoholba menekül és az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatja. Nehezen dolgozza fel egyrészt a véletlen kijelentésből fakadó tett következményét, másrészt a szakmai sikertelenséget. Egy napon rablótámadás éri és egy hajléktalan férfi siet segítségére, aki középkori lovagnak képzeli magát.

Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991)

Olvasóink körében talán az egyik legismeretlenebb alkotása, mégis helye van a legjobbak között. Robin Williams nagyszerű alakításáért Golden Globe-díjat is kiérdemelt.

7. Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

Egy olyan pedagógus érkezik az ötvenes évek végén a hagyományőrző, elit gimnáziumba, a Welton Akadémiára, aki túl azon, amit tanít, valamivel többet ad diákjainak. Dacolva az iskolai hatalmasságokkal és a méltatlankodó szülőkkel, olyan leckéket ad a fiúknak, amelyek semmilyen tankönyvben nem szerepelnek. “Legyen az életetek rendkívüli!”, ösztönzi őket, hogy kövessék saját szenvedélyeiket. A rendhagyó irodalomórákon a költészet és romantika segítségével öntudatra ébreszti diákjait, életre szóló leckét ad nekik önállóságból, barátságból és az igazi emberei értékekből.

Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

Minden idők egyik legjobban sikerült tanári filmje! Robin Williams egyszer azt nyilatkozta, hogy az általa megszemélyesített tanár, John Keating pont olyan volt, amilyenre mindig is vágyott. Az alkotás kötelező tananyag Észak-Amerika angol szakos gimnáziumaiban.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·