FILMEZZUNK.HU
A legjobb életrajzi filmek

8 elképesztően izgalmas életrajzi film, amit vétek lenne kihagyni

60159

A legjobb életrajzi filmek

„Életrajz? Kizárt!” Valamiért az emberben az a tévképzet él, hogy az életrajzi filmek és regények hosszúak, unalmasak, éppen ezért nagy ívben kerülendőek. Ha azonban sikerül levetkőznünk a valóban megtörtént események rovására fenntartott előítéletünket, meglepő mértékben élvezni fogjuk az erőskezű politikusnő, a halált megvető bátorságú számítógépes szakember, vagy akár a dadogó király küzdelmes életét is. Jöjjön nyolc megható, elgondolkodtató vagy éppen lélegzetelállítóan izgalmas igaz történet.

Életrajzi filmek toplistánkból kimaradt a kedvenced? Kérünk írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy szerinted melyik az az alkotás melynek még helye lenne az életrajzi filmek összeállításunkban!

8. Schindler listája /Schindler’s List, 1993/

„Én csak parancsot teljesítettem”- hallhatta bárki megrökönyödve a bíróságon a magas rangú náci tisztek szájából elhangzó kifogást több millió ártatlan ember meggyilkolása ellen. Vajon mi lenne a helyzet akkor, ha a náci Oskar Schindler (Liam Neeson) kerülne oda, aki szintén parancsot teljesített- a lelkiismeretéét. Hitler „végső megoldása” ellenére látszólagosan működtetett gyárakban dolgoztatni több ezer zsidó embert, kimentve őket a halál torkából- nos, nem sok mindenkinek lenne mersze ehhez, főként egy olyan a sötét korszakban.

Schindler listája (Schindler's List, 1993)

7. A lehetetlen /Lo imposible, 2012/

Henry (Ewan McGregor), Maria (Naomi Watts) és három csemetéjük felhőtlen thailandi nyaralása egy pillanat alatt rémálommá válik a szökőár miatt. Vajon lehetséges a felébredés? Vajon a család minden tagja egymásra talál, mint a mesékben? Az igaz történetekből különösen nehéz filmet készíteni, hiszen még az eredeti sztorihoz legvérmesebben ragaszkodó rendezőnél is becsúszhat egy kevés fikció. Ebben a filmben azonban nemigen volt lehetősége Juan Antonio Bayona-nak bármiféle változtatásra: a szörnyűségeket átélt Bennett család minden apró mozzanatot a megtörténteknek megfelelően kívánt megörökíteni, ami egy-két apró részlettől eltekintve megvalósult.

A lehetetlen /Impossible, 2012/

6. A szív bajnokai /The Blind Side, 2009/

Michael Oher (Quinton Aaron) élete szomorúan kezdődik: édesanyja kábítószerfüggő, apját nem ismeri, semmi reménye a jövőjét illetően. Az utcán él, örül, ha valahol meg tud mosakodni. Amikor azonban Leigh Anne Tuohy-nak (Sandra Bullock) megesik a szíve az út szélén mackósan ballagó, szívszaggatóan esendő fiún, lehetőségek tárháza nyílik meg előtte. A Tuohy család nem mindennapi  melegséggel fogadja a csendes, visszahúzódó srácot, akinek lehetősége nyílik megmutatni a világnak, hogy az utcán élő, rongyos emberekben rejlő milliónyi csoda és kincs csak egy kis szeretetre vár.

A szív bajnokai /Blind Side, 2009/

5. A király beszéde /The King’s Speech, 2010/

György (Colin Firth) egy sor kudarcot él meg súlyos dadogása miatt, ráadásul egyik szakértő sem válik be. Amikor már feladja reményt, felesége, Erzsébet hercegné (Helena Bonham Carter) felkeresi az Angliában élő, ausztrál származású Lionel Logue-t (Geoffrey Rush), a híres-hírhedt logopédust. Lionel a beszédhiba nemcsak a fizikai, hanem a lélektani hátteret is igyekszik megtalálni, ami az angol uralkodóház tagjának, később pedig királynak az esetében igencsak körülményes.

A király beszéde (The King's Speech, 2010)

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · ·