FILMEZZUNK.HU
Megható üzenetet hagyott ránk a magyar filmtörténelem egyik legnagyobb alakja

Megható üzenetet hagyott ránk a magyar filmtörténelem egyik legnagyobb alakja

1372

Megható üzenetet hagyott ránk a magyar filmtörténelem egyik legnagyobb alakja

1928. szeptember 21-én született Sinkovits Imre, az elmúlt évszázad színészlegendája. Papnak készült, végül Isten más hivatást szánt neki, amelyet fantasztikusan végzett. Egy csodálatos beszéddel emlékezünk rá! A halálig aktív színész 1998-ban egy máig emlékezetes beszédet mondott a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban: egészen hihetetlen, hogy ez a beszéd mennyire megállja a helyét 2020-ban is. Sőt, talán aktuálisabb mint valaha!

Megható üzenetet hagyott ránk a magyar filmtörténelem egyik legnagyobb alakja

„Egy hetven esztendős vén diák az óbudai Árpád Gimnáziumból kéri türelmeteket néhány mondat erejéig. Legelébb is, sohasem felejtsétek el iskolátok névadójának, Kőrösi Csoma Sándornak élete példáját. No nem kell ezért világutazókká válnotok, hogy a magyarság eredetét, őshazáját felkutassátok. Akad felfedezni, megőrizni való e 75 esztendeje Csonka Hazában is! (Elég ha Csoma Sándor szülőfalujára, a háromszéki Kőrösre gondolunk.) Nem kell elzarándokolni a távoli Dardzsiling régi angol temetőjébe sem, ahol végre megpihen „…egy szegény, árva magyar pénz és taps nélkül! Ki nemzetének bölcsejét kereste és a maga sírját találta itt – de halhatatlanságát is!”, miként sírfeliratán olvasható.

Élete példáját kutassátok s kövessétek! Önfegyelmét és szorgalmát, keresztény hitét és edzett testét, puritán életvitelét, hatalmas műveltségét! S mindezeket a Haza és Emberiség szolgálatába állítva! Ez a mai harsogó-csápoló-idegrángásos, lélektelen „fogyasztói társadalom”, diszkóival, hamburgerjeivel, drogos-alkoholos tömeghisztériájával, mint a hínár húz le a tartalmatlan, csenevész élet mocsarába!

Az így elsatnyult testben, milyen lélek lakozhat? Márpedig Magyarországnak testben és lélekben is erős, egészséges, keresztény Ifjúságra és Családokra van szüksége, ha fenn akarunk maradni a jövő századokban, évezredekben! De feladat vár Rátok a nyelvápolás terén is. Nem a tibeti nyelvtan s szótár elkészítése, csupán Édesanyátok nyelvének tisztán tartása, megőrzése, hogy szeplőtlen gazdagságában adhassátok tovább gyermekeiteknek, unokáitoknak! Mert ez az egyik, tán legerősebb kapocs, mely összeköt Valamennyiünket, élő és holt magyarokat! Végezetül! Nem az Őshazát kell keresnünk! (De azért ismerjük meg a tudósok, nyelvészek, régészek s néprajzosok eddigi kutatásait, eredményeit.)

Ezt a mostani, megcsonkított, fenyegetett sorsú Hazát kell megismernünk, felemelnünk, becsülnünk és megvédenünk, magunknak s a Jövendőnek! Tamási Áronnal szólva: „Mi végre vagyunk a világon? Hogy valahol otthon legyünk benne!” Ez a „valahol”, itt van a talpunk alatt! Magyarország! Fiatal Barátaim! Tudom, nem kevés, amit kértem Tőletek. De csak így, s csak ezért érdemes élni! Márpedig e Nemzetnek annyi hősi halottja volt, most hősi élőkre van szüksége! Hiszem, Ti azok lesztek! Megfáradt, öreg, de szeretetet, hitet sugárzó karommal ölellek Benneteket!”

Sinkovits Imréről 2011-ben utcát neveztek el Budapesten, három évvel később a Nemzeti Színház díjat alapított emlékére. Egy olyan művész született a múlt század elején, aki a legnehezebb időkben is vállalta hitét, értékeit. Aki végig hálás tudott lenni Isten adta tehetségéért.

Így néznek ki az Egri csillagok sztárjai 50 évvel a forgatás után

(via 777blog.hu)


Article Tags: · · · · ·