FILMEZZUNK.HU
10 agyon használt filmklisé, amelynek nincs semmi köze a valósághoz

10 agyon használt filmklisé, amelynek nincs semmi köze a valósághoz

1556

10 agyon használt filmklisé, amelynek nincs semmi köze a valósághoz

A mozi nem éppen ideális tudásforrás, csak trendi. A dokumentumfilmeket kedvelőkhöz képest sokan fikciós filmeket néznek, amik gyakran tévesen mutatják be a valóságot, hogy élvezetesebbé tegyék a cselekményt. Ez az oka annak, hogy sok néző elhisz sokféle mítoszt.

1. A nap nem sárga

Lehet, hogy a filmkészítők nem akarnak olyan dolgokat bemutatni, amelyek esetleg nem úgy néznek ki, mint ahogy megszoktuk őket. A nap sárgának tűnik, mert a légkörünk eltorzítja a valódi színét. Akik már utaztak az űrben, azok tudják az igazságot, méghozzá, hogy a nap valójában fehér. Ezzel ellentétben a filmekben szereplő napot mindig sárgának mutatják.

2. A letartóztatás során nem olvassák fel az ember jogait

A filmjelenetekben, amikben a gyanúsítottaknak a jogait olvassák fel, elég furán néznek ki: egy személyt beültetnek az autóba, és azt mondják, hogy joga van hallgatni, és bármit, amit mond, felhasználhatják ellene a bíróságon. A gyanúsítottak jogait ugyan fel kell olvasni, de nem letartóztatás során. A gyanúsítottnak jó, ha tudja a jogait még a kihallgatás előtt. A vallomásoknak figyelmeztetés nélkül nincs jogi ereje.

3. A DNS nem őrizhető meg sokáig a borostyánban

A Jurassic Parkban a tudósok egy dinoszaurusz DNS-mintáját vonják ki egy szúnyogból, ami megcsípte a dinót és borostyánban konzerválódott. Ez persze csak egyes írók fantáziájának szüleménye, ugyanis a DNS lebomlik, és a borostyán nem megfelelő ennek tárolására. Sajnos az az igazság, hogy nem tudjuk kinyerni a valódi dinoszauruszok DNS-ét. És ha mégis van olyan, akkor az olyan helyen van, ahol folyamatosan fagy van.

4. Azonnali kommunikáció hatalmas távolságokon át lehetetlen

Néha az írók azt gondolják, hogy ha egy másik kontinensről egyazon időben tudunk beszélni valakivel, akkor azt az űrhajósoknál is be lehet mutatni. Nos, akik ezt gondolják, azoknak rossz hírünk van, ugyanis ez nem egyezik a fizika törvényeivel. Beszélhetünk valakivel a Holdon, de ha valaki a Mars felszínén van, az már egyszerűen lehetetlen. Még ha fénysebességgel küldünk is jelet, körülbelül 12,5 percet vesz igénybe a Mars elérése.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · ·