FILMEZZUNK.HU
15 dolog, amiről a filmkészítők éveken át hazudtak

15 dolog, amiről a filmkészítők éveken át hazudtak

13191

15 dolog, amiről a filmkészítők éveken át hazudtak

Vákuumban nincs hang, ezért robbannak fel az űrhajók hangtalanul. Láva mellett állni valóbaj veszélyes. És nem, nem fogsz tudni lassan elsétálni, miközben egy robbanás van a hátad mögött — elgázolna a sokkhullám. Manapság sok ember tudja, hogy ezek nem csak filmes klisék, de valójában hamisak is. Ugyanakkor vannak nem csak kitalált történeteken alapuló filmek, amelyek sok más dologról hazudnak. Alábbi összeállításunkban tucatnyi ilyen filmes klisét néztünk át a legjózanabb gondolkodásmóddal, és alig várjuk, hogy elmagyarázhassuk, miért nem szabad hinni bennük.

1) Az autók bármit kibírnak

15 dolog, amiről a filmkészítők éveken át hazudtak

A Halálos Iramban filmek végig hazudtak nekünk. A versenyautók hihetetlenül összetettek, és karbantartásuk rengeteg plusz törődést igényel. Ráadásul nem is mindig képesek az átlagos utakon menni a sok extra fejlesztés miatt. Például, miközben városi utcákon versenyeznek, a Formula 1 gondoskodik arról, hogy az összes szennyvízcsatorna biztosítva legyen, néha még le is hegesztetik őket. Viszont előfordul, hogy az autók alatti nyomás így is széttöri őket, és ilyenkor az jármű nem is tudja folytatni a versenyt az okozott károk miatt. Emellett a közönséges autók egyáltalán nem alkalmasak a látványosan hosszú ugrásokra, hiszen a futómű és a gumiabroncsok nem úgy lettek tervezve, hogy kibírjanak ekkora terhet és azonnal tönkre is mennének.

2) “Önnek jogában áll egy telefonhívást kezdeményezni.”

15 dolog, amiről a filmkészítők éveken át hazudtak

Egy klasszikus kifejezés, amelyet a rendőrök a letartóztatottaknak olvasnak fel. Ezt a Miranda-figyelmeztetésnek hívják, amikor a fogvatartottak hallgatáshoz való jogáról, és az ügyvéd igénybevételének jogáról beszélnek. Arra is figyelmeztetik őket, hogy minden, amit mondanak felhasználható ellenük a bíróságon. De ez igazából nem ilyen egyszerű. Először is, a hívást kezdeményező jog csak az Egyesült Államokban áll fenn. Angliában például egyáltalán nincs ilyen. Másodszor pedig, egyes államokban teljesen más szabályok vonatkoznak: Kaliforniában például minden letartóztatott személynek 3 telefonhívásra van joga.

3) Biztonságos szemetesládába ugrani.

15 dolog, amiről a filmkészítők éveken át hazudtak

Sok filmben van olyan jelenet, ahol az üldözött főhős a magasból egy szemetesládába ugrik, majd könnyedén kimászik belőle és bármilyen sérülés nélkül fut tovább. Magasból még egy medencényi vízbe, vagy egy nagy adag vattába is veszélyes ugrani, nem is beszélve a fekete szemeteszsákokról, amik üvegpalackoktól vagy kiégett körtéktől kezdve bármivel tele lehetnek. A valóságban Ace Ventura, Neo és sokan mások is biztos, hogy megsérültek volna a mutatvány után.

4) Biztos kiütés egy mozdulattal

15 dolog, amiről a filmkészítők éveken át hazudtak

Sok filmben lehet olyat látni, hogy a karakter egy legyintéssel leküldi ellenfelét a padlóra. Pár percen belül az ájult ember visszaszerzi eszméletét és folytatja a küzdelmet, mintha mi sem történt volna. Néha amikor a főszereplőnek több időre van szüksége, ellenfele akár órákig is kiütve feküdhet. Ez közel sem hasonlít a valósághoz.

  • Egy ütés aligha elegendő egy edzett ember kiütésé A legreálisabb az, hogy sok, erős ütés után kerül csak valaki padlóra.
  • Csupasz ököllel való ütések az ütőnek is veszélyesek lehetnek, hiszen így könnyen eltörhet a csuklójuk, vagy ujjaik. Ezért védik a profi sportolók is mindig kesztyűvel a kezüket.
  • A kiütés nem mindig az eszmélet elvesztését jelenti. Ez valójában az az állapot, amikor az ellenfél nem képes folytatni a küzdelmet. Ha eszmélet elvesztésről van is szó, az csak pár másodpercre szokott bekövetkezni. De ha nincs ilyen, a kiütött személy elvesztheti egyensúlyérzékét, nehezen kel fel, zavarodott, és biztosan nem tudna elfutni, vagy folytatni egy verekedést.
  • Nem számít melyik testrész kapta a kiütéses verést – általában komoly sérülés a vége, és a sérültnek orvosi segítségre van szüksége a túléléshez és a maradandó fogyatékosság elkerüléséhez.
  • A hosszú ideig tartó eszméletvesztések nem engedik meg a küzdelmeket, mert ez valószínűleg halálhoz vezetne.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · ·