FILMEZZUNK.HU
Top 10 dráma az 1980-as évekből

Top 10 dráma az 1980-as évekből

2956

6: Szárnyas fejvadász

A replikáns fejvadász, Deckard új küldetést kap: a Földre szökött replikánsokkal kell végeznie. Ezen embertestű gépek azonban sokkal gyorsabbak és erősebbek az embernél, hatalmuk nagyobb, de élethosszuk korlátozott. A Szárnyas fejvadász a replikánsok és az emberek élete, valamint annak determináltsága közt von párhuzamot, illetve jelenít meg egy kiváló melodrámát sci-fi keretben.

Ez a film boncolgatja az emberi lét és az élet értelmének kérdéseit, utóbbit a replikánsoknál, gyártásuk során korlátozzák.

Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

5: Acéllövedék

Stanley Kubrick filmje egy Vietnámba érkező hadegység történetét meséli el a kiképzéstől a háború végéig. A kiképzőtáborban Pyle közlegényt kiközösítik, aki szakaszvezetőjük hatására lemorzsolódik a csapatról, amelynek akkor még nem látott következményei lesznek. Az Acéllövedék az egyik legkeményebb (vietnami) háborús dráma, amely szinte tanulmányszerű alapossággal számol be a háborút megelőző folyamatoktól, a befolyásoló tényezőkön keresztül a sorstalan végig.

Acéllövedék (Full Metal Jacket, 1987)

4: Szemet szemért

A nyár legmelegebb napjaiban egy brooklyni olasz pizzériában komoly ellentétek kerülnek felszínre a helyet vezető olaszok és a helyi feketék között: az épület dicsőségfalán csak olasz-amerikaiak vannak, nincs köztük néger. Ebből az érdekellentétből következő agresszió, majd a későbbi fizikai konfrontáció egy hatalmas – napjaink eseményeivel párhuzamba vonható – tragédiába torkollik, amely örökre megváltoztatja a helyiek viszonyait.

Top 10 dráma az 1980-as évekből

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · ·