FILMEZZUNK.HU
Top 10 dráma az 1980-as évekből

Top 10 dráma az 1980-as évekből

2958

3: Krisztus utolsó megkísértése

Martin Scorsese műremeke a kereszténység és a hit kérdéskörét dolgozza fel, egy – az általunk ismert történet – kicsit másabb verziójával: Jézus ebben az esetben kereszteket ácsol a rómaiaknak keresztre feszítésre, tiltakozva ezzel saját – még számára kétséges – messianisztikus szerepe ellen. A neki szánt szerep megtagadása az azzal járó felelősség okozta kételyek és a velejáró szenvedés miatti félelem következtében történik, de nem sokáig lehet menekülni egy egyetlen személyre szabott prófécia elől.

Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ, 1988)

2: Jöjj és lásd!

Egy fiatal fehérorosz fiú a II. világháború évek óta tartó – közvetlen környezetén érzékelhető – hatásai következtében be szeretne lépni hazája partizánjai közé. Azonban ezt önként nem teheti meg, viszont elhatározása után nem sokkal besorozzák. A partizánok az első küldetésre nem viszik magukkal nagy szomorúságára, viszont így túléli a bombázást, ami után visszaindul szülőfalujába megkeresni édesanyját. Főhősünk az apró településre érve azonban nem a várt megnyugvást érzi, hanem a borzalom érzete fokozódik, mígnem közben szembesülünk – mint nézők – a háború egyik legembertelenebb tömeggyilkosságával, melynek drámai hatását a szereplők fizikai változása nyomatékosítja.

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

1: Amadeus

Milos Forman lélegzetelállító filmje a XVIII. század egyik legnagyobb párharcát szemlélteti, azonban ez nem a csatatéren játszódik. Ezt a viadalt az auditív síkon játsszák, a frontvonal pedig a tehetséges Salieri és a zseni Mozart közt húzódik, mindezek ellenére a harc egyhangú: Salieri támad, Mozart ezt nem érzékeli. Az egyoldalú harc érdekfeszítő bemutatása, valamint a tudatlanság, a felismerés hiánya miatt képződő szívszorító események teszik az Amadeust a 80-as évek egyik legerősebb drámájává.

Amadeus /1984/

//Szerző: Csuka Gergő//

Emily Blunt és John Krasinski elárulták a boldog házasság titkát – Eléggé meglepődtünk rajta!

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · ·