FILMEZZUNK.HU

8 magával ragadó film a színesbőrűek küzdelmeiről

65231

5) A szabadság himnusza /Amazing Grace, 2006/

William Wilberforce a brit parlament fiatal, idealista politikusa a 18. század végén. Gyönyörködik a természetben, szerelmes lesz, megházasodik. Mindeközben azonban történelmet ír azzal, hogy előmozdítja a rabszolgákkal való kereskedelem ellen irányuló törvény elfogadását, fennhangon dalolva a szabadság himnuszát a mindvégig makacsul és zajosan ellenálló politikustársainak.

A szabadság himnusza /Amazing Grace, 2006/

6) Belle /2013/

Did Elizabeth Belle-t (Gugu Mbatha-Raw) halmozottan hátrányos helyzetűnek mondaná a mai ember: törvénytelen gyermek, félvér, nő és ráadásul fekete, ami különösen nehézzé teszi az életét a 18. században. Hogyan boldogulhat egy ilyen lány egy fehér családban, mely szereti és elfogadja, de kénytelen a törvénynek engedelmeskedve megkülönböztetni őt bizonyos dolgokban? Édesapja ráadásul rendkívüli jelentőségű döntés meghozatala előtt áll mint a polgári ügyek legfőbb bírája. Vajon befolyásolhat egy ilyen magas rangú személyt a magánéleti vívódása? Vajon van esélye Dido-nak bebizonyítani, hogy a szerelem, a kitartás, a bátorság végül győzni fog az önérdek felett?

Belle /2013/

7) Selma /2014/

Magával ragadó alkotás Martin Luther Kingről, Lyndon Baines Johnsonról és a civil mozgalmakról, melyek megváltoztatták Amerikát. Ava DuVernay letette a 2014-es év egyik legjobb filmjét az asztalra, ami méltón mutatja be Martin Luther King életének egyik legfontosabb pillanatait, és nem fél megmutatni azt a fajta könyörtelenséget, amit épeszű ember főleg a mai világban már nem tudna elviselni és legfőképpen, megérteni. A Selma szóljon azoknak, akik átélték ezt a borzalmas időszakot, és szenvedtek miatta, és persze szóljon nekünk, filmszerető embereknek a film, mely egy remek korrajz a ’60-as évekről, nem mellesleg pedig egy kiváló történelmi dráma.

Selma 2014

8) Emlékezz a titánokra /Remember The Titans, 2000/

1971-ben a virginiai Alexandria városában épp csak megkezdődött a faji elkülönítés felszámolása. Két iskola összevonása, majd egy új, színes bőrű futballedző, Herman Boone (Denzel Washington) kinevezése után a feszültségek egyre fokozódnak. A fehérekből álló Titánok nevű csapat tagjai nehezen fogadják el Boone vezetését, ám hamarosan felismerik, hogy a gyűlölködés felesleges, és a legnagyobb erő az összefogásban rejlik. A bajnokságban való sikeres szerepléshez a Titánok csapatának egységre van szüksége!

Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans, 2000)

“Keresztény nagymamám volt a legnagyobb hatással az életemre” – Will Smith

//Jana//

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · ·