FILMEZZUNK.HU
A 12 legjobb Steven Spielberg által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

A 12 legjobb Steven Spielberg által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

29059

Steven Spielberg legjobb filmjei

Steven Spielberg korunk egyik legkiemelkedőbb direktora, aki nem mellesleg 4 Oscar-díj mellett 3 Golden Globe szobrocskával is rendelkezik. Az elmúlt években erős érzelmi töltetű témákat érintett filmjeiben, mint a holokauszt borzalmai a Schindler listájában, a rabszolgaság az Amistadban, a háborús viszontagságok a Ryan közlegény megmentésében és a terrorizmus a Münchenben. Nem korhatáros filmjeinek egyik gyakran visszatérő témája az a gyermeki, néha talán naiv hit és rácsodálkozás, ami megjelenik például a Harmadik típusú találkozások, az E. T., a Hook és az A. I. – Mesterséges értelem című filmjeiben. A zseniális direktor a napokban ünnepli születésének 77. évfordulóját, melynek alkalmából kiválasztottuk az általa vezényelt 12 kedvenc filmünket.

A toplista kizárólag saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

12. München (Munich, 2005)

1972 szeptemberében a müncheni olimpián palesztin terroristák 11 izraeli sportolót gyilkolnak meg. Az esemény nyomán megindul az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egyik legnagyobb nemzetközi akciója, amelynek keretein belül az Avner Kaufman (Eric Bana) vezette titkosügynökök csoportja azt a feladatot kapja, hogy felkutassa és megölje a müncheni terrorakció kitervelőit.

München (Munich, 2005)

Steven Spielberg valós eseményeken alapuló, mélyenszántó történelmi thrillere egyedülálló módon veti fel a felelősség, a kötelesség, a személyes áldozat és a bosszú kérdéseit. A München George Jonas “Vengeance” című könyvén alapul, ami állítólag a volt Moszad-ügynök, Juval Aviv igaz történetét meséli el. Az izraeli titkosszolgálat tagadja Aviv és Jonas állításait, Aviv azonban maga is több könyvet írt az eseményekről.

11. Amistad (1997)

Az igaz történetet feldolgozó film egy csoport afrikai rabszolga hihetetlen útjának krónikája. Az afrikaiak elfoglalják elrablóik hajóját, és megpróbálnak visszatérni szeretett szülőföldjükre. Amikor a hajót, a La Amistadot elkapják, a foglyokat az Egyesül Államokba viszik, ahol a börtönben várják sorsukat, és a vád ellenük: emberölés. Lenyűgöző csata bontakozik ki, mely felkelti az egész nemzet figyelmét, és alapjaiban rengeti meg az amerikai igazságszolgáltatást. De a vádlott férfiak és nők számára a harc az emberiség legalapvetőbb jogáért folyik – a szabadságért.

Amistad (1997)

10. E. T. – A földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)

E.T., a békés szándékkal érkező földönkívüliek egyik példánya véletlenül a Földön ragad. Ijedten és zavartan, titokban figyeli az emberek világát, amíg a tíz éves Elliot (Henry Thomas) fel nem fedezi. Kezdeti félelmüket leküzdve összebarátkoznak, és Elliot bevezeti E.T.-t a földi élet rejtelmeibe és a felnőttek világába, amiről még ő sem tud olyan sokat. Az űrlény és a kisfiú között mély barátság és különös kapcsolat alakul ki annak ellenére, hogy E.T. szeretne hazajutni, a felnőttek viszont épp ezt szeretnék megakadályozni.

E. T. - A földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)

A legnagyobb bevételt hozó film volt az USA-ban, 1982-ben. Amikor a film tesztvetítését tartották a Cannes-i Filmfesztiválon, a nézők szétszedték a vetítőtermet, és hosszú percekig tartó álló tapssal és hangos ovációval üdvözölték a filmet. Az Elliotot játszó Henry Thomas a meghallgatáson arra a napra gondolt, amikor meghalt a kutyája, hogy minél szomorúbb legyen. Még Steven Spielberg is sírva fakadt az alakítástól, és a fiú pedig megkapta a szerepet.

9. Hadak útján (War Horse, 2011)

Albertnek (Jeremy Irvine), a brit kisfiúnak legkedvesebb barátja a lova, Joey. Az első világháború közeleg, Nagy Britannia pedig fegyverkezik. Albert édesapja egy sikertelen betakarítás után kénytelen eladni a lovat a brit lovasságnak, akik csakhamar be is vetik Joey-t a fronton. Szegény ló egy szempillantás alatt a háború közepén találja magát, de nem retten meg, derekasan helyt áll. Joey jó természete és hűsége képes megérinteni az emberek lelkét. Ez az ártatlan állat egy kis emberséget visz az embertelen háborúba. Eközben Albert hiányolja régi lovát, ezért hátrahagyva otthonát maga is hadba vonul, hogy ráleljen Joey-ra.

Ez volt Steven Spielberg és Michael Kahn első munkája együtt. A két nagy öreg együtt szidta a digitális vágás forradalmát, ami szerintük mindkettőjük karrierjét megvágta. A csatajelenetekhez speciálisan kikevert sarat használtak, hogy különösen mocskosnak tűnjön a csatatér.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·