FILMEZZUNK.HU
Minden idők legjobb meséi az IMDB szerint

A valaha volt 10 legjobb mese az IMDB szerint

10019

A valaha volt 10 legjobb mese az IMDB szerint

Ezúttal annak jártunk utána, hogy az IMDB (Internet Movie Database) szerint, amely a világ első számú filmes portálja, melyek minden idők legjobb meséi. Lássuk hát a TOP10-es listájukat. Toplistánkban, melyben minden idők legjobb meséi vannak, tartalmazza a te kedvencedet is? Ha nem, várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked melyik a favorit!

10. Zootropolis – Állati nagy balhé (Zootopia, 2016)

Zootropolis az állatok városa, ahol most egy gyorsbeszédű róka bajba sodródik: egy olyan bűn elkövetésével vádolják meg, amit valójában nem követett el. Zootropolis legjobb rendőre, egy nyúl ered a nyomába, s kis híján el is kapja, amikor kiderül, mindketten egy nagyobb méretű összeesküvés áldozatává váltak. Össze kell állniuk, hogy fényt derítsenek az igazságra, s közben az ellenségekből legjobb barátokká válnak.

Zootropolis 2016

9. Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon, 2010)

Berk szigetén vikingek és sárkányok élnek. A harc közöttük mindennapos. A viking férfiak a felnőtté válás küszöbén bizonyíthatnak a többieknek, hogy sárkányölésben vannak olyan ügyesek, mint őseik. Akad azonban egy fiú, aki összebarátkozik egy sárkánnyal, s ezzel minden megváltozik…

8. Némó nyomában (Finding Nemo, 2003)

A világ óceánjaiban több mint 3 milliárd hal él. Marlin és Dory azonban egyetlen egyhez ragaszkodik közülük. Marlin fiát, Némót keresik, aki elsodródott szülei mellől, majd behálózta egy könnyűbúvár: azóta egy fogorvosi várószoba akváriumában raboskodik. A gyermekét féltő apa és társa hosszú vándorútra indul, miközben egy pillanatra sem tévesztik szem elől az elrabolt poronty nyomvonalát. Út közben Marlinból igazi hős válik: szerez néhány barátot és túlél néhány ellenséget. Megússza a találkozást a cápákkal, teknőcökkel, kanalas gémekkel és az óceán többi veszélyes vagy kelekótya szerzetével. Miközben a kalandjain és a rengeteg felmerülő akadályon igyekszik keresztülevickélni, fiacskája sem tétlenkedik: egy fantasztikus szökési tervet forgat a fejében.

Némó nyomában (Finding Nemo, 2003)

7. Szörny Rt. (Monsters, Inc., 2001)

Természetesen vannak szörnyek. Ott leselkednek a ruhásszekrényben, és halálra ijesztik a gyerekeket. Ez a munkájuk: a Szörny Rt. alkalmazottaiként ők látják el az egész Monstropolist árammal, méghozzá úgy, hogy a gyerekek sikoltozását árammá alakítják. A cég állandó dolgozója a szuperijesztő Sulley. Ősi vetélytársa, Randall nagymester halálra rémítésben. Sulleyt azonban munkahelyi baleset éri: Boo, az emberkislány rettenthetetlen bátorsággal belebújik a bundájába. Hogyan szabadulhatna meg a fertőző “vírustól”?

Szörny Rt. (Monsters, Inc.. 2001)

6. Agymanók (Inside Out, 2015)

Egy átlagos kamaszt az érzelmei irányítanak. Öröm, szomorúság, félelem és düh mind együtt jár. Riley Anderson hétköznapi tizenkét éves lány, akinek az élete egy csapásra nagyot változik, amikor ő és a családja a békés kertvárosból San Franciscóba költöznek, az édesapja új állása miatt. A kislány életét, a tudatában emberi személyként élő érzelmek határozzák meg, akikre ugyancsak nagy hatást gyakorolnak a kelletlen változások. És, ha az érzelmek közt zavar támad, az mind-mind kivetül Riley-ra is. Ráadásul Riley leghatározóbb érzelme, Derű véletlenül nagy zűrzavart okoz a kislány fejében, ami immár nemcsak az érzelmeket, de Riley egész lényét is befolyásolhatja.

5. Toy Story 3. (Toy Story 3, 2010)

Andy bizony már felnőtt, nemsokára főiskolára fog járni, így játékait, Woodyt, Buzzt és a többieket egy dobozba pakolja. A játékokkal teli doboz hamarosan egy olyan helyre kerül, ahol kisgyermekek várják őket, és korántsem kesztyűs kézzel bánnak hőseinkkel. Woody, a bátor cowboy úgy dönt, kiszabadítja a többieket, és megpróbálnak együtt kimenekülni a szituációból…

4. Fel! (Up, 2009)

A 78 éves légballon kereskedő, Carl Fredricksen élete legnagyobb kalandjáról, a világ felfedezéséről álmodozik. Úgy dönt, valóra váltja néhai szeretett felesége álmát és elutazik Dél-Amerikába a legnagyobb vízeséshez, ami a földön létezik: a Paradise Falls-hoz. Egész életében vágyott egy óriási kalandra, így ezer meg ezer luftballont köt a házára és elrepül messze, a világ egyik leggyönyörűbb és legtitokzatosabb vidékére, a Tepuis táblahegyekhez.

Fel! (Up, 2009)

3. Toy Story – Játékháború (Toy Story, 1995)

Andy szobájában vidám élet folyik! Különösen akkor, amikor a szoba gazdája távol van, ugyanis ha senki nem figyeli őket, megelevenednek a játékok. Woody a főnök, az öreg harcos, a beszélő seriff-rongybaba. De ott van még Mr. Krumplifej, aki szerelemre vágyik, Rex, az ijedős dinoszaurusz, Guba a tudálékos perselymalac, kalandvágyó katonák, kacér öltöztetőbabák és a többiek. Ám egy nap új társuk érkezik: Buzz, a hipermodern, csillagközi lézerharcos. Két dudás még egy gyerekszobában sem fér meg. Buzz és Woody hamar ellenségek lennének, ha nem zuhannának ki véletlenül az ablakon, és nem kéne együtt megküzdeniük a valódi világgal, hogy száz kaland, veszély és viszontagság után végre visszajuthassanak Andyhoz…

Toy Story - Játékháború (Toy Story, 1995)

A Toy Story 30 millió dollárból készült el, és 110 animátor dolgozott rajta. Ez nagyon költséghatékony a többi animáció elkészítéséhez képest!

2. Wall-E (WALL-E, 2008)

Többszáz magányos éven át végezte a munkát, amire programozták, de WALL-E (Watt-takarékos Lánctalpas kivitelű Limlom- és hulladékkezelő – E sorozat) a kacatok gyűjtése mellé végre új életcélt talál magának, amikor megismeri az EVA névre hallgató ügyes keresőrobotot. EVA az égből érkezik egy űrhajóval, s látszólag keres valamit. Mikor megtalálja, úgy távozik, ahogy érkezett. WALL-E-t azonban az érzelmei arra hajtják, hogy vele tartson, felkapaszkodik a távozó űrhajóra, majd átszeli így a galaxist, hogy ezzel megkezdődjön élete nagy utazása, illetve kalandja, melynek során egyrészt küldetést talál magának, másrészt egy jóbarátot.

Wall-E (WALL-E, 2008)

A Wall-E első olyan Pixar-film, melyet 6 kategóriában jelöltek Oscar-díjra. Ennyi jelölést korábban csak a Disney a Szépség és Szörnyeteg című animációs filmje gyűjtött be 1991-ben.

1. Az oroszlánkirály (The Lion King, 1994)

Nagy az öröm a dzsungel állatainak körében, ugyanis megszületett Mufasa trónörököse, Simba. Nem mindenki néz azonban jó szemmel a fiatal oroszlánra, köztük Simba nagybátyja, Zordon sem, aki régóta feni a fogát a trónra. Ezért szövetkezik a hiénákkal, és tőrbe csalja a királyt és fiát, melyet követően magához ragadja az uralmat. Mufasa önfeláldozásának köszönhetően a trónörökös életben marad, és a dzsungelben új barátokra tesz szert, hogy végül visszatérjen, és letaszítsa uralmáról a gyilkos királyt.

Az oroszlánkirály (The Lion King, 1994)

Az 1994-es mese két Oscart és három Golden Globe-díjat is tudott nyerni.

Listánkban csak az Amerikában készült produkciók kerültek bele. Külön meg kell említenünk Hayao Miyazaki japán rendezőt, aki az IMDB Top 20-as listáján négy mesével is szerepelteti magát, de mivel azok nem amerikai alkotások, így nem kerültek be toplistánkba.

A drámai végkifejlet ellenére a Squid Game forgatása igazából jó buli volt (Fotók!)

Toplistánkban, melyben minden idők legjobb meséi vannak, tartalmazza a te kedvencedet is? Ha nem, várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked melyik a favorit!

(Minden idők legjobb meséi címlapkép forrása)
(Minden idők legjobb meséi történetek forrása)

//milos//


Article Tags: · · · · · · · · · ·