FILMEZZUNK.HU
Brazilok - magyar film

Magyar filmek az idei évben?

3043

Magyar filmek, amiket idén mutatnak be a mozik

A tavalyi év rendkívül sikeres volt magyar filmek terén. Két produkció is kiemelkedett 2015-ben. A Liza, a rókatündér mellett a Saul fia is elnyerte a kritikusok és a mozi nézők kegyeit. Utóbbi filmet Golden Globe díjjal is jutalmazták, amit más magyar film még nem mondhat el magáról. Emellett a február 29-i Oscar gálán nagy eséllyel száll harcba a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában. Idén rengeteg magyar produkció lesz bemutatva a közönség előtt, de mi most csak négyet szereténk kiemelni.

Nézzük, mi lesz a hazai  felhozatal 2016-ben:
(Forrás: Origo összeállításból válogattunk)

Kincsem (Herendi Gábor)

Kincsem című romantikus kalandfilmet bélelte ki a Filmalap több mint kétmilliárd forinttal. Nagy a nyomás az alkotókon, hiszen a rendszerváltás óta nem készült ennyire drága magyar film. A Kincsem-mel járó nagy felelősséget az alkotók is átérzik: a főszerepet játszó Nagy Ervin élete legfontosabb feladatának nevezte a filmet. A producer egy magyar filmekre nem jellemző, grandiózus látványvilágot ígér, lesznek olyan képek, „amiktől leesik az állunk”.
Kincsem egy bosszútörténet lesz, melyben a magyar csodaparipa tulajdonosa, Blaskovich gróf a lóversenypályán vág vissza apja gyilkosának, Ferenc József bizalmasának számító Otto von Oettingen bárónak. A magyar gróf még az ellenfele felvilágosult lányát is elcsábítja, akit Petrik Andrea játszik a filmben.

Várható mozibemutató: 2016. December

Hurok (Madarász István)

Az idén egy újabb, izgalmasan hangzó műfajjal színesedik a magyar filmek palettája. Madarász István egy időkavarós thrillerrel debütál a mozikban. Elmondása szerint lesz olyan bonyolult a történet, mint amilyen a Vissza a jövőbe 2-é volt, de aki az Eredet-et követni tudta, annak a Hurok-kal sem lesz problémája.
Valahol mélyen egy romantikus film lesz, amelyben az illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozó főszereplő lehetőséget kap, hogy helyrehozza elszúrt életét. A barátnője meghal, de aztán úgy kezd csavarodni a történet, hogy újra átéli korábbi eseményeket.

Várható mozibemutató: 2016. Április

Tiszta szívvel (Till Attila)

Till Attila a mozgáskorlátozottak és a bűnözők világát keveri össze az év egyik legjobban várt magyar filmjében: kerekesszékes gengszterfilmet készített, amelyben Thuróczy Szabolcs deréktól lefelé lebénult bérgyilkosként leckézteti meg az alvilág pöffeszkedő figuráit. Kerekesszékes Clint Eastwoodként bűnös dolgokat művel ugyan, de ezzel még a lehető legjobbat teszi a film másik két mozgássérült főszereplőjével, akik így belekóstolhatnak az életbe. A gengszterszál csupán egy része a filmnek, Tilláéknak feltett szándékuk, hogy hiteles módon avassák be a nagyközönséget a mozgáskorlátozottak világába. Komoly előtanulmányokat végeztek, a három főszerepből kettőt mozgáskorlátozott ember játszik el. Fenyvesi Zoltánnak és Fekete Ádámnak legtöbbször színészkedni sem kell, elég ha önmagukat adják, és ez a természetesség a valóság és a fikció hatásos keveredését fogja eredményezni a szándékuk szerint.

Várható mozibemutató: 2016. Április

Brazilok (M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor)

Egy vidéki településen járunk, ahol a helyi romák először állítanak ki egy futball csapatot, amivel aztán elindulnak a falubajnokságban. Veszélyes vállalkozásba kezdtek, hiszen a többi csapatot a hivatal emberei, a rendőrök, és más, hatalommal bíró társaságok alkotják, akikkel játszva az ember többször is meggondolja, hogy becsússzon-e vagy sem. A történet alapján a Brazílok simán lehetne egy újabb keserű szociodráma. Valójában azonban mesét kever a valóságba, és azt tűzte ki célul, hogy az etnikai feszültség ábrázolása mellett optimista, életigenlő életszemléletével reményt adjon, és vidám perceken szerezzen a nézőknek.
A színészek (Farkas Franciska, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Nagy Dániel Viktor, Dobó Kata, Gryllus Dorka, Schell Judit) mellett az egyik fő helyszínt is ügyesen választotta ki a rendezőpáros, a noszvaji barlanglakások szolgáltak otthonul a falu roma családjainak.

Várható mozibemutató: 2016. Ősz

 


Article Tags: