Oscar díjas alkotások az elmúlt 89 évből

1959

Az összes Oscar díjas produkció egy videó montázsban

Mintegy 8 percben végig nézhetjük, hogy melyik Oscar díjas alkotások kapták meg a legjobb filmnek járó szobrocskát az elmúlt kilenc évtizedben. A sort a Fiatal sasok kezdik és a Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje című, négy Oscar díjat nyert mozi zárja. Nézzük meg 12 érdekességet az elmúlt, közel 90 éves időszakból:

 1. Az első Oscar-díjas színes film az Elfújta a szél (1939) volt.
 2. Az első nem Hollywoodban készült, a legjobb film kategóriában diadalmaskodó alkotás a Hamlet (1948) című angol film volt.
 3. A legjobb idegen nyelvű film díját 1956-ban osztották ki először, akkor a Federico Fellini által rendezett Országúton diadalmaskodott. 2016-ban ebben a kategóriában egy magyar film, a Saul fia az egyik legnagyobb esélyes!
 4. Először 1961-ben nyert a legjobb színész és színésznő kategóriában is külföldi színész, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren.
 5. A Huston és a Coppola család három generációját is kitüntették Oscar-díjjal: Walter Huston 1948-ban legjobb mellékszereplőként, fia, John ugyanabban az évben rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica 1985-ben a legjobb mellékszereplőként nyert. Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford ugyanabban az évben rendezésért, unokája, Sofia 2003-ban forgatókönyvért kapott szobrocskát.
 6. A legtöbb Oscar-jelöléssel (87) a zeneszerző Newman család büszkélkedhet.
 7. A színészek között a győzelmeket tekintve négy arany szobrocskával Katharine Hepburn áll az élen, őt három Oscar-díjjal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan és Daniel Day-Lewis követi. (Day-Lewis tavaly írt filmtörténelmet azzal, hogy eddig egyetlen férfi színészként harmadik Oscar-díját is a legjobb főszereplő kategóriában nyerte el.) Hepburn más téren is vezet: első és utolsó jelölése, egyben díjazása között 48 év telt el.
 8. Eddig három film – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991) – büszkélkedhet azzal, hogy mind az öt fő kategóriában (legjobb film, legjobb férfi és női főszereplő, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv) elnyerte az elismerést.
 9. Női rendezőt csak egyszer díjaztak: négy éve Kathryn Bigelow A bombák földjén című háborús drámájával győzött.
 10. A filmek közül a negatív rekordot A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) tartja, mindkét alkotás 11 kategóriában volt esélyes és egyetlen díjat sem kapott.
 11. A színészek közül legidősebben Christopher Plummer (82) és Jessica Tandy (80), legfiatalabban Timothy Hutton (20) és Tatum O’Neal (10) örülhetett Oscar-díjnak. A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben hatévesen speciális, “miniatűr” Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki életműdíjasként 95 évesen vette át az aranyszobrocskát 2010-ben.
 12. A leghosszabb, öt és fél perces köszönőbeszéd 1942-ben Greer Garson színésznőtől, a legrövidebb, mindössze három másodperces Joe Pesci szájából hangzott el.(Források: ujszo.com)
  (Címlapkép: montagesmagazine.com)

Article Tags:

Nox App Player Download