FILMEZZUNK.HU
Érdekességek Gene Kelly színészről

12 remek zenés film, a Zene Világnapja alkalmából

3507

A Zene Világnapja alkalmából íme 12 lenyűgöző zenés film

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Hazánk 1997-ben csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. Már a zene ünnepe európai, sőt világméretűvé vált, hiszen több, mint 100 országban rendezik meg június 21-én. Még egy nyilatkozatot is aláírtak Budapesten, amely kimondja, hogy ez a nap az élő dallamoké, spontán és örömzenélésre buzdít. E jeles nap alkalmából mi sem maradtunk tétlenek, íme 12 felpezsdítő zenés film, amitől garantáltan jobb hangulatra váltasz.

A muzsika hangja (1965, The Sound of Music)

A fiatal osztrák novícia a megözvegyült Trapp báró családjához kerül nevelőnőnek. Minden ellenkezés davára megtanítja védenceit énekelni, olyannyira, hogy dalaival nyilvánosság elé is lépnek. Maria a zárkózott apa szívét ugyancsak megnyeri. Az esküvő után azonban a család összetűzésbe kerül a nemzeti-szocialistákkal. A Trapp-család kivándorol az USA-ba, és mint a “Singing Trapp Family” a népies zene nagy csillagai lesznek.

Az 1966-os Oscar gálán öt díjjal gazdagodott ez a remek zenés film. Julie Andrews kis híján visszautasította Maria szerepét, mivel attól félt, hogy az túlságosan hasonlít a Mary Poppinsban játszott szerepéhez. Szerencsénkre jól döntött.

A nyughatatlan (2005, Walk the Line)

Johnny Cash életrajzi filmjében végigkísérhetjük, miként vált a  vézna gitárosból a 20. század meghatározó zenei ikonja. A történet 1955-ben kezdődik, amikor egy fiatal srác besétált a Sun lemezstúdió ajtaján. Ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

A nyughatatlan 2005

Ez az alkotás sem maradt díj nélkül, hiszen Reese Witherspoont alakításáért megválasztották az év legjobb színésznőjének, emellett három Golden Globe-díjat is bezsebelt a film, köztük a a legjobb vígjáték vagy musical-nek járót. Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon is maga énekelte fel a dalokat, de gitározni és harmonikázni is megtanultak.

Pomádé (1978, Grease)

Danny és Sandy a nyári tengerparton flörtöl, s annyiban is marad a románc. Ősszel azonban összefutnak a gimiben, s kiderül, hogy áthághatatlan szakadék választja el őket egymástól. Danny a T-Birdök vagány főnökét játssza, míg Sandy igazából még csak fehér zoknis kislány, aki nem érti, hová tűnt a kedves tengerparti ismerős.

Napjainkban a legtöbb szalagavató táncelőadáson a Grease-ben látott jeleneteket akarják feldolgozni a fiatal érettségiző diákok. Olyannyira sikeres volt a film, hogy egy ideig a Pomádé volt minden idők harmadik legtöbb bevételt hozó filmje a Star Wars IV. – Egy új remény és Cápa mellett.

Mamma Mia! (2008)

A történet szerint egy fiatal menyasszony szeretné esküvőjére meghívni apját is, ám nem tudja, hogy ki ő. Így hát anyja naplójában kutatva talál három férfi nevet, akiket el is hív a nagy napra. A középkorú urak érkezésével elkezdődik a nyomozás, melyikük az igazi szülő közülük.

Ha valami, akkor ez zenés film! Meryl Streep a “The Winner Takes it All” című dalt Stockholmban énekelte fel. A felvétel páratlan módon elsőre sikerült. Az ABBA egykori tagja, Benny Andersson “csodának” nevezte a színésznőt. Pierce Brosnan nek nem árulta el a menedzsere, hogy milyen filmre szerződött. Mindössze annyit mondott, hogy Meryl Streep is játszik benne, és Görögországban lesz a forgatás. Brosnan saját bevallása szerint bármit elvállalt volna, csak hogy egy filmben játszhasson a színésznővel.

Hegedűs a háztetőn (1971, Fiddler on the Roof)

Pénze Tevjének, a tejesembernek nincsen, de van három eladó lánya. Ez pedig kész csoda, ha nem sikerül megfelelő férjet találni nekik. És a buta fruskák mind pont olyanba szeretnek bele, akibe nem kéne! Mit tehet egy zord atya, ha egyszer vajból van a szíve?

Hegedűs a háztetőn (1971, Fiddler on the Roof)

Az 1971-ben készült remekmű három Oscar szobrocska és két Golden Globe-díj büszke tulajdonosa.

Made in Hungária (2009)

Mikor mindenki más disszidálna, a hatvanas évek derekán egy kamaszfiú hazatér a hawaii inges, rágós és kóla-mámorban úszó Amerikából, hogy elterjessze a rock’n’roll vírusát Budapesten. A fiatal zenész arról álmodozik, hogy ő lesz a következő Jerry Lee Lewis. Régi barátai azonban nem fogadják vissza, mert a falkavezér immár Röné, a Csókkirály. És ezt még tetézi, hogy szerelme, Vera is új fiúval jár. Mikinek nem marad más választása, mint benevezni a Ki Mit Tud-ra, hogy mindent elsöprő zenéjével visszahódítsa elvesztett szerelmét és barátait.

Hogy a Magyarok se maradjanak zenés film nélkül, 2009-ben úgy gondolták megalkotnak egy musical-t.

Mary Poppins (1964)

Banksék házában Michael és Jane, a gyerekek, igencsak elhagyatottnak érzik magukat, mivel szüleik nagyon kevés időt töltenek velük. De egyszer csak minden megváltozik. Mary Poppins nevelőnő. Kis táskájából mindent elővarázsol, vicces barátaival nevetőterápián vehetsz részt, és akár repülve is eljuthatsz bárhová. Ő az, aki tudja, hogy kell vidámabbá tenni a gyerekek életét.

Mary Poppins (1964)

A csodálatos Julie Andrews ebben a filmben nyújtott alakításáért érdemelte ki élete egyetlen Oscar-díját. Emellett a Mary Poppins még be tudott gyűjteni négy másik arany szobrocskát is. A filmben elhangzó dalokon két és fél évig dolgoztak. Ez volt a Disney Studio első filmje, amely DVD-n is kijött.

Ének az esőben (1952, Singin’ in the Rain)

A cselekmény abban az időben játszódik, amikor Hollywoodban áttérnek a hangosfilmre: Don, aki a némafilmekben többnyire az epekedő hősszerelmest játszotta, a hangosfilm révén esélyt kap arra, hogy mint táncos és énekes lépjen fel. Cosmo barátjával utolsó filmjét, amelyet a közönség kinevetett musicallé írja át. Gondot okoz a női főszereplő, Lina, akinek az énekhangja használhatatlan. Kathy ugrik be, és szinkronizálja Lina énekét. Don beleszeret Kathybe, és gondoskodik róla, hogy a közönség a bemutatón értesüljön teljesítményéről.

A forgatókönyv csak a dalok után lett megírva, így az íróknak olyan cselekményt kellett kitalálniuk, ami passzol a dalszövegekhez. Donald O’Connor, aki Golden Globe-ot kapott játékáért, azt nyilatkozta, hogy nem szeretett Gene Kellyvel forgatni, mert sokszor igen zsarnokian viselkedett. O’Connor az első pár hétben mindig rettegett, hogy hibázni fog, és emiatt Kelly majd kiabál vele. 2007-ben az Amerikai Filmintézet Minden idők 5. legjobb filmjének választotta.

Szerelmes hangjegyek (2006, High School Musical)

Troy a téli szünetben megismerkedik egy lánnyal, Gabriella-val, akivel egy véletlen folytán kerül össze egy karaoke bulin. Fantasztikus párost alkotnak a színpadon, ám közös énekük után azonnal elválnak útjaik?A suliban azonban újra találkoznak, Gabriella teljesen véletlenül ugyanabba az iskolába iratkozik be, ahová Troy jár. Az iskolában a diákok már javában jelentkezhetnek az idei musical bemutatóra. Troy persze nem akar leégni a haverok előtt és inkább a kosarazást választja, Gabriella pedig egyelőre a tanulásra koncentrál. De a zene szeretetétől nem tudnak szabadulni. Megismerkednek a musical szerzőjével és azonnal beleszeretnek a darabba… és mindeközben természetesen egymásba is!

Nem hagyhattuk ki a mai kor tinilányainak első számú zenés filmjét, ami nem mellesleg olyan sikeresre sikeredett, hogy további két részt is leforgattak belőle.

A nyomorultak (2012, Les Misérables)

A film a XIX. század Franciaországát tárja elénk. Jean Valjean sok évi raboskodást követően sem élheti nyugodt életét, hiszen Javert felügyelő eltökélt szándéka, hogy őt örökre börtönbe zárja. Valjean, egy munkásnő lányát, Cosette-t védelmébe veszi és elhatározza, hogy minden veszélytől megvédi.

A nyomorultaknak nem ez az egyetlen feldolgozása, ám biztos, hogy az egyik legjobban sikerült. Három Oscar és három Golden Globe-díjjal is jutalmazták a produkciót. A színészek a forgatáson élőben énekeltek, míg a zongorát fülhallgatón keresztül hallották. Ez az első így forgatott musical, amihez utólag társítottak nagyzenekari kíséretet. Hugh Jackman 36 órán keresztül nem fogyasztott folyadékot azért, hogy hitelesebb legyen az arca, amikor fegyencet alakít.

West Side Story (1961)

New York utcáit késelésig menő háború uralja. Az utcák által közrezárt körzetben a “jet”-ek és “shark”-ok (New York alvilágához és Puerto Rico-i bevándorlókhoz tartozó fiatalok bandái) harcolnak a hatalomért. Ez a háttere a “jet”-ek vezetője, Tony és egy Puerto Rico-i lány, Maria közt szövődő szerelmi történetnek. Tony és Maria szerelmük kedvéért szeretnék megszüntetni a bandák közti ellenségeskedést. Reményeik mégis meghiúsulnak, amikor Tony Maria bátyját, Bernardót harc közben megöli. Csak amikor Tony a cápák áldozatául esik, ismerik fel végre a fiatalok egymással szembeni rivalizálásuk értelmetlenségét.

West Side Story (1961)

Egy zenés film, amely 10 (!) Oscar-díj büszke tulajdonosa? Bizony! Érdekesség az alkotással kapcsolatban, hogy a rivális bandák tagjait játszó színészeknek folyton szívatniuk kellett egymást, hogy a feszültség állandó legyen a forgatás során. Robert Wise eredetileg Elvis Presley-nek szánta Tony szerepét.

Egyiptom hercege (1998, The Prince of Egypt)

Mózes és Ramszesz a fáraó gyermekeiként nevelkednek. Egyikük sem tudja, hogy Mózes valójában zsidó gyermek, akit épp a fáraó katonái elől rejtettek el, mielőtt a királynő rátalált. Mózesnek azonban fel kell fedeznie gyökereit, ugyanis nagyobb feladat vár rá, mint amiről álmodni mert: Isten parancsára meg kell szabadítania a zsidó népet.

Az 1998-as alkotásnak, melyet egyszerre hárman is rendeztek sikerült Oscar-díjat nyernie. Állítólag 600 vallási szakértőt alkalmaztak, hogy annyira hiteles legyen a film, amennyire lehet. Az animációs zenés film a készítésekor a valaha volt legdrágább mese volt.

Kihagytuk a 12 legjobb zenés film közül azt, amelyik pont a te kedvenced? Ha igen várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked a volt-e olyan zenés film az életedben, amelyik meghatározó volt?

(12 remek zenés film címlapkép forrása)
(12 remek zenés film történetek forrása itt és itt)
(12 remek zenés film érdekességek forrása)

//milos//


Article Tags: