FILMEZZUNK.HU
Gyász! Elhunyt a legendás pofonosztó, Bud Spencer

Gyász! Elhunyt a legendás pofonosztó, Bud Spencer

6287

86 éves korában meghalt Carlo Pedersoli, művésznevén Bud Spencer

2016. június 27-én, az esti órákban örök nyugalomra lelt Bud Spencer, mindenki kedvenc és legszerethetőbb pofonosztója. A hírt a Pedersoli család jelentette be a színész hivatalos Facebook-oldalán. Az olasz legendának olyan ismert karaktereket köszönhetünk, mint Piedone, Bambino vagy a kőkemény Bulldózer. Terence Hill-el a filmtörténelem legismertebb párosát alkották.

Bud Spencer 1929-ben, Carlo Pedersoli néven született Nápolyban. Az orvosi klinikán csúcsbébinek számított, hiszen 6 kilóval jött a világra. A pofonkirály a színészet előtt híres sportoló volt úszóként és vízilabdázóként. Carlo volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy perc alatti eredményt ért el. 1949-ben és 1950-ben is olasz bajnok lett úszásban, majd váltott a vízilabdára, amivel 4. helyezést ért el az Európa Bajnokságon. 1967-ben visszavonult az aktív sportolástól, miután aláírta első hollywoodi szerződését.

Ha belenézel a tükörbe, akkor megöregszel. Ne törődj a ráncokkal, csak nevess, nevess, nevess és ne izgasson semmi…”- énekli nápolyiul Bud Spencer

Bár már korábban is szerepelt filmekben – az első film, amiben szerepelt a Quel fantasma di mio marito volt –, csak első tengeren túli szerződése (Isten megbocsát, én nem) bírta rá, hogy felhagyjon sportolói pályafutásával, és költözzön át Amerikába. Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg szakállát, és alkotta meg, majd vette fel a Bud Spencer művésznevet. A Budot, az egyik kedvenc sörmárkája neveként vette fel, a Spencer név pedig kedvenc színészére, Spencer Tracyre utal. Itt ismerkedett meg Terence Hill-lel is, és derült ki az is, hogy Olaszországban már egyszer szerepeltek együtt az 1959-es Hannibal című filmben, akkor még mindketten az eredeti nevükön. Mivel közös jelenetük nem volt, nem valószínű, hogy akkor találkoztak volna.

– Beszélsz angolul?

– Nem.

– Volt valaha szakállad?

– Nem. Naponta borotválkozom.

– Tudsz lovagolni?

– Nem. Lovakat eddig csak lóversenyen láttam.”

Ezzel az ígéretes beszélgetéssel kezdődött Bud Spencer ,,igazi” filmes karrierje.

1967-től 1985-ig nem kevesebb mint tizenhét filmben szerepeltek együtt, mely számára is meghozta a sikert és az elismerést, valamint legendává emelte a párosukat. Legismertebb alkotásaik: Az ördög jobb és bal keze, Különben dühbe jövünk, Mindent bele, fiúk!, Bűnvadászok, Én a vizilovakkal vagyok. 1985-ben aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel tíz év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak.

Bud Spencer

Azóta csak önálló filmjei voltak, egyre kisebb számban, amíg 2003-ban abba nem hagyta. 2010-ben tért vissza utoljára a I delitti del cuoco című filmsorozatban, amelyet Magyarországon 2013 elején a magyar RTL 2 tűzte műsorára Nincs kettő séf nélkül címmel. Budot Papp János szinkronizálta, miután állandó hangjai, Bujtor István és Kránitz Lajos is elhunytak.

Tényleg bármi lehettem volna, talán csak balett-táncos vagy zsoké nem, ezekhez a természet nem ajándékozott meg a megfelelő alkattal.” – írja önéletrajzi könyvében.

2010-ben Terence Hill-lel együtt, életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat. Önéletrajzi könyve (Bud Spencer: Különben dühbe jövök), ugyanebben az év decemberében megjelent magyarul is.

Feleségével, Maria Amato-val több mint ötven évig voltak házasok, ez idő alatt három gyermekük született. Az utóbbi évek betegeskedései legyengítették a színészt, de ennek ellenére fiatalos lendülettel élte mindennapjait. A fia, Giuseppe Pedersoli jelentette be halálhírét. Azt mondta, 86 éves édesapja nem szenvedett, csendesen ment el 2016. június 27-én hétfőn 18 óra 15 perckor. Mielőtt eltávozott, utoljára azt mondta:

Köszönöm!

(Címlapkép forrása; Cikk forrása itt és itt)

//milos//


Article Tags: