FILMEZZUNK.HU

3 nagyszerű vígjáték 3 vidám estére

4120

Három vígjáték három napra

Ezen a héten véget ért a nyár és beköszöntött az ősz. Elkezdődött az iskola és a nyaralásoknak is vége lett, de vigasztalásul szeretnénk ajánlani számotokra pár vígjátékot. A könnyű műfaj is tud ugyan olyan nehéz lenni, mint egy jó dráma készítése. Sajnos egyre kevesebb az eredeti minőségi vígjáték, de ma is akadnak remek produkciók. Bár ahány ember él a földön, annyiféle humor létezik, de reméljük sikerül mindenki számára néhány igazán humoros filmet ajánlanunk, amely az egész családot képes felvidítani.

Gung Ho (1986)

A pennsylvaniai Hadleyville-ben kitört a pánik. A városka legfőbb megélhetési forrása ugyanis már 35 éve a helyi autógyár. De most bezárták a gyárat és a város lakói a gyárral együtt az anyagi csőd szélén állnak. S ez még nem minden: a munkanélküliség miatt ugyanis rohamosan nő a városból elvándorló emberek száma. Úgy tűnik a folyamat megállíthatatlan, egyvalaki azonban nem adja fel: ő Hunt Stevenson, aki Japánba repül és egy ottani autógyárat sikerül meggyőznie arról, hogy vegye át a gyárat. A japánok bele is mennek az üzletbe, nem sejtve, mi vár rájuk…

Gung Ho (1986)

A vígjáték nagyszerűen mutatja be a kulturális különbségeket, Michael Keaton, Gedde Watanabe párosa kiválóan alakít. Igaz kicsit döcögősen indul a mozi, de az első fél óra után nagyon szórakoztatóvá válik, főleg az autókért rajongó férfiaknak. Michael Keatonnak van egy másik kiváló vígjátéka, amelyet ajánlani szeretnénk, amely a Közös többszörös (1996).

Nagy zűr Korzikán (L’enquete corse, 2004)

Rémi François (Christian Clavier) magándetektív. Meg van győződve arról, hogy a nők ellenállhatatlannak találják, és a szakmájában is a legjobbak közé tartozik. Egy nap megbízást kap egy vidéki közjegyzőtől: meg kell találnia a korzikai Ange Leonit (Jean Reno), aki tekintélyes összeget örökölt, de valahogy köddé vált. Rémi belefárad a hiábavaló keresésbe, és úgy dönt, hazatér Párizsba. Dargent rendőrfőnök (Didier Flamand) azonban elfogadhatatlannak tartja a meghátrálást, hisz ő volt az, aki az elveszett örökösről szóló történetével idecsalta a magándetektívet annak reményében, hogy a tehetséges magánnyomozó segítségével végre lezárhatja a Leoni-ügyet. Ange Leoni ugyanis meglovasította azt a pénzt, amelyet a francia kormányzat küldött a szeparatistáknak a fegyverszünet megkötése érdekében. Nem csoda hát, hogy Leoni sarkában lohol mindenki: a szeparatisták, a rendőrök, a fél világ, s most már a zseni Rémi François detektív is.

Nagy zűr Korzikán (L'enquete corse, 2004)

Christian Clavier és Jean Reno is fantasztikusan szerepel ebben a Francia vígjátékban, ami igazából a Magyarokról is szólhatna. Ha Jean Reno rajongó vagy akkor számodra ez egy kötelező darab.

Idétlen időkig (1993, Groundhog Day)

Az időjós Phil (Bill Murray) önző, cinikus, szűk látókörű alak, aki utálja a világot és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghbe a “száműzetéséből”. Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik. A kétségbeesett Phil orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul segítségért.

Idétlen időkig (1993, Groundhog Day)

Az Idétlen időkig Bill Murray egyik, ha nem a legjobb filmje. Az 1993-as alkotásnak remek, szórakoztató stílusa van és ráadásul több mély üzenete is akad a produkciónak. Az Idétlen időkig kritikailag is remekül szerepelt, olyannyira jól, hogy a Rotten Tomatoes 96%-ra értékelte.

(Címlapkép forrása)

//Taki//


Article Tags: