FILMEZZUNK.HU
Top8: Kate Winslet filmek, melyeket vétek lenne kihagyni

Top8: Kate Winslet filmek, melyeket vétek lenne kihagyni

7072

Kate Winslet 8 legjobb filmje

Kate Winslet egy Oscar-, és Grammy-díjas, valamint négyszeres Golden Globe-díjas angol színésznő. Már fiatalon is színésznő akart lenni, szülővárosában kezdte próbálgatni a szárnyait a Reading Repertory Theatre-ben, majd később a londoni West Enden is fellépett. Néhány jelentéktelen szerep után 17 évesen, 1994-ben tört be a film világába, amikor Peter Jackson ráosztotta az egyik főszerepet a Mennyei teremtményekben. Innen nem volt megállás! A színésznő ma ünnepli születésének 41. évfordulóját, melynek apropójából összeválogattuk a nyolc kedvenc alkotásunkat tőle.

Mai toplistánk Kate Winslet 10 legjobb filmjéből áll össze, ami természetesen csak és kizárólag a mi véleményünkön alapszik. Ha hiányzik toplistánkból a kedvenc filmed, ne habozz hozzászólásban vagy Facebook oldalunkon feltüntetni, hogy melyik alkotását hagytuk ki.

8. Mildred Pierce (2011)

Mildred Pierce (Kate Winslet) megelégeli férje hűtlenkedését, ezért kiteszi őt a közös házból. Egyedül marad két lányukkal. Ezzel azonban veszélybe kerül a család megélhetése. Mildrednek el kell vállalnia minden munkát, hogy vége legyen a nélkülözésnek, és talán szépen lassan sikerül ismét felküzdenie magát a ranglétrán…

A rendező, forgatókönyvíró Todd Haynes úgy döntött, hogy minden jelenet Mildred szemszögéből látszódjon, ezért Kate Winsletnek minden jelenetben szerepelnie kellett az 5 órás minisorozatban. Winslet később nyilvánosan kijelentette, hogy ez volt a legnehezebb forgatása a Titanic óta. A nehéz munka azonban meghozta gyümölcsét, ugyanis Kate Golden Globe-, és Emmy-díjat is kiérdemelt a “a legjobb színésznő tv-filmben” kategóriában.

7. Én, Pán Péter (Finding Neverland, 2004)

A színműveiről ismert skót szerző, James M. Barrie (Johnny Depp) szerzői válsága közepén ismerkedik meg a Llewelyn Davies fiúkkal és édesanyjukkal, Sylviával (Kate Winslet), akikkel szoros barátságot köt. Képzelőerejük segítségével indulnak közös kalandokra indiánokkal, kalózokkal és megannyi csodával, amelyekből végül Barrie megalkotja az évszázad legmagávalragadóbb  történetét egy fiúról, aki soha sem akar felnőni.

Johnny Depp és Kate Winslet volt az első két színész, akit leszerződtettek a filmhez. Az Én, Pán Pétert hét Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film és a legjobb színész díjára, végül a filmzenéért kapott elismerést.

6. Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Joel (Jim Carrey) döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine (Kate Winslet) kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr Howard Mierzwiakkal (Tom Wilkinson). Agya rejtett zugainak mélyéről olyan erők működnek, amelyek megpróbálják megakadályozni az eljárás sikerét. Ahogy Dr Mierzwiak és munkatársai szinte űzik-hajtják Joel-t saját emlékeinek útvesztőjén át, világossá válik, hogy Joel egész egyszerűen nem tudja Clementine-t kiverni a fejéből.

Kate Winslet azt állította, hogy ez volt élete legfontosabb szerepe. Alakításáért nem mellesleg Oscar-, és Golden Globe-jelölést is kapott.

5. David Gale élete (The Life of David Gale, 2003)

A halálbüntetés ellen dolgozó aktivista, David Gale (Kevin Spacey) most épp a halálsoron várja kivégzését. A férfit egy kolléganője meggyilkolásáért ítélték el. A dolog mögött azonban több van, mint a sors iróniája. Gale meg van győződve róla, hogy bemártották, és valaki szándékosan akar megszabadulni tőle. Meggyőzi a rámenős riportert, Bitsey Bloomot (Kate Winslet), hogy derítse ki helyette, ki az igazi gyilkos, és mentse meg az életét.

Első körben a rendező, Alan Parker nem Kevin Spacey-vel és Kate Winslet-tel képzelte el a filmet. Nicole Kidman volt az eredeti választás Bitsey szerepére, míg Kevin Spacey csak a harmadik választás volt David Gale szerepére. Az első kettő Jack Nicholson és George Clooney voltak.

4. A felolvasó (The Reader, 2008)

Michael (David Kross), a kamaszfiú hirtelen rosszul lesz az utcán. Segítségére siet egy nála jóval idősebb nő, akinek hálául felolvasni jár. A fiú beleszeret a Hannába (Kate Winslet), aki azonban egyszer csak eltűnik. Nyolc évvel később a már joghallgató Michael (Ralph Fiennes) bejár a bíróságra a náci háborús bűnösök pereire. Hirtelen megpillantja a vádlottak padján a nőt, akibe beleszeretett.

Kate Winslet a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb női főszereplőnek járó díjára. Azt nem, azonban Oscar-, Golden Globe-, és Európai Film-díjat besöpört lenyűgöző játékával. A Hanna szerepét játszó színésznő kiléte csak az utolsó pillanatban dőlt el, mert Kate Winslet mellett Nicole Kidman, Marion Cotillard és Naomi Watts is az esélyesek között szerepelt. A sminkesek az öreg Hanna hiteles megjelenése miatt napi hét órát sminkelték Winsletet.

3. Értelem és érzelem (Sense and Sensibility, 1995)

Jane Austen híres regényét idézi fel ez a film, melyben a tizennyolcadik századi Angliában kísérhetjük végig a Dashwood lányok sorsának alakulását. Apjuk halála után nem örökölhették a családi vagyont, így rokonokhoz kerülnek. Egyetlen lehetőségük, ha ügyesen választanak férjet maguknak. Elinor, az idősebbik lány, úgy véli, a legjobb, ha mindig hideg fejjel az eszére hallgat. Húga, Marianne azonban úgy érzi, érzelmeit kell követnie.

Emma Thompsont Lindsay Doran kérte fel a forgatókönyv megírására miután egy közös munkájuk alkalmával felfedezték, hogy mindketten szeretik Jane Austent. Kate Winsletnek ez volt az első igazán nagy dobbantása a hollywoodi filmgyártásban.

2. Holiday (The Holiday, 2006)

Iris (Kate Winslet) szenvedélyes, érzékeny, gyönyörű, és… szenved. Hasztalan próbálja kiverni fejéből kollégáját, akibe viszonzatlanul szerelmes, és akivel titkos viszonyt folytat. A szerkesztőség karácsonyi buliján jön a végső döfés: Jasper (Rufus Sewell) eljegyezte azt a libát a terjesztésről. Amanda (Cameron Diaz) gyönyörű, csinos, sugárzó, és… csupa stressz. Nem elég, hogy munkamániás, és a blackberryjével alszik, ráadásul rájött, hogy a pasija a recepciós kislánnyal hetyeg, ezért kénytelen villámgyorsan szakítani. Két összetört szívű szingli hölgy a világ két pontján… Mindkettőre ráférne két hét pihi, távol az eddigi életétől, távol mindentől, de főleg a pasiktól. És itt lép a képbe a mentőöv, pontosabban háló, a világháló. Iris és Amanda egymásra találnak, és egy frappáns otthoncsere keretében Iris a napfényes Los Angelesbe repül, Amanda pedig a ködös – és havas – Albionba, vagy ahogy prózaibban mondanánk, Angliába. Ám a pasimentes téli vakáció nem teljesen úgy alakul, ahogy tervezték…

Kate Winslet a forgatások alatt lenyilatkozta, hogy nem esne nehezére beleszeretni Jack Blackbe. A rendező, Nancy Meyers arról híres Hollywoodban, hogy mindent jelenetet többször felvesz. Az egyik alkalommal (a karácsonyi parti részben) Kate Winslet a sokadik felvétel után úgy érezte, ennél jobb már nem lehet, és térdre rogyva emelte imára a kezeit, hogy többször már ne kelljen elismételni – ezen az egész stáb jót derült, együtt érezve a színésznővel.

1. Titanic (1997)

A történelem leghíresebb tengeri katasztrófája volt a Titanic óceánjáró 1912. április 15-i jéghegynek ütközése. Egy tizenhét éves lány (Kate Winslet) és egy fiatalember (Leonardo DiCaprio) szerelmi kapcsolatának szemszögéből élhetjük át a tragédiát. A zárt, anglikánus világban élő fiatal hölgy szemét az élet igazi dolgaira a nehéz sorsú fiú hívja fel. Szerelmük beteljesülésébe azonban nem csak a jéghegyek szólnak bele…

Az aranyéremhez kétség sem férhet! A 11 Oscar-díjas alkotás a valaha volt egyik legkiemelkedőbb darabja a filmgyártásnak. Bár Kate Winslet a díjazottak között nem található, azért a jelölés neki is kijárt. Több jelölt is volt Rose szerepére: Gwyneth Paltrow, Claire Danes és Gabrielle Anwar is, de végül Kate Winslet lett a befutó. Állítólag annyira szerette volna a szerepet, hogy folyamatosan üzeneteket hagyott és hívogatta a rendezőt. Egy alkalommal még egy szál rózsát is küldött neki, a következő kísérőszöveggel: “A te Rose-odtól”. Megérte a fáradozás…

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása)

//milos//


Article Tags: