FILMEZZUNK.HU
Matthew McConaughey 10 legjobb filmje

Matthew McConaughey 10 legjobb filmje

17052

10 Matthew McConaughey film, amit mindenképpen látnod kell

Matthew McConaughey Oscar és Golden Globe díjas amerikai színész, aki 1993-ban debütált a Tökéletlen idők című produkcióban. Matthew mára a filmvilág egyik legfelkapottabb színésze lett, köszönhetően az egyre magasabb színvonalú filmjeinek. A színész 1969. november 4-én született a család harmadik fiaként, azaz ma ünnepli 47. születésnapját. Ennek alkalmából nem maradhat el összeállításunk az általunk legjobban szeretett filmjeiből.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Matthew McConaughey produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

10. Pénz beszél (Two for the Money, 2005)

A jószívű, mindenki kedvence Brandon Lang (Matthew McConaughey) egy év leforgása alatt milliomosok vagyonával játszó John Anthonyvá válik, aki nyolcvan százalékos biztonsággal tippel bármilyen meccsre. Arra persze csak később döbben rá, hogy mentora, Walter Abrams (Al Pacino) csúnyán átverte, és a játék nem csak pénzre megy. Milliós fogadásoknál már az élete is tét, a nagy halak, főleg Novian (Armand Assante) ugyanis nem szeretik, ha elúszik a pénzük.

Pénz beszél (Two for the Money, 2005)

9. Amistad (1997)

Az igaz történetet feldolgozó film egy csoport afrikai rabszolga hihetetlen útjának krónikája. Az afrikaiak elfoglalják elrablóik hajóját, és megpróbálnak visszatérni szeretett szülőföldjükre. Amikor a hajót, a La Amistadot elkapják, a foglyokat az Egyesül Államokba viszik, ahol a börtönben várják sorsukat, és a vád ellenük: emberölés. Lenyűgöző csata bontakozik ki, mely felkelti az egész nemzet figyelmét, és alapjaiban rengeti meg az amerikai igazságszolgáltatást. De a vádlott férfiak és nők számára a harc az emberiség legalapvetőbb jogáért folyik – a szabadságért.

Amistad (1997)

Ez a Dreamworks stúdió első forgalmazott filmje. A spanyol Amistad szó barátságot jelent. A forgatás mindössze 31 napot vett igénybe. Négy Oscar-, és négy Golden Globe-jelölést kapott a produkció, ám díjra egyet sem sikerült váltani.

8. Szahara (Sahara, 2005)

Miközben Dirk Pitt (Matthew McConaughey) a Niger folyón kincset kutat, összeakad egy szépséges ENSZ-megbízott doktornővel (Penélope Cruz). A hölgy ráveszi, hogy segítsen neki megmenteni a népeket egy pénzhajhász francia iparmágnás és a helyi diktátor markából, akik a polgárháborúban a vegyi és a nukleáris fegyverek bevetésétől sem riadnak vissza.

Szahara (Sahara, 2005)

Matthew McConaughey még a forgatás kezdete előtt beutazta Malit. Az általa készített fotókat is felhasználták a filmben. A készítők eredetileg Tom Cruise-t vagy Hugh Jackmant szerették volna a főszerepre. A színészek tevegelés órákat vettek, hogy megfelelően tudjanak játszani.

7. U-571 (2000)

1942 áprilisában Hitler hadba állítja tengeralattjáróit az Egyesült Államok ellen. A legtöbb amerikai nem is sejti, hogy a szövetségesek mekkora veszteségeket szenvednek el végig a Keleti Parton. Az amerikai haditengerészet ugyanis képtelen feltörni a németek rádiós kódjait, szinte vakon küzdenek támadásaik ellen. Megszületik hát egy titkos bevetés terve: útnak indítanak egy tengeralattjárót, hogy német felségjel alatt foglaljon el egy sérült német tengeralattjárót, az U-571-et, és szerezze meg a kódok feltöréséhez szükséges dekódert.

U-571 (2000)

6. Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (How to Lose a Guy in 10 Days, 2003)

Andie Anderson (Kate Hudson) a Nőmérő magazin “Hogyan”-rovatának írója, hétről hétre tanácsokkal látja el a magazin olvasóit, ám titkon arra vágyik, hogy komoly gazdasági és politikai témákról írhasson. Elérkezik számára a nagy esély: ha megírja ezt a kiemelkedő sztorit, előléptetést kap, és végre arról írhat, amiről csak akar. Egyetlen dolgot kell csak tennie: el kell veszítenie egy pasit 10 nap alatt. Kiszemeltje Benjamin Barry (Matthew McConaughey), a tehetséges reklámügynök, aki viszont azt a feladatot kapja, bolondítson magába 10 nap alatt egy nőt.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (How to Lose a Guy in 10 Days, 2003)

Andie “Isadora” nevű gyémánt nyaklánca körülbelül 5 millió dollárt ér. Mintegy 14 millió dollár értékű ékszert kölcsönöztek a filmhez.

5. Csillagok között (Interstellar, 2014)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni a helyzetbe. Egy csapat felfedező (Matthew McConaughey, Anne HathawayWes Bentley) elindul minden idők legkockázatosabb útjára, hogy elérve a galaxis határát ráleljenek a válaszra: lehet jövője az emberiségnek a csillagok között?

A filmben öt Oscar-díjas színész is játszik: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Ellen Burstyn és Matt Damon. Christopher Nolan előző filmjében, A sötét lovag: Felemelkedésben szintén öt Oscar-díjas színészt láthattunk. A filmet eredetileg Steven Spielberg rendezte volna, aki a forgatókönyv megírására Jonathan Nolant kérte fel 2006-ban. A rendező azonban letett a filmtervről, ekkor ajánlotta fel bátyjának, Christopher Nolannek, hogy rendezze meg ő a filmet.

4. Ha ölni kell (A Time to Kill, 1996)

Mississippi állam Clanton nevű városában szörnyű bűncselekmények sorozatára kerül sor. Előbb két fehér férfi megerőszakol és megver egy csupán tíz éves afro-amerikai kislányt, aminek következtében a lány édesapja (Samuel L. Jackson) végez az elkövetőkkel. Tettéért bíróság elé kell állnia, de az előítéletektől terhes délen nem számíthat semmi jóra. Ügyvédei, Jake (Matthew McConaughey) és Ellen (Sandra Bullock) mindent kockára tesznek, hogy igazságos ítéletet harcoljanak ki.

Ha ölni kell (A Time to Kill, 1996)

Matthew McConaughey a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díját. Matthew-nak eredetileg Freddie Lee Cobb szerepét ajánlották fel, de miután elolvasta a forgatókönyvet, ragaszkodott Jake Brigance szerepéhez.

3. Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club, 2013)

Dallas, 1985. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőt AIDS-szel diagnosztizálják, amitől egy csapásra megváltozik az élete. Barátai nagy ívben kerülik, az orvosok pedig lemondanak róla – de a férfit nem olyan fából faragták, hogy megadja magát. Mivel az orvosoknak nem hisz, Mexikóban keres magának csodaszert, majd – látva az egészségügyi rendszer elhibázott működését – az illegálisan csempészett gyógyszereket sorstársai között kezdi árulni. Ron egy idő után olyan emberek mellett találja magát, akiket előtte megvetett.

Matthew McConaughey Oscar-, és Golden Globe-díjat is kiérdemelt alakításával a “legjobb színész”-nek járó kategóriában. Matthew 21 kilót fogyott a szerep kedvéért. Egy interjú során azt állította, hogy a forgatás ideje alatt az volt a legfurcsább, hogy 60 kilósan kitisztult a feje: “Meglepően világosan tudtam gondolkodni, és három órával kevesebb alvás után is pihentnek éreztem magam.”

2. Az igazság ára (The Lincoln Lawyer, 2011)

Mickey Haller (Matthew McConaughey) agyafúrt Los Angeles-i védőügyvéd, mindig tudja kitől mennyit lehet kérni, illetve kiből mennyit lehet kihúzni, ha a börtön elkerülése a cél. Egyetlen félelme, hogy egyszer egy ártatlan embert juttat a rácsok mögé. Legújabb védence a gazdag szépfiú, Louis Roulet (Ryan Phillippe), akit egy prostituált megerőszakolásával és megkéselésével vádolnak. Roulet ártatlannak vallja magát, de ahogy Haller egyre mélyebbre ássa magát az ügybe, már nem hisz a férfinek, azonban köti őt az ügyvédi titoktartás. Csakhamar rá kell döbbennie, hogy a tét nem kevesebb, mint saját élete.

A film Michael Connelly “Lincoln Lawyer” című regénye alapján készült. Az író a Trópusi viharban (2008) nyújtott teljesítménye miatt Matthew McConaughey-t akarta Mickey szerepére. McConaughey 2014-ben a Lincoln autók reklámarca és szóvivője lett.

1. Több, mint sport (We Are Marshall, 2006)

Miután egy repülőszerencsétlenség során a Marshall egyetem focicsapatának több tagja is meghal, a túlélő játékosoknak az új edzővel, Jack Lengyellel (Matthew McConaughey) és a rajongókkal össze kell fognia, hogy a labdajátékot továbbra is életben tarthassák az egyetemen.

Több, mint sport (We are Marshall)

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Matthew McConaughey produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//batigoool//

Mentés

Mentés


Article Tags: