FILMEZZUNK.HU
Leonardo DiCaprio 10 legjobb filmje

Leonardo DiCaprio 15 legjobb filmje

32550

A 15 legjobb Leonardo DiCaprio produkció

Leonardo DiCaprio, születési nevén Leonardo Wilhelm DiCaprio korunk legnagyobb alakjaihoz tartozó Oscar-díjas színész, divatreformer, emberjogi aktivista és producer. Az 1990-es években tűnt fel, és napjainkig meghatározó szerepet tölt be Hollywood életében. A háromszoros Golden Globe-díjas színész Hollywoodban született 1974. november 11-én George DiCaprio, illetve Irmelin Indenbirken, korábbi jogi titkárnő egyetlen gyermekeként. Filmes pályafutása során eddig 40 filmben kapott kisebb-nagyobb szerepet. Születésnapja alkalmából egy kalap alá gyűjtöttük alábbi cikkünkben az általunk 15 legjobban kedvelt alkotását.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Leonardo DiCaprio produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

15. A szabadság útjai (Revolutionary Road, 2008)

Frank (Leonardo DiCaprio) és April (Kate Winslet) Wheeler hét éve alkotnak egy párt. Irtóznak a középszerűségtől és a megfeleléstől, de kapcsolatuk hamarosan unalmassá és szürkévé válik, amikor a kertvárosba költöznek, hogy felneveljék két gyermeküket. April javaslatára Párizsban akarnak új életet kezdeni, de amikor közeleg a döntés ideje, kiderül, hogy valamelyikük inkább a megalkuvást választaná.

A szabadság útjai (Revolutionary Road, 2008)

A könyv megfilmesítésének jogait már 1967-ben eladták, de csak negyven évvel később készült el belőle a film. A produkció négy Golden Globe-, és három Oscar jelölést is kapott, ám nyerni csak egy kategóriában sikerült (Golden Globe – Kate Winslet). DiCaprio-t a legjobb drámai színész kategóriában Aranyglóbuszra jelölték.

14. J. Edgar – Az FBI embere (J. Edgar, 2011)

J, Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio) az amerikai történelem egyik legvitatottabb személyisége. Az FBI vezetőjeként vasfegyelemmel igyekezett rendet tenni az országban a huszadik század elején, ám saját életében olyan sötét titkok lapultak mindvégig, amelyek örökre összetörték volna a híres-hírhedt államférfi és kérlelhetetlen igazságtevő képét.

Leonardo DiCaprio alakításáért egy újabb Golden Globe-jelölést tudhatott magáénak.

13. A Vasálarcos (The Man in the Iron Mask, 1998)

Párizs nyomorog és éhezik, de a királyt, XIV. Lajost (Leonardo DiCaprio) csak pénz, a fényűzés és a nők érdeklik. Szemet vet egykori testőre, Athos (John Malkovich) fiának menyasszonyára is. Hogy megszabaduljon a vőlegénytől, a fiút a biztos halálba küldi, egy olyan csatába, ahonnan alig tértek haza. Athos bosszúra szomjazik, és összehívja a régi bandát, és Aramis-szal (Jeremy Irons), Porthos-szal (Gérard Depardieu) az oldalán egy merész puccsot kísérel meg a dölyfös király ellen. D’Artagnan (Gabriel Byrne), régi cimborájuk még mindig a királyi testőrségben szolgál. Vajon kiáll régi barátai mellett, vagy a király ellen fog fordulni?

A Vasálarcos (The Man in the Iron Mask, 1998)

Az MGM készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy a filmet leginkább Leonardo DiCaprio miatt nézték meg a nézők, akiknek több mint fele nőnemű volt, és nagyrészt 25 év alatti. A kritikusok DiCaprionak ítélték a Legrosszabb Filmbeli Párnak járó Arany Málnát.

12. Aviátor (The Aviator, 2004)

Howard Hughes (Leonardo DiCaprio), a huszadik század legfigyelemreméltóbb egyéniségei közé tartozott. Sikeres feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként, ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg. A húszas évek közepétől a negyvenes évekig terjedő időszakban nemcsak a filmkészítést, de legnagyobb szenvedélyét, a repülést is forradalmasította. A filmen Hughes életének e mozgalmas időszak elevenedik meg. A határtalan kísérletező kedv, a szenvedélyes szerelmi ügyek és a kíméletlen üzleti csatározások mellett Hughes ekkor szembesült a siker és a hírnév árnyoldalával és saját maximalizmusának következményeivel is. A film érdekessége, hogy makettek, a hagyományos világítási és díszletezési módszerek és a digitális technológia kombinálásával a Hughes korabeli filmek képi világát idézi.

Aviátor (The Aviator, 2004)

Leonardo DiCaprio Golden Globe-díjat nyert legjobb főszereplő kategóriában, illetve a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díját. Továbbá az alkotás 5 Oscar-, és 2 Golden Globe-díjat is nyert. Érdekesség, hogy Jim Carrey is esélyes volt a főszereplő karakterének megformàlàsàra.

11. Gilbert Grape (What’s Eating Gilbert Grape, 1993)

Gilbert Grape (Johnny Depp) egy unalmas kisváros átlagos fiatalja, ám a fiú sokkal több terhet cipel, mint kortársai. Mivel túlsúlyos édesanyja már mozgásképtelen, ő tartja el magát és három testvérét. Egyikük, Arnie (Leonardo DiCaprio) értelmi fogyatékos, és csak Gilbert tudja ápolni. Egy napon a városba érkezik egy lány, aki elhozza változást a fiú és családja életében.

Gilbert Grape (What's Eating Gilbert Grape, 1993)

Leonardo DiCaprio mindössze 19 éves volt, amikor elnyerte a szerepet. DiCaprio azt nyilatkozta Arnie szerepéről, hogy a legjobb móka volt, amit valaha csinált. Ennek ellenére a szerepet nagyon komolyan vette, és sok időt töltött értelmi fogyatékos fiatalok társaságában. Az alkotás végül Oscar-, és Golden Globe-jelölést hozott a szülinapos sztárnak.

10. Véres gyémánt (Blood Diamond, 2006)

Solomont (Djimon Hounsou) elválasztották a családjától, és gyémántmezőkön dolgoztatták. Egy nap rálel egy drágakőre, ami tudja, hogy a jobb élet reményét jelentheti számár. Amikor Archer (Leonardo DiCaprio), a volt zsoldos megtudja ezt, egy újságírónő (Jennifer Connelly) közvetítésével a férfi mellé szegődik, abban bízva, hogy ha jó üzletet kötnek, ő is pénzhez jut, és végre elhagyhatja Afrikát. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, amikor mindekettejük élete veszélybe kerül.

Leonardo DiCaprio és Russell Crowe volt Edward Zwick első két választása Danny Archer szerepére. Később a Hazugságok hálója (2008) című filmben együtt is szerepeltek. DiCaprio e filmbéli alakítása sem maradt szó nélkül: Oscar-, és Golden Globe jelölés volt a jutalma.

9. Viharsziget (Shutter Island, 2009)

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt elmegyógyintézet, ahol a legelvetemültebb bűnözőket tartják fogva szigorított intézkedések mellett. Az elővigyázatosság ellenére megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, így a nyomozókra hárul az ügy felderítése. Az intézet pszichiátere nem bizonyul segítőkésznek, Danielsnek pedig saját démonaival is meg kell küzdenie.

Viharsziget (Shutter Island, 2009)

A Dachauban található koncentrációs tábor őreinek lemészárlása valódi történelmi esemény, amely 1945. április 29-én történt, amikor az amerikai haderők felszabadították a tábort. A Viharsziget Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio negyedik közös filmje. Ez az alkotás volt Scorsese legmagasabb bevételt hozó filmje.

8. Django elszabadul (Django Unchained, 2012)

A déli államok területén, két évvel a polgárháború előtt a német származású profi fejvadász, egykori fogorvos dr. King Schultz (Christoph Waltz) felszabadítja Djangót (Jamie Foxx), akivel nagy sikereket érnek el.  Elhatározzák, hogy együttes erővel megkeresik Django feleségét, Broomhildát (Kerry Washington), aki a gazdag ültetvényes, Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) szolgálója.  A fejvadászok egy hazugsának köszönhetően bejutnak a birtokra, azonban amikor a házigazda hűséges rabszolgája (Samuel L. Jackson)  gyanút fog, választaniuk kell a túlélés és az önfeláldozás között.

Leonardo DiCaprio először látható negatív főhős szerepben. 16 év alatt a Django elszabadul volt az egyetlen film, melynek szereplői közül nem DiCaprio kapta a legmagasabb fizetést. A Django elszabadulban van egy jelenet, mikor Leonardo összezúz egy poharat mérgében és megvágja a kezét. Ez valójában baleset volt, de Tarantino bent hagyta a filmben. Korunk legnevesebb kritikusa, Roger Ebert filmkritikus 4/4 csillagot adott a filmre.

7. A nagy Gatsby (The Great Gatsby, 2013)

New York 1922-ben hihetetlen fejlődésnek indult. A gazdag, titokzatos és jóképű Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) a fényűző partijaival a társaság középpontja. A nők imádják, a férfiak irigykedve néznek rá. Ám főhősünk szörnyű titkokat rejteget, amely mindent megváltoztathat az életében.

Leonardo DiCaprio azért akarta Jay Gatsby szerepét, mivel Gatsbyt egy olyan ikonikus karakternek tartja, akit többféleképpen lehet értelmezni. Mondhatjuk, hogy reménytelenül romantikus, hogy megszállot, hogy teljesen bolond, vagy hogy egy veszélyes gengszter. Gatsbynek eleinte semmije sem volt, majd felépítette saját magát pusztán a képzeletével. DiCaprio és Tobey Maguire, a film másik főszereplője gyermekkoruk óta barátok.

6. Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a nők manipulálásáról. Frank szülei válását nem tudja feldolgozni, ezért amikor el kéne döntenie, hogy édesapjával vagy inkább édesanyjával marad, elrohan a döntés elől. Fiatal, nincs szakmája, nincs pénze, mindössze a szélhámosságra való képessége van meg. Jóképű csibész, aki kezdetben csekkeket hamisít, majd beáll a Pan Am légitársaság másodpilótájának, és a levegő James Bondja lesz, de belekóstol az orvosi és ügyvédi karrierbe is. Nem tud sok időt egy helyben tölteni, mert nyomában jár az FBI különleges hamisítási ügyekkel foglalkozó nyomozója, Carl Hanratty (Tom Hanks).

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

Leonardo DiCaprio a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award, illetve a Golden Globe legjobb férfi főszereplőnek járó díjára. A filmet már a 80-as években el szerették volna készíteni, csak addig még nem tudták megszerezni a szükséges jogokat hozzá, amit végül a DreamWorks vásárolt fel, így születhetett meg a film jóval később. A film elkészítésére olyan rendezőket néztek ki, mint pl.: Miloš Forman, David Fincher vagy Cameron Crow, de végül Spielberg kapta meg a lehetőséget.

5. A tégla (The Departed, 2006)

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendőrség ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) beépül Frank Costello (Jack Nicholson) maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a téglát. Csakhogy eközben egy másik rendőr, Colin Sullivan (Matt Damon) épp azon dolgozik, hogy elhárítsa magáról a gyanút. Azonban amikor megkezdődik kettejük macska-egér játéka, kiderül, hogy sokkal több forog kockán, mint kettejük élete.

A tégla (The Departed, 2006)

A tégla az első olyan film, amely egy külföldi alkotás remake-jeként nyerte el a legjobb filmnek járó Oscar díjat. A produkció négy Oscar-díjat (közte legjobb film) is nyert. DiCaprio Golden Globe-jelölésig jutott.

4. A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég tulajdonosa lett, és huszunhat évesen már heti 1 millió dollárt keresett. Még több pénz, még több hatalom, nők és kábítószerek; ezek hajtották Belfortot. Mit sem törődve a nyomában loholó FBI ügynökökkel, a bróker teljesen elmerült a korrupcióban.

Brad Pitt is szerette volna magának Jordan Belfort szerepét, a két színész licitált egymásra, amit végül Leonardo DiCaprio nyert. Az igazi Jordan Belfort és DiCaprio többször találkozott a forgatás előtt, s a színész megpróbált néhány olyan esetet is előcsalogatni a brókerből, amelyek ugyan nem szerepeltek a könyvében, de a filmvásznon jól mutattak volna. Ilyen az volt, amikor a Stratton Oakmont egyik céges buliján pelenkáns csimpánzok görkoriznak a brókerek szórakoztatására (ilyen csimpánzokat a stáb csak Flordiában talált, így azokat onnan át kellett szállítani a forgatási helyszínre, New Yorkba).

3. Eredet (Inception, 2010)

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopóddzon be, és olyan titkokat szerezzen meg, amiket senki más nem tud. Ám a magányos és lelkiismeret-furdalással élő férfi végre olyan megbízást kap, amely segítségével helyrehozhatja eddigi hibáit, és talán saját életét is. A munka viszont épp az ellenkezője annak, amit eddig csinált – egy gondolatot kell elültetnie valakinek a  fejében. Ez lenne a tökéletes bűntény, azonban Cobb és társai sem vettek számításba minden tényezőt, ami sokba kerülhet nekik.

Eredet (Inception, 2010)

A film igazi kasszasiker volt, 160 millió dollárból készült el, és 825 milliónál is többet hozott a konyhára. Csak a reklámra 100 milliót költöttek el. Az Eredet teljes hossza, azaz a 2 óra 28 perces játékidő utalás Edith Piaf Non, je ne regrette rien című számára, amely az első, eredeti felvételén 2 perc 28 másodpercig tartott. Nyolca Oscarra-, és négy Golden Globe-ra is jelölték az alkotást, amiből végül 4 Oscar-díjat vihettek haza.

2. A visszatérő (The Revenant, 2015)

Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) 1822-ben nyugat felé veszi az irányt, hogy Andrew Henry (Domhnall Gleeson) kapitány szolgálatában szőrmét gyűjtsön. A férfit egy napon megtámadja egy medve, és bár Hugh csodával határos módon túléli az esetet, nagyon súlyos sérüléseket szenved. A terepviszonyok lehetetlenné teszik, hogy elszállítsák, két mecénás pedig sorsára hagyja őt a vadonban. A védtelen férfi azonban mégis felépül, melyet követően bosszút esküszik, és elindul, hogy megtorolja sérelmeit azokon, akik megtagadták tőle a segítséget.

Leonardo DiCaprio hosszú-hosszú idő után megkapta a jól megérdemelt arany szobrocskáját, az Oscar-díjat, természetesen a Golden Globe-díjjal kiegészítve. Nem elég, hogy a forgatás során DiCaprio-nak végig tilos volt borotválkoznia és a haját sem vágathatta le, a rendező még arra is rávette a színészt, hogy nyers húst egyen. (a sors pikantériája, hogy DiCaprio a valóságban vegetáriánus, ennek ellenére nem mondott nemet). A rendező, Alejandro González Inárritu nem keresett színészt Glass szerepére, pontosan tudta, hogy Leonardo DiCaprio-val kell együtt dolgoznia.

1. Titanic (1997)

A történelem leghíresebb tengeri katasztrófája volt a Titanic óceánjáró 1912. április 15-i jéghegynek ütközése. Egy tizenhét éves lány (Kate Winslet) és egy fiatalember (Leonardo DiCaprio) szerelmi kapcsolatának szemszögéből élhetjük át a tragédiát. A zárt, anglikánus világban élő fiatal hölgy szemét az élet igazi dolgaira a nehéz sorsú fiú hívja fel. Szerelmük beteljesülésébe azonban nem csak a jéghegyek szólnak bele…

Titanic (1997)

A film, amely meghozta az igazi világsikert szülinapos színészünk számára. Maga a produkció 11 Oscar-díjat nyert, amellyel holtversenyben vezeti a valaha legtöbb Oscar-díjat nyert filmek listáját. A 20th Century Fox stúdiót Tom Cruise-t akarta Jack Dawson szerepére, de James Cameron addig erősködött, amíg Leonardo DiCaprio nem lett.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Leonardo DiCaprio produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: