FILMEZZUNK.HU
Meghalt Carrie Fisher

Meghalt Carrie Fisher

5695

Carrie Fisher, a Star Wars-filmek Leia hercegnője 60 éves volt

Hatvanéves korában meghalt Carrie Fisher, a Star Wars-filmek Leia hercegnője. Az amerikai színésznő a múlt héten súlyos szívrohamot kapott egy repülőúton, akkor sikerült stabilizálni az állapotát. Helyi idő szerint kedden reggel, valamivel kilenc óra előtt halt meg Los Angelesben. A színésznő halálhírét a lánya, Billie Lourd jelentette be.

10 érdekesség, amit talán még nem tudtál Carrie Fisherről

Carrie Fisher a kaliforniai Beverly Hillsben született az Amerikai Egyesült Államokban, Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. Nagyszülei apai ágon oroszországi zsidó bevándorlók voltak. Fiatalabb testvére Todd Fisher, apai ágú féltestvérei Joely Fisher és Tricia Leigh Fisher.

Amikor Carrie két éves volt, szülei elváltak, és apja Elizabeth Taylor színésznőt vette el feleségül. A rákövetkező évben anyjának Harry Karl, egy cipőbolthálózat tulajdonosa lett a férje. Szülei úgy gondoltak, hogy Carrie is a családi üzletbe fog beszállni. A Beverly Hills gimnázium diákja volt, de később otthagyta, és édesanyjával járta az országot. Első színészi szereplése az Irene című, 1973-as Broadway-darabban volt, amelyben a főszerepet anyja játszotta.

10 érdekesség, amit talán még nem tudtál Carrie Fisherről – IDE KATTINTVA

Kicsivel később beiratkozott a London’s Central School nyelv- és drámaszakára, ahol 18 hónapig tanult. Első szereplésére 1975-ben, a Sampon című Hal Ashby-filmben került sor, olyan sztárokkal, mint Warren Beatty, Goldie Hawn és Lee Grant.

1977-ben megkapta a Csillagok háborúja című filmben Leia Organa hercegnő szerepét. A filmben többek között Mark Hamill-lel és Harrison Forddal játszott együtt. A Csillagok háborújának átütő sikere után vált igazán híressé. Leia hercegnő karaktere igazi árucikké vált: a műanyagból készült figurák valósággal elárasztották az Egyesült Államok játékboltjait.

10 érdekesség, amit talán még nem tudtál Carrie Fisherről

Fisher játszott a Blues Brothers című mozifilmben, amelyben Joliet Jake bosszúálló exszeretőjét alakította, majd nem sokkal később a Broadwayn is játszott a Censored Scenes from King Kong című előadásban. Ebben az évben mutatták be a Csillagok háborúja trilógia második részét, A Birodalom visszavágot, amiben ismét Leia hercegnőként szerepelt, majd három évvel később harmadszor magára öltötte Leia szerepét. A Jedi visszatérben viselt, jelképpé alakult metál bikininek köszönhetően Fisher rövid időre valóságos szexszimbólummá vált. 1982-ben ismét fellépett a Broadwayn.

1985-ben szerepelt a Magas barna férfi felemás cipőben című filmben, Tom Hanks partnereként. Woody Allen 1986-os vígjátékában, a Hannah és nővérei-ben is kapott egy szerepet. 1987-ben jelent meg Carrie Fisher Képeslapok a szakadék széléről című regénye, amiből szinte azonnal bestseller lett. A könyv nagyrészt személyes élményein alapul, olyanokon, mint például a drogfüggősége.

Kisebb szerepet kapott Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág című 2001-es komédiájában, amiben egy apácát alakított. 2005-től 2011-ig a Family Guy című tévésorozatban Angelát alakította.

A 2015-ben bemutatott Csillagok háborúja VII-ben is szerepet kapott, az idős Leia Organa tábornokot, az ellenállás vezetőjét alakította.

Érdekességek Carrie Fisher színésznőről

2016. december 23-án, egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen szívinfarktust kapott, és bár egy ott tartózkodó orvos újraélesztette, kritikus állapotban szállították kórházba. Egy ideig úgy tűnt, hogy stabilizálódik az állapota, de december 27-én a kora délelőtti órákban elhunyt.

Carrie Fisher 1956-2016

(Címlapkép forrása; Életének leírása: Wikipedia)

//milos//


Article Tags: · · · · · · · ·