FILMEZZUNK.HU
A valaha készült 10 legütősebb bokszfilm

Minden idők 10 legütősebb bokszfilmje

17959

A valaha készült 10 legütősebb bokszfilm

Alábbi cikkünkben az általunk legjobban szeretett 10 bokszfilm kerül terítékre. Rocky Balboa, Jake LaMotta, Mickey Ward, vagy Muhammad Ali története szerintetek a legjobban kidolgozott filmes történet? A lista természetesen szubjektív, így nem biztos, hogy egyezik a véleményünk. Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentbe a poszt alá, hogy rád melyik bokszfilm volt a legnagyobb hatással.

10. Ali (2001)

1964-ben, egy új, fiatal bokszoló robbant be a profi boksz világába. Cassius Clay (Will Smith). Mint egy bulldózer, gázolta le ellenfeleit, bizonyítva, hogy erőteljes és gyors stílusa méltóvá tette a világbajnoki cím elhódítására. Magánélete nem kevéssé volt figyelemreméltó: kapcsolatba került a Nation of Islam nevű szervezettel és barátja volt az ellentmondásos polgárjogi harcos, Malcolm X (Mario Van Peebles). Rabszolga őseitől örökölt nevét Muhammad Alira változtatta.

Ali (2001)

Will Smith a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díját, míg Oscarra-, és Golden Globe-ra is jelölve volt ugyanebben a kategóriában. Smith 15 kg-t szedett fel a szerep kedvéért. A filmben Ali – ahogy ma is szokás – minden menet után leül. A valóságban azonban végigállta a szüneteket is.

9. Mélyütés (Southpaw, 2015)

Billy ’The Great’ Hope (Jake Gyllenhaal), az éppen regnáló világbajnok bokszoló kiváló pályafutást tudhat maga mögött. A sportoló kiegyensúlyozott karrierje és családi élete azonban egy pillanat alatt megbomlani látszik, amikor felesége (Rachel McAdams) tragikus hirtelenséggel életét veszti egy balesetben. Billy egyre jobban lesüllyed, egy időre még gyermeke felett is elveszti a felügyelet jogát. Eljött az idő, hogy visszatérjen a ringbe, hogy visszanyerje a becsületét és megmaradt családját.

Mélyütés 2015

Jake Gyllenhaal egyik legjobb filmje a Mélyütés című bokszfilm. Egy igazi szívszorító történet, hogy milyen könnyen elveszítheti az ember mindenét, egy apró rossz döntés miatt.

8. Bombajó bokszoló (Bomber, 1982)

Különös látvány tárul az ébredező kapitány szeme elé: szorgos kezek bontják a hajóját. A sportvilágban egykor Bombázóként (Bud Spencer) közismert ökölvívóbajnok kénytelen partra szállni, ahol megmenti a mitugrász Jerryt. Jerry azzal hálálja meg, hogy beajánlja a közelben állomásozó amerikai csapathoz. Honnan is sejthetné, hogy az őrmester és a Bombázó régi ellenfelek, s a katona volt az, aki Bombázó páratlan sportkarrierjét kettétörte.

Filmajánló: Bombajó bokszoló (Bomber, 1982)

A Bombajó bokszoló című bokszfilm 1985-ben több, mint 1,8 millió eladott jeggyel a legnagyobb bevételt hozó film volt Magyarországon. Bud Spencer nem véletlen volt már akkor is az egyik legnépszerűbb színész hazánkban. Ennek már több, mint 30 éve, de ez a népszerűség mára sem lankadt.

7. A harcos (The Fighter, 2010)

A bokszoló “Irish” Micky Ward (Mark Wahlberg) keményen küzd a kisváltósúlyú bajnoki címért, mindezt azért, hogy pénzt szerezzen, és kislányának segítsen. A felkészülésben féltestvére, Dicky (Christian Bale) segíti, aki bokszolóból vált edzővé, mielőtt még teljesen elsodorta volna a kábítószer és a bűnözés világa.

A harcos (The Fighter, 2010)

Christian Bale Mark Wahlberg felkérésére vállalta el a szerepet. Könnyen felvették egymással a kapcsolatot, mivel lányaik ugyanabba az általános iskolába jártak. Hogy a Dicky Ecklungot alakító Christian Bale hitelesen tudja eljátszani a crack függő menedzsert, 30 kilót fogyott a szerep kedvéért. A két főszereplő annyira megszerette a könyvet, hogy hollywoodi viszonylatban fillérekért vállalták el a munkát.

6. Amikor királyok voltunk (When We Were Kings, 1996)

A dokumentumfilm a sporttörténelem egyik legkiemelkedőbb bokszolójának életét igyekszik bemutatni. Muhammad Aliról olyan ismert személyek mesélnek, mint B. B. King, Spike Lee vagy James Brown. Elmondásaik és korabeli felvételek, dokumentumok révén a bokszfilm készítői arra is megpróbálnak választ adni, mi vezetett a sportoló iszlámmal kapcsolatos fanatizmusához.

Amikor királyok voltunk (When We Were Kings, 1996)

5. Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby, 2004)

A csalódott bokszedző, Frankie Dunn (Clint Eastwood) utolsó reménye is elvész, amikor nehézsúlyú tanítványa a címmeccs előtt egy jobban fizető menedzserhez szegődik. Frankie lepusztult edzőtermébe csak balekok járnak, barátja csupán a teremben élő veterán bokszoló, akinek utolsó meccsén kiverték a fél szemét, lányával pedig hiába próbál kapcsolatba kerülni évtizedek óta, levelei olvasatlanul érkeznek vissza. A mogorva edzőt ráadásul egy fiatal lány, Maggie (Hilary Swank) is folyton azzal zaklatja, hogy legyen a trénere. Frankie eleinte hallani sem akar róla, hogy a lányt, “egy nőt!” eddzen, de ahogy az lenni szokott, végül is vállalja ezt a szégyent, és persze meg sem állnak a világbajnoki címmérkőzésig.

Millió dolláros bébi 2004 - a hét filmje

Hilary Swank a forgatást megelőzően több mint 5 órán át edzett naponta, hogy tökéletes legyen az alakja és megfelelő izomtömeggel rendelkezzen. Az Egyesült Államokban a mozik 6,5 hónapon keresztül vetítették a filmet. Clint Eastwood a forgatókönyvet elolvasva kezdetben nem akarta elvállalni a bokszfilm rendezését, így azt Arnold Schwarzeneggernek is felajánlották, aki szintén visszautasította a lehetőséget. Végül azonban Clint Eastwood mégis rendezője lett a Millió dolláros bébinek. Maggie szerepére Sandra Bullock és Ashley Judd is esélyes volt.

4. Hurrikán (The Hurricane, 1999)

Rubin “Hurrikán” Carter (Denzel Washington) a legígéretesebb középsúlyú bokszoló, aki már a zsebében érzi a bajnoki címet. Egy nap azonban a sors boldogsága útjába áll. Egy New Jersey-ben történt hármas gyilkosság elkövetésével vádolják. Bár a férfi tudja, hogy ártatlan, hamis bizonyítékok alapján mégis sikerül elítélni és bebörtönözni őt. A bezárva töltött évek során elfelejti korábbi harci szellemét, mígnem egy rajongója mozgalmat indít kiszabadításáért.

Hurrikán (The Hurricane, 1999)

Denzel Washington több mint egy évig edzett a szerepre. Rubin ‘Hurricane’ Carter a valóságban majdnem 20 kg-val könnyebb, mint Denzel Washington. Míg Carter középsúlyú bokszoló, addig Washington nehézsúlyúnak számít. Samuel L. Jackson is jelölt volt a Hurrikán című bokszfilm főszerepére.

[yop_poll id=”2″]

3. Dühöngő bika (Raging Bull, 1980)

Jake La Motta (Robert De Niro) egy nagyon nehéz természetű ember, halálosan féltékeny, hirtelen haragú, és a keze is könnyen eljár, ráadásul tudja is, hogy hova üssön, mert profi ökölvívó. A ringben is veszélyes, kegyetlen harcmodorával hamar kivívja magának a “Dühöngő Bika” becenevet. A sikeres küzdelmeket azonban egyre nagyobb kudarcok, vereségek és csalódások követik, amelyek morális és anyagi züllésbe taszítják az egykor híres sportolót.

Dühöngő bika (Raging Bull, 1980)

A jegypénztárak adatai szerint 23,4 millió dolláros bevételt generált a film, 18 millió dollárból jött létre. Jóllehet a filmben a bokszjelenetek mindössze 10 percet tesznek ki, ennek a 10 percnek a forgatása 6 hétig tartott. Amikor az igazi Jake LaMotta megnézte a filmet, akkor döbbent rá saját bevallása szerint, hogy milyen szörnyű személyiség is volt. Furdalta a bűntudat, ezért megkérdezte feleségét, Vicki LaMottát, hogy “Tényleg ilyen voltam, amilyen a filmen?”. Vicki erre azt válaszolta: “Sokkal rosszabb.” Robert De Niro 20 kilót hízott a bokszfilm forgatása közben, hogy hűen visszaadja az általa alakított karakter változásait.

2. A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005)

A harmincas években, a nagy gazdasági világválság idején egy bokszoló, James J. Braddock (Russell Crowe) – akinek karrierje egy sérülés miatt véget ért – elvállal egy meccset, amelyben esélytelen. James győztesen kerül ki az összecsapásból. Karrierje újra beindul, ám közeleg a nagy ellenfél, a nehézsúlyú világbajnok, Max Baer (Craig Bierko), aki már két ember halálát okozta a ringben.

A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005)

A filmben Braddock ellenfeleit valódi profi bokszolók játszották, akiknek meghagyták, hogy a lehető legközelebb fejezzék be az ütéseket a színész testéhez, ám sok esetben nem tudták megállítani a mozdulatot, így okozva kisebb sérülést Russell Crowenak. Crowe így A remény bajnoka című bokszfilm forgatás alatt többször is megsérült, ami miatt a film készítése két hónapot csúszott.

1. Rocky-franchise (1976-2015)

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) harmadrendű ökölvívó Philadelphiában kis pénzű bokszolóként tengeti életét. Amikor a nehézsúlyú világbajnok, Apollo Creed (Carl Weathers) az USA alapításának 200. évfordulóján népszerűségi okokból egy ismeretlen bokszoló ellen akar kiállni, a választás véletlenül Rockyra esik. Ő – felismerve esélyét – megszállottként edz, és végül a bajnok ellen 15 menetben képes a ringben maradni. Pontozásos vereséget szenved, mégis ő a nap hőse.

Rocky (1976)

Sylvester Stallone olyan szegény volt eme bokszfilm elkészülte előtt, hogy állítólag eladta a kutyáját forintban átszámolva kb. 14 ezer forintért. Azonban egy héttel később, amikor eladta a Rocky forgatókönyvét a producereknek, visszavásárolta a kutyáját egy ezresért, mely a Rocky filmben is szerepet kapott. A United Artists eredetileg 2 millió dolláros költségvetéssel akarta finaszírozni a filmet, amelyet szinte azonnal a felére csökkentettek, mikor kiderült, hogy nem az általuk kívánt sztár lesz a főszereplő (Robert Redford, James Caan és Burt Reynolds lett volna az ideális jelöltjük). Az 1 millión felüli költségeket a producereknek kellett állniuk, amelynek következtőben többségük jelzálogot vett fel a házukra, hogy a filmet be tudják fejezni. A dolog pikantériáját az adja, hogy a Rocky 1976-ban a legtöbb bevételt produkáló mozi lett.

Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentbe a poszt alá, hogy rád melyik bokszfilm volt a legnagyobb hatással.

(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·