FILMEZZUNK.HU
10 film a legendás Marlon Brando-tól, amit feltétlen látnod kell

10 film a legendás Marlon Brando-tól, amit feltétlen látnod kell

15839

Marlon Brando legjobb filmjei

Marlon Brando a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai filmszínésze. Egyik talán legismertebb szerepe A Keresztapa. Édesanyja is színész volt, aki Henry Fondának is magánórákat adott. Apja mezőgazdasági szerszámok eladásával foglalkozó sikeres kereskedő volt, s ellenezte fiuk színészi pályáját; katonai akadémiára küldte. Brando kirúgatta magát és New Yorkba költözött, ahol a híres Actors Studio, Stella Adler és Elia Kazan tanítványa lett. Adler így emlékezett vissza Marlonra: „Nem tanítottam neki semmit. Csak feltártam előtte a gondolkodás, az érzékelés, a tapasztalás lehetőségeit. Megnyitottam előtte a kapukat, és többé nem volt rám szüksége.

Alábbi cikkünkben az általunk legjobban kedvelt Marlon Brando filmeket olvashatjátok! Természetesen a lista saját véleményen alapszik. Hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben várjuk a ti kedvenceiteket a feledhetetlen színésztől.

10. Don Juan Demarco (Don Juan DeMarco, 1995)

Történt, hogy napjaink forgatagában egy álarcos alak készült levetni magát egy felhőkarcoló tetejéről. Jack Mickler pszichiáter beszéli le a párkányról, és vállalkozik a kezelésére. Kiderül, hogy a halál torkából visszarántott jóképű férfi Don Juan, és élete egyetlen vágya boldoggá tenni az asszonyok seregét. Jack, a sokat látott lélekbúvár helyes irányba próbálja terelni a szerepzava- ros Juant. Ám a rutin itt nem sokat ér, s mit tesz isten, betege hatása alá kerül, melynek felesége, Marilyn örül a legjobban.

Don Juan Demarco (Don Juan DeMarco, 1995)

Tudtad, hogy…?

Johnny Depp elmondása szerint a Marlon Brandoval történt közös munka legnehezebb része az volt, hogy rezzenéstelen arcot kellett vágnia.

9. Szajonara (Sayonara, 1957)

A koreai háború alatt Japánban állomásozó amerikai katonák és a helyi lányok között romantikus kapcsolatok szövődnek, dacára a kilátásba helyezett büntetésnek, sőt a szigorúan tiltó parancsoknak. Gruver őrnagyot a koreai háború hõs pilótáját Japánba irányítják, mivel rendíthetetlenül támogatja a hadseregen belüli ellenzéket, akik nem nézik jó szemmel az amerikai katonák és a japán nők házasságát. Gruver azonban szerelmes lesz, ami meglehetősen aláássa az előítéleteit és konfliktusba keveri az amerikai légierővel, valamint a japán kulturális tabukkal, tilalmakkal.

Szajonara (Sayonara, 1957)

Tudtad, hogy…?

Nem Marlon Brando volt az eredeti választás a főszerepre, hanem Rock Hudson, aki viszont inkább a Búcsú a fegyverektől (1957) című filmet választotta. Audrey Hepburn-nek felajánlották a japán menyasszony szerepét, de visszautasította, mert úgy gondolta, hogy senki nem hinné el neki, hogy keleti származású. Valószínűleg mindenki kinevetné.

8. Teaház az Augusztusi Holdhoz (The Teahouse of the August Moon, 1956)

1946-ban játszódik a történet az amerikaiak által megszállt Japán egy eldugott kis falujában. A tolmács egy helybeli fiatalember, aki a helyi lakosokkal együtt finoman szólva a bolondját járatja a megszállókkal a távol-keleti harcszíntéren.

Teaház az Augusztusi Holdhoz (The Teahouse of the August Moon, 1956)

Tudtad, hogy…?

Marlon Brando-t Golden Globe-díjra jelölték a “legjobb vígjáték vagy musical színész” kategóriában.

7. Superman (1978)

Jor-El (Marlon Brando) a pusztulásra ítélt Krypton bolygóról útnak indít egy kis űrhajót, amely aprócska utasával egyenesen a Földre tart. Az űrhajóra egy egyszerű házaspár talál rá, akik úgy döntenek, hogy sajátjukként nevelik fel a fiút. A jövevényt Clak Kentnek (Christopher Reeve) nevezik el. Clark szeretetben nevelkedik, de mindig kilóg a sorból. Clark Kent évekkel később már felnőtt férfi, szakmájául az újságírást választotta. Jelenleg a Planetnél dolgozik. Itt ismeri meg Lois-t (Margot Kidder), a bátor riporternőt. Egy napon megjelenik a színen Lex Luthor (Gene Hackman), akit csak a titokzatos szuperhős tud feltartóztatni.

Superman (1978)

Tudtad, hogy…?

Sylvester Stallone nagyon szerette volna a címszerepet, de temperamentuma és alacsonysága miatt nem ő kapta a szerepet. Stallone gyerekkori kedvenc hőse volt Superman, Marlon Brando pedig példaképe, aki amikor nem tartotta megfelelőnek Sly-t a szerepre, személyes sértésnek vette. Brando gázsija 3.7 millió dollár volt, 13 napig tartott a szerepét felvenni.

6. Az utolsó tangó Párizsban (Ultimo tango a Parigi, 1972)

Bertolucci legendás alkotásában, Az utolsó tangó Párizsban című filmdrámában megismerhetjük Paul és Jeanne találkozásának történetét. Miután a férfi felesége öngyilkos lett, Paul Párizsba utazik, hogy az ismerős helyszínek révén próbálja meg feldolgozni neje halálát. Egy alkalommal találkozik a húszéves egyetemista lánnyal, s a kiüresedett lelkű férfi heves viszonyba bocsátkozik Jenne-nal. Mindketten mást keresnek a világban, s egy rövid ideig meg is találják azt ebben a viszonyban. A tragédia azonban elkerülhetetlen…

Az utolsó tangó Párizsban (Ultimo tango a Parigi, 1972)
Tudtad, hogy…?

Marlon Brando improvizált a legtöbb jelenetben, mert a szöveg, amit neki írtak, sokszor nem volt a kedvére való. A történet, amit Paul mesél Jeanne-nek az édesanyjáról és arról, hogy hogyan tanította meg, hogy értékelje a természetet, egy valódi emlék Marlon Brando életéből.

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·