FILMEZZUNK.HU
10 zseniális Henry Fonda film, amit mindenképpen látni kell

10 zseniális Henry Fonda film, amit mindenképpen látni kell

11665

Henry Fonda legjobb filmjei

Henry Fonda a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai filmszínésze. Eredetileg nem színésznek készült, egyik barátja rábeszélésnek engedve választotta ezt a pályát. 1925-től 1927-ig az omahai színház tagja volt. 1928-ban New Yorkba utazott, ahol egyetemi és más társulatokban is játszott. 1935-ben Hollywoodba hívták filmezni. A producerek azonnal felfigyeltek a tehetséges fiatalemberre. Első filmszerepét „A farmer feleséget keres” c. filmben játszotta, míg leghíresebb alakításai a Volt egyszer egy vadnyugat és a Tizenkét dühös ember című filmekben volt látható. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész és producer  119 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Alábbi cikkünkben rá emlékezünk.

Természetesen a lista saját véleményen alapszik. Hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben várjuk a ti kedvenceiteket a feledhetetlen színésztől.

10. Különös eset (The Ox-Bow Incident, 1943)

Nevada, 1885: A kocsma vendégei megtudják, hogy Kinkaid farmert egy rajtaütés során megölték. A seriff távollétében a jelenlévõ férfiak maguk akarnak törvényességet gyakorolni. A tettest hamarosan azon három idegenben vélik felfedezni, akik Kinkaid marháit elvitték. A férfiak többségi döntést hoznak: a gyilkosokat meg kell lincselni. Amikor visszatérnek, hallják, hogy a seriff elfogta az igazi tettest, és hogy Kinkaid nem halt meg. A lincskommandó alkoholba fojtja lelkiismeretfurdalását, egy közülük végez magával. Két, a városban idegen férfi, aki az önbíráskodás ellen szavazott, – hogy a szörnyű hírt megvigye – az egyik meggyilkolt családjához lovagol.

Különös eset (The Ox-Bow Incident, 1943)

Tudtad, hogy…?

Eleddig ez az egyetlen film, ami úgy kapott jelölést a Legjobb film kategóriában az Oscar-díj történelmében, hogy egyik másik kategóriában sem jelölték. Henry Fonda mindig is ezt tartotta az egyik kedvenc filmjének.

9. A midwayi csata (Midway, 1976)

1942 elején Amerika és Japán a tengeren méri össze erejét. Nimitz tengernagyot komolyan aggasztja, hogy az utóbbi időben komoly veszteségeket szenvedtek, és csak három repülőgép-anyahajójuk van ütőképes állapotban. A titkosszolgálati jelentések mind azt valószínűsítik, hogy Midway-nél várható a japán támadás és Nimitz megpróbál minden rendelkezésére álló eszközt összeszedni, hogy szembeszállhasson az ellenséggel. A japán haditengerészet vezetője, Yamamoto admirális nagyon bízik a sikerben, hiszen ő is tudja, hogy több, mint négyszeres a túlerejük. De azt még a japánok is aggasztónak tartják, hogy egységeik között gyakori a kommunikációs probléma és nincs elég információjuk az amerikai hajók mozgásáról.

A midwayi csata (Midway, 1976)

Tudtad, hogy…?

A 10. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1976-ban.

8. A fiatal Lincoln (Young Mr. Lincoln, 1939)

A fiatal Abraham Lincoln menyasszonya, Ann Rudledge (Pauline Moore) halála után Springfieldben telepedik le, és ügyvédi gyakorlatot folytat. Itt elvállalja a gyilkossággal vádolt Clay testvérek, Matt (Richard Cromwell) és Adam (Eddie Quinlan) védelmét. Mindketten ártatlannak vallják magukat, mivel azonban a városban idegenek, környezetük nem hisz nekik. Lincoln (Henry Fonda) megmenti őket a fenyegető lincsbíráskodástól, és a drámai fő tárgyalás során leleplezi: a fő vád tanúi a valódi gyilkosok.

A fiatal Lincoln (Young Mr. Lincoln, 1939)

Tudtad, hogy…?

A legjobb eredeti történet kategóriában Oscar-díjra jelölték a filmet.

7. A leghosszabb nap (The Longest Day, 1962)

1944 júniusában a nyugati fronton pattanásig feszült a helyzet: a szövetségesek már felkészültek a partraszállásra, de az időjárás egyre rosszabbra fordul. A németek úgy hiszik, hogy Calais környékén kell szembenézniük az angol-amerikai csapatokkal, sőt abban bíznak, hogy a viharos idő miatt a szövetségesek elhalasztják az akciót. Ám Eisenhower kiadja a támadási parancsot…

A leghosszabb nap (The Longest Day, 1962)

Tudtad, hogy…?

A Schindler listája megjelenéséig ez a film volt a legnagyobb költségvetésű fekete-fehér film.

6. Háború és béke (War and Peace, 1956)

Miután a legyőzhetetlennek tűnő Napoleon egész Európát térdre kényszerítette, figyelmét Oroszország felé fordítja. Moszkvában, a közelgő háború hangulatában, Pierre Bezuhov, látogatóba érkezik régi jó barátjához, Rosztov grófhoz. Pierre szívéhez ebből a családból azonban nem a gróf, hanem annak 13 éves lánya, Natasa áll a legközelebb. A Rosztov házban természetesen több vendég is tartózkodik a moszkvai elitből, mint például Andrej Bolkonszkij herceg, illetve a szép, de számító Helena. Amikor Pierre apja meghal, a férfi hatalmas vagyont örököl tőle.

Háború és béke (War and Peace, 1956)

Tudtad, hogy…?

Audrey Hepburn egyik kedvenc olvasmánya a II. világháború alatt a Háború és béke volt, emiatt is szeretett volna szerepelni kedvenc könyvének filmadaptációjában.

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·