FILMEZZUNK.HU
7 igazán ínycsiklandó film, melyektől mindenkinek megjön az étvágya

7 igazán ínycsiklandó film, melyektől mindenkinek megjön az étvágya

6722

A legjobb filmek a gasztronómiáról

Egy pohár gőzölgő forró csokihoz egy meghitt karácsonyi film dukál, egy romantikus alkotáshoz adja magát a gőzölgő tea virágos csészéből, természetesen aprósüteményekkel, de mi lenne klasszabb egy akciófilmnél a legjobb barátokkal, egy tonna popcorn, pizza és kóla megnyugtató társaságában? Ha halmozni akarjuk az élvezeteket, a házimozizás előtt érdemes megrendelni vagy elkészíteni a kedvencünket, így az élmény teljes lesz.

1) Én, a séf /Le Chef, 2012/

Két bajba került férfi, akinek a főzés a hobbija, a mániája vagy éppen a munkája, alternatívát keres szorult helyzetére. Jacky Bonnot (Michaël Youn) egy mérhetetlenül makacs francia férfi, akinek történetesen munka kell, mert el kell tartania várandós barátnőjét. Véletlenek sorozatával (véletlenek pedig nincsenek) belebotlik a nívós Cargo Lagarde étterem séfjébe, Alexandre Lagarde-ba (Jean Reno), aki felveszi Jacky-t, aki pénzt ugyan nem kap, de cserébe elviselheti Alexandre nehéz természetét. Hazugságok, titkolózások és egy nagy adag humor fűszerezi a két séf utánozhatatlan főztjét.

Én, a séf /Le Chef, 2012/

2) Ezerízű szerelem /The Lunchbox, 2013/

Az egész egy véletlennel kezdődött. Ila (Nimrat Kaur), egy fiatal mumbai feleségnek nem a saját ebédjét szállítja ki az erre szakosodott cég, hanem valaki másét. Végül egy kis üzenettel elküldi az eredeti tulajdonosának, saját főztjével együtt. Ahogy az lenni szokott, levelezés indul el, majd barátság szövődik Ila és a másik fél, Saajan Fernandes (Irrfan Khan) között. Amikor az életük rendje kezd felborulni, égető kérdéssé válik számukra, hogy nem kellene-e személyesen is találkzniuk.

Ezerízű szerelem /The Lunchbox, 2013/

3) Az élet ízei /The Hundred-foot Journey, 2014/

India kontra Franciaország: két nemzet, melynek konyhája utolérhetetlen (nem számítva az olasz ételeket). Vajon hogyan tovább akkor, ha egy makacs, mindenre elszánt indiai családfő és egy elegáns, mégis roppantul rátarti özvegyasszony kerül összetűzésbe? Háború, a maga fennkölt, ízletes módján. Mi van akkor, ha az egyik legremekebb szakács átáll az ellenséges oldalra? Michelin-csillageső, mi más?

Az élet ízei /The Hundred-foot Journey, 2014/

4) Babette lakomája /Babette’s Feast, 1987/

Ennek a korántsem szokványos dán filmnek a címe egy francia hölgy, Babette Hersant (Stéphane Audran) ünnepélyére utal, aki 12 éve Dániában főz egy mélyen vallásos testvárpárnak, Martine-nak (Birgitte Federspiel) and Philippanak (Bodil Kjer). Filmekben is megeshet, hogy valaki megnyeri a lottót: Babette tízezer frankot nyer, melyet titkos elhatározásához ragaszkodva egy egzotikus, utánozhatatlan vacsorára fog költeni, melyet a kis közösség számára készít el, fantasztikus, eredeti francia alapanyagokból. Csakhogy a kis csoportnak egyáltalán nincsen ínyére a felesleges fényűzés, ezért szokatlan döntésre szánják el magukat…

Babette lakomája /Babette's Feast, 1987/

5) Ízlések és pofonok /No Reservatons, 2007/

Valamiért a küzdelem és a főzés összekapcsolódik a filmekben, ugyanis a kiváló séf, Kate (Katherine Zeta-Jones) itt is felveszi a kesztyűt a neves, szemtelen Nick-kel (Aaron Eckhart)  szemben, a főnöke (Patricia Clarkson) heves tiltakozása ellenére. A békekötéshez meglepő módon nem kell más, csak egy éhes kislány, Zoe (Abigail Breslin), aki történetesen Kate árván maradt unokahúga. A mindenben szöges ellentétben álló felek rátalálnak a közös pontra, a főzésre. Figyelem! Ezt a filmet csak akkor indítsuk el, ha legalább három fogás illatozik előttünk!

Ízlések és pofonok (2007)

15 inspiráló film arra az esetre, ha együtt az egész család

6) Bella Martha /2001/

Zavarbaejtően hasonló ez a német romantikus vígjáték, illetve az előbb említett Ízlések és pofonok című film. Talán a pluszt az olasz édesapa jelenti, aki a félárván maradt Linával (igen, ez a másik különbség a két film között, a nevek eltérése) kívánja felvenni a kapcsolatot. Kedves, mosolyogtató, elgondolkodtató alkotás. Érdemes összehasonlítani a kettőt.

Bella Martha /2001/

7) Julie & Julia – Két nő, egy recept /Julie & Julia, 2009/

Gyöngysor főzés közben, bájos kacaj, megingathatatlan életkedv és egy jó nagy adag kiváló minőségű alapanyag: ezek Julia Child (Meryl Streep) védjegyei. A diplomatafeleség odáig van Franciaországért és a konyhájukért. Mivel unatkozik, nekiáll egy tanfolyamnak, és meg sem áll a saját szakácskönyvig. Sok-sok évvel később akad egy lelkes rajongója, Julie New York-ból, aki azt az elhamarkodott döntést hozza, hogy egy év alatt elkészíti a könyvben szereplő összes receptet, és a tapasztalatait egy modern műfajban, a blogban örökíti meg.

Julie & Julia - Két nő, egy recept (Julie & Julia, 2009)

//Jana//


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·