FILMEZZUNK.HU
Producer lehet Daniel Day-Lewis-ból

Producer lehet Daniel Day-Lewisból

1990

Producer lehet Daniel Day-Lewisból

Mindenkit megdöbbentett Daniel Day-Lewis, amikor bejelentette, hogy a Fantomszál című film az utolsó, amelyben szerepel. Ám meglehet, mégsem fordít hátat a filmezésnek, az utóbbi hónapokban ugyanis intenzíven tárgyalt producerekkel, illetve filmgyártó cégekkel – ebből arra lehet következtetni, hogy a kamera másik oldalára lép, és producerként próbálja ki magát. Mi több, a forgatókönyvírás sem áll távol tőle. Az viszont biztos, hogy a színészettel leszámolt, mert úgy érzi, túl sokat vesz ki belőle a művészetnek ez a formája.

Beszédes tény, hogy a háromszoros Oscar-díjas színész (A bal lábam, Vérző olaj, Lincoln) legutóbb az A24 Films filmgyártó és forgalmazó cég vezetőivel találkozott. Az A24 több izgalmas független produkciót jegyez, köztük a Lady Bird című drámai vígjátékot, amelyet a minap öt Oscarra jelöltek (legjobb film, legjobb női főszereplő /Saoirse Ronan/, legjobb női mellékszereplő /Laurie Metcalf/, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb rendező /Greta Gerwig/). A hivatalos verzió szerint Day-Lewis egy barátja miatt látogatta meg a producercéget, hogy közbenjárjon az érdekében, ám bennfentesek úgy tudják, több filmterve is van, amelyekhez gyártót keres.

Daniel Day-Lewis utolsó, színészként jegyzett filmjét, a Fantomszálat hat Oscarra jelölték: legjobb film legjobb férfi főszereplő (Day-Lewis), legjobb női mellékszereplő (Lesley Manville), legjobb rendező (Paul Thomas Anderson), legjobb eredeti filmzene, legjobb jelmez.

A film az ötvenes évek Londonjába kalauzol. Főhőse egy excentrikus, megszállott divattervező (Day-Lewis), aki a felső tízezer számára alkotja ruhakölteményeit. Legnagyobb meglepetésére ráköszönt a szerelem, amely hatalmasabb erőnek bizonyul, mint a saját akarata. A Fantomszálat február 1-től, míg a Lady Bird-öt március 1-től játsszák a hazai mozik!

Varrótűk romjai. Fantomszál (2018) – Filmkritika

(UIP hírek)


Article Tags: · · ·